Mali grad

V soboto vabljeni na 3. mednarodno revijo starodobnikov »A« razreda

17.05.2012

 

Društvo starodobnih vozil Kamnik je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje 50 članov iz vse Slovenije, vedno bolj pa se povečuje število članov tudi iz tujine. Ob ustanovitvi si je Društvo kot glavno nalogo postavilo ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvaja z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo predvsem vse možne oblike sodelovanja in povezovanja z drugimi sorodnimi društvi doma in v tujini. Najbolj so seveda odmevne različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj široki javnosti, s čemer se krepi pomen varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture.

Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je bil festival predvojnih starodobnih vozil, ki ga je društvo od leta 2005 izvedlo petkrat, vedno v maju. To je bil edini tovrstni festival v Sloveniji, saj so se ga lahko udeležili le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je bil glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost.

V letu 2010 je ta festival prerasel v mednarodno revijo starodobnikov »A«, ki je ohranila isti termin v drugi polovici maja, je pa bolj omejila kriterij za udeležbo. Gre namreč za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Osnovni namen te spremembe je bil omogočiti javnosti več časa za ogled in seznanjanje s temi lepotci, za čas njihovega nastanka, izjemnimi tehničnimi rešitvami, ki jih danes marsikdaj pozabljamo, na drugi strani pa omogočiti lastnikom prijetno druženje in predstavljanje svojih dosežkov in naporov pri vzdrževanju teh vozil.

Sama mednarodna revija pa je le vrh dela, ki traja celo leto med dvema prireditvama. Koncept revije in pred tem tudi festivala sloni na vabljenih udeležencih, kar seveda pomeni, da ima organizator dosti večjo možnost zbrati na enem mestu najbolj kvalitetna vozila, seveda pa to pomeni za organizatorja tudi večje stroške in večjo odgovornost. Z izbiro posameznega vozila organizator v veliki meri prevzema tudi odgovornost za predstavitev tega vozila, ki pa je pri vozilih te starosti že zelo velika. Zato je na sami reviji največ pozornosti posvečeno času, ko si lahko javnost avtomobile in motorje ogleda in lastnike vpraša o njegovih podrobnostih.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je društvo v želji predstaviti čimbolj zanimiva vozila že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se nam na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili člani Deželnega kluba Steiermark Nord iz s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Sodelovanje s tem klubom zelo lepo napreduje, saj se pogosto srečujemo. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se nam pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin iz Češkega mesta Jičin. Tudi s tem klubom sodelovanje teče še naprej.

Letošnja tretja revija starodobnikov »A« razreda nam bo razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov prikazala še vozila iz že omenjenih klubov iz Avstrije in Češke, Madžarske, Italije, Nemčije in letos prvič iz Francije. Med njimi bo nekaj pravih lepotcev »stoletnikov«, torej vozil, katerih rojstna letnica sega nazaj v leta pred 1911. Razlogov za obisk revije in ogled vozil bo torej več kot dovolj.

Na revijo je Občina Kamnik povabila goste in veleposlanike držav udeleženk in seveda tudi veleposlanike drugih držav, ki pa se nam vsako leto z veseljem pridružijo.

Revija se bo v soboto, 19. maja, sicer začela na parkirnem prostoru Arboretuma Volčji Potok, kjer se bodo zbrala vsa sodelujoča vozila in od koder bo najprej ob 9.30 uri odpeljala kolona starodobnih motorjev, za njo pa ob 10.30 uri kolona starodobnih avtomobilov proti centru Kamnika. Tam bo na Glavnem trgu ob 10. uri predstavitev sodelujočih motorjev, ob 11. uri pa predstavitev avtomobilov. Nato bodo avtomobili in motorji na ogled na Šutni istočasno pa bo potekal program, v katerem bo sodelovala Mestna godba Kamnik, predstavniki sodelujočih klubov iz tujine, zbrane pa bo pozdravil tudi župan Kamnika, gospod Marjan Šarec. Obisk v Kamniku se bo zaključil ob 13.15 uri, ko bosta koloni odpeljali v Komendo, kjer bodo avtomobili in motorji na ogled še do 15.30 ure, pozdravil pa jih bo tudi župan Komende, gospod Tomaž Drolec. Nato pa se bo kolona vrnila v Arboretum Volčji Potok, kjer bo promocijska vožnja po parku. Revija se bo uradno zaključila na parkirnem prostoru Arboretuma Volčji Potok. Celoten program si lahko ogledate tukaj.

Tretjo soboto v maju bo torej na ogled 70 kovinskih lepotcev izpred druge svetovne vojne v okolju, ki jim najbolj ustreza – starodavnem Kamniku.

Vljudno vabljeni!


<< Nazaj | Novice