Mali grad

V petih občinah se bodo pisale dobre zgodbe

22.04.2016

 

V petih občinah se bodo pisale dobre zgodbe»Kamnik, Šmartno pri Litiji, Litija, Lukovica in Mengeš so občine, v katerih bodo v naslednjih petih mesecih potekali Vikendi odprtih vrat. Lani se jih je v štirih občinah udeležilo več kot 2500 obiskovalcev, sodelovalo je kar 60 ponudnikov, letos jih pričakujemo še več,« je bila na novinarski konferenci optimistična Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ki že drugo leto zapored organizira Vikende odprtih vrat v partnerstvu z lokalnimi organizacijami v vsaki od občin.

»Naša osrednja dejavnost je povezovanje ljudi na območju Srce Slovenije. Kreiramo dobre zgodbe, v katerih se prepletajo podjetništvo, turizem in trajnostni razvoj okolja,« je povedala Gradiškova. Vikendi odprtih vrat so priložnost za predstavitev raznolike in kakovostne ponudbe doživetij Srca Slovenije v neposredni bližini Ljubljane, s čimer omogočijo tudi manjšim ponudnikom, da jih spozna širša javnost.

»V sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije omogočamo lokalnim ponudnikom, da svoje znanje, izkušnje in ponudbo pokažejo številnim obiskovalcem iz vse Slovenije, ki se bodo udeležili Vikenda odprtih vrat. Z dogodki, kot je ta, omogočamo ljudem in ponudnikom v našem lokalnem okolju, da razvijajo svoje dejavnosti. Posledično se krepi in bogati turistična ponudba, dobra promocija, ki jo skupaj zagotavljamo, pa prinese nove obiskovalce turističnih točk tudi v drugih dneh leta,« je dejala Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik.

Obiskovalci bodo lahko obiskali več ponudnikov, ki bodo označeni s posebnimi srčki na vratih, deležni bodo posebnih ugodnosti, ki bodo veljale le ob vikendih odprtih vrat. Pri tem je po besedah Aleksandre Gradišek pomemben rezultat povezovanje turističnih ponudnikov in njihova medsebojna promocija: »Ponudniki s sodelovanjem pri Vikendih odprtih vrat predstavijo svojo kakovostno ponudbo doživetij in izkažejo gostoljubje na domačem dvorišču, v delavnici, trgovinici, kleti ali v svojem degustacijskem prostoru. Na svojih lokacijah pa nudijo tudi informacije o obisku drugih točk. Srce Slovenije skrbi za usklajeno in povezano komunikacijo ter za krovno promoviranje ponudbe navzven, da jih prepozna tudi širša javnost.«

Tudi sicer ponudnikom v lokalnem okolju dajejo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, jih prodajajo, razvojni center pa jih promovira. Na ta način se bogati turistična ponudba, dobra promocija pa prinese nove obiskovalce turističnih točk. V Razvojnem centru Srca Slovenije želijo krepiti lokalno ekonomijo območja Srce Slovenije, zato so vzpostavili koncept mrežnega povezovanja. Tako koordinirajo Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti. Na ta način po besedah Gradiškove povezujejo 72 rokodelcev, 100 kmetov, 150 turističnih ponudnikov in 14 šol in vrtcev.

Tudi letos so za obiskovalce Vikendov odprtih vrat pripravili obilico nepozabnih doživetij. Odkrivali bodo »Okuse Kamnika« – s tipičnimi jedmi iz »Okusov Kamnika« in tradicionalnimi kamniškimi dobrotami jih bodo razvajali številni kamniški ponudniki, tudi butični.

Odkrivali bodo lahko tradicionalna mojstrska znanja, kot je ustvarjanje na lončarskem vretenu, spoznavali lepote Kamnika in okolice na vodenih ogledih in izletih, se sprostili z zdravilnimi energijami, obiskali najstarejše planšarsko naselje v Evropi, na brezplačnih vodenjih po mestu pa odkrivali skrivnosti iz kamniške preteklosti.

Podroben program dogajanja si lahko ogledate na spletni strani: www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi.

Razvojni center Srca Slovenije je v 16 letih delovanja dosegel izjemne rezultate pri povezovanju in razvoju turistične ponudbe, storitvah za nove in obstoječe podjetnike, lokalni samooskrbi s hrano in medgeneracijskem povezovanju. Vzpostavil je sistem izobraževanjinusposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13.000 ljudi. Center je sodeloval v 26 evropskih projektih na 12 različnih EU programih. Sodeluje z več kot 200 partnerji iz 33 evropskih držav. Razvojni center Srca Slovenije je območje predstavil na več kot 130 lastnih dogodkih ter na skoraj 150 lokalnih, nacionalnih in mednarodnih predstavitvah.  Preko točk VEM – vse na enem mestu je Razvojni center Srca Slovenije pomagal pri ustanovitvi več kot 1100 podjetij in izvedel več kot 5500 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.

Vikend odprtih vrat v Kamniku: priložnost za prvomajsko potepanje

V Kamniku, Šmartnem pri Litiji, Litiji, Lukovici in Mengšu bodo od konca aprila do konca septembra potekali Vikendi odprtih vrat v Srcu Slovenije. Že od petka, 29. aprila, do nedelje, 1. maja, vas v Kamniku čakajo posebna doživetja z ugodnostmi, popusti in sodelovanjem v veliki nagradni igri za vikend v Koči Košutnik na Veliki planini! Rezervirajte si čas za svoje potepe, pridite po prvomajsko doživetje v Kamnik.

Obiščite srednjeveško mesto v Srcu Slovenije

Ob 10. uri brezplačno enourno vodenje po Kamniku. Ob ogledu Budnarjeve muzejske hiše v Zgornjih Palovčah brezplačno šilce domačega žganja. Na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko na Šutni ter pri Dragici Bohinec v Šmarci za obiskovalce brezplačne zelenjavne sadike. V Hiši keramike Zakaj pa ne majolka prikazi dela na lončarskem vretenu, poslikave beloprstene keramike ter popust ob nakupu keramičnih izdelkov!

Dober tek in na zdravje v Kamniku!

Spoznajte Okuse Kamnika. Gostilna Repnik omogoča brezplačno pokušino tuhinjske file. V Kavarnici na Glavnem trgu posebne cene žganja iz ruševja (1 EUR), v Kavarni Veronika pa kloštrskih kremšnit (2,50 EUR). V Zlati ptički degustacija kmečkih dobrot ter izbrane dobrote kamniških butičnih ponudnikov s popustom. V Planinskem domu v Kamniški Bistrici ob kosilu brezplačna kavica, v B&B, Hostlu in Pubu Pod Skalo pa popoldansko-večerne pokušine različnih vrst piva s kamniškega območja!

V naravo Srca Slovenije

Podaljšajte obisk Spomladanske razstave v Arboretumu Volčji Potok s 4-urnim kopanjem in brezplačnim čajem iz termalne vode v Termah Snovik ali se zapeljite z nihalko na Veliko planino. Ob nakupu vozovnic za dve odrasli osebi vam tretjo, ki jo boste prevzeli ob odhodu in izkoristili do konca maja, podarijo. V Zdravilnem gaju Tunjice vas čaka­jo promocijske cene vodenja, posebne nagrade ter degu­stacije žive vode in glinenega napitka.

Več informacij poiščite na http://www.srce-slovenije.si/turizem/kaj-poceti-in-doziveti/vikend-odprtih-vrat-.

Več informacij:
Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.
Telefon: 01 89 62 710; e-pošta: info@razvoj.si

Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil
Telefona: 01 547 65 18, 041 812 669; e-pošta: info@jernejcic.si

Besedilo: Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.
Fotografije: Matej Povše


<< Nazaj | Novice