Mali grad

V pričakovanju adventa z delavnico izdelovanja advetnih venčkov

25.11.2014

 

Delavnica izdelovanja adventnih venčkov je zagotovo eden od najlepših dogodkov v Budnarjevi domačiji. Ta se izvaja že vrsto let, še od časov, ko je z domačijo upravljala gospa Iva Šubelj Kramar. Pred nami je mesec december, ko je večina ljudi v pričakovanju enega od navečjih krščanskih praznikov, božiča. Obdobje pred njim se imenuje advent oziroma čas, ko se kristjani pripravljajo na Kristusovo rojstvo. To traja štiri tedne, kar pomeni štiri obdobja zgodovine iz stare zaveze. Naše domove takrat zaznamujejo adventni venčki, katere pa ste si preteklo nedeljo lahko sami izdelali v Budnarjevi domačiji.

V hiši s toplo krušno pečjo se je v času delavnice izdelovanja adventnih venčkov zlival prav poseben vonj po smrečju in drugem zelenju, svečah, čaju in dimu, obiskovalcem pa vzbudil željo po prihajajočih praznikih in druženju s svojimi najbližjimi. Delavnico sta tudi tokrat vodila dr. Sabina Šegula in Peter Ribič iz Biotehničnega centra Naklo. Prikazala sta kako napletati zelenje okoli že izdelane slamnate osnove in pomagala pri krašenju venčkov s svečami in različnimi, zlasti naravnimi, dekoracijami. 

Vsi izdelovalci venčkov so bili nad svojim rezultatom navdušeni in so svoj venčke z veseljem odnesli v svoje domove, ki jih bodo krasili vse do božiča. Že prvo svečko pa bodo lahko prižgali v nedeljo.

Besedilo in fotografije: Turistično društvo Kamn’k

 


<< Nazaj | Novice