Mali grad

V petek pričetek festivala z razgledom - Kamfest-a 2014

06.08.2014

 

Kulturno društvo Priden možic bo v letu 2014 organiziralo že 11. izvedbo poletnega kulturnega festivala Kamfest. V desetih dneh med 8. in 17. avgustom se bo v Kamniku odvilo skoraj 80 brezplačnih dogodkov (in še kakšen ekskluziven z vstopnino) - od otroških predstav do komedij za odrasle, od športnih tekmovanj za aktivne do kina za sedečneže, seveda pa ne bodo manjkali niti koncerti velikih glasbenih zvezd in mladih kometov.

Večina prireditev se bo odvila v starem mestnem jedru Kamnika, kot ponavadi pa bomo odkrili tudi nekaj novih kamniških kotičkov, za katere bo potrebno narediti kak korak v to ali ono smer. Otroški oder Argeta Junior z ustvarjalnimi delavnicami in predstavami za najmlajše bo tako tudi letos zavzel sence dreves v Keršmančevem parku. DDV program v Samčevem predoru bo tokrat v znamenju uličnih predstav (če smo že Ano Desetnico letos preskočili) in športnih izzivov. Glavni oder bo spet stražil razgled in budil duhove na Malem gradu. Najpopularnejši oder Kamfesta bodo otvorili ameriški etno punkerji Kultur Shock, predzadnji dan bodo na njem zadoneli Laibach, zadnje note pa bo odigral Simbolični orkester. Po glavnih melodijah pa boste lahko izbirali med družabnimi dogodki v Samčevem predoru, koncerti manj znanih, a vseeno odličnih glasbenih zasedb, po različnih kamniških dvoriščih, ali pa se boste sprostili ob projekcijah Kina Kamfest na dvorišču Osnovne šole 27. julij.

Verjetno največja zanimivost letošnjega festivala pa bo gledališki oder v atriju dvorca na območju bivše kamniške smodnišnice (popularno poimenovan kot »Katzenberg«). Za vhodno rampo KIK-a se namreč marsikaj dogaja in precej je zanimivosti, ki so vredne ogleda. Med takšnimi je tudi dvorišče bivše upravne stavbe, ki bo z nekaj sečnje in teptanja postalo zavetje za predstave in stand up komedije izbranih odrskih mojstrov.

Natančnejši program festivala bo sicer dostopen v programskih urnikih in knjižicah, ki jih bo moč najti na prizoriščih, v TIC Kamnik in v izbranih lokalih, seveda pa bo celoten urnik festivala objavljen tudi na spletni strani www.kamfest.org. Novost letošnjega festivala bo tudi mobilna aplikacija Kamfest za vaše pametne telefone, ki vas bo vodila po programu in prizoriščih festivala ter skrbela, da boste vedno na tekočem z dogajanjem. Aplikacijo, ki je nastala v okviru MC Kotlovnica ob podpori podjetja Morftec, si na svoj pametni telefon lahko brezplačno prenesete s spletne strani festivala.

»Letošnji uvodnik pišem na starem stopnišču dvorca Katzenberg, ki je nekoč vodilo do jezera, medtem ko fantje za mano kosijo in žagajo zaraščeno travo in grmovje. Rojeva se novo prizorišče letošnjega Kamfesta, v skrivnostnem, večinoma zapuščenem kompleksu nekdanje Kemične industrije Kamnik. Prepričan sem, da smo odkrili do sedaj najbolj zanimivo, že skoraj eksotično prireditveno lokacijo v Kamniku, ki ima zapovrh še izvrstno akustiko. Ja, gledališki oder enajstega Kamfesta bo res nekaj posebnega, zato nam ne zamerite, da vam bomo za ogled treh odličnih gledaliških predstav prodali vstopnico. Vsa ostala prizorišča ostajajo dostopna vsem in vsakomur, razen koncerta letošnjih povratnikov, mednarodno prepoznavnega glasbenega kolektiva Laibach na Malem gradu. Prav lokacija v palaciju, na hribu sredi mesta, še vedno zagotavlja festivalu glavno prepoznavnost, razgled - takšen in drugačen. Kljub temu, da smo kino na prostem premaknili na vedno gostoljubno dvorišče Osnovne šole 27. julij, nismo zapustili Zapric. Arheološke delavnice, potopisna predavanja, koncert kontraverzne pianistke Kaje Draksler in nočna vodenja po muzeju je dovolj razlogov, da letos obiščete prav vsa prizorišča. Plaža v Keršmančevem parku z družinskim programom, Samčev predor s popoldanskimi, letos večinoma športno obarvanimi prireditvami, zvečer pa na istem mestu biseri novejše glasbene produkcije. Vrača se tudi avtobus. Ne eden, trije bodo letos, drug za drugim, v njih pa se bo igralo, pelo in plesalo. Razstava kamniške avtorice Nine Koželj bo na ogled na poti do Katzenberga, dvakrat vas bomo povabili na dvorišče za lekarno na Šutni, še večkrat pa na dvorišče Gostilne in galerije Majolka z izbranim jazz programom. Kamfest ostaja. Trajnostno se razvija in kaže na neskončne možnosti, ki jih ponuja Kamnik z okolico. A za avgustovskim kulturno športnim cunamijem potrebujemo resne, stabilne turistične in kulturne organizacije, ki bodo na še toplo podlago postavile nove vsebine, privlačne za nas, ki v Kamniku živimo in za naše obiskovalce. Celotno področje KIK, za katerega je še do nedavnega veljalo, da vanj lahko vstopijo samo posvečeni, je priložnost, ki se pojavi enkrat na sto let. Pa predor pod Malim gradom, Keršmančev park, park Evropa, Stari grad, Velika planina, Šutna, stari Utok in še in še in še. Dobrodošli na Kamfest 2014, ki se bo s Kamnikom po Kamfestu zavlekel vse tja do konca avgusta«, je povedal programski direktor Kamfesta 2014 Goran Završnik.

Kam Bus: Brezplačni prevoz v času KAMFEST-a

KAM-BUS vam od 9. do 18. avgusta 2014 omogoča brezplačni prevoz na festival Kamfest. Festival z razgledom bo, kot že rečeno, potekal od petka, 8., do nedelje, 17. avgusta, v desetih dneh pa se bo odvilo preko 50 dogodkov.

Od ponedeljka do petka:

Ob sobotah:

Ob nedeljah in praznikih:

Kamnik-bus vozi brezplačno po 17:00 uri.

Dovoljenje za zaporo cest za Kamfest

Kulturnemu društvu Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik (organizator), se zaradi izvedbe prireditve »FESTIVAL KAMFEST 2014« dovoljuje izvesti začasno spremembo prometnega režima na javnih prometnih površin s prometno signalizacijo in reditelji kot sledi:

PROGRAM

Petek, 8. avgust 2014

Sobota, 9. avgust 2014

*v primeru slabega vremena bodo predstave Gledališča Katzenberg izvedene v Domu kulture Kamnik

Nedelja, 10. avgust 2014

Ponedeljek, 11. avgust 2014

*v primeru slabega vremena bodo predstave Gledališča Katzenberg izvedene v Domu kulture Kamnik

Torek, 12. avgust 2014

Sreda, 13. avgust 2014

*v primeru slabega vremena bodo predstave Gledališča Katzenberg izvedene v Domu kulture Kamnik

Četrtek, 14. avgust 2014

Petek, 15. avgust 2014

*v primeru slabega vremena bodo predstave Gledališča Katzenberg izvedene v Domu kulture Kamnik

Sobota, 16. avgust 2014

Nedelja, 17. avgust 2014

Festivalska razstava

Vstop na vse prireditve, razen koncert skupine Laibach ter predstave Striptiz, Patty Diphusa in 50 odtenkov njive, je brezplačen. Vstopnice za plačljive dogodke je mogoče kupiti v TIC Kamnik, na vseh bencinskih črpalkah Petrol, preko spletne strani www.mojekarte.si, na prodajnih mestih mojekarte.si ter uro pred dogodkom na kraju prireditve. Vstopnina na plačljive dogodke znaša 10 eur v predprodaji ter 15 eur na dan dogodka.

Organizator poletnega kulturnega festivala Kamfest je Kulturno društvo Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik.

Več informacij o festivalu: www.kamfest.org, info@kdpm.org ter 041 360 399.

Soproducenti festivala so: MC Kotlovnica Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Mestni kino Domžale, Matična knjižnica Kamnik in Zavod za turizem in šport Kamnik.

Festival so omogočili: Občina Kamnik, Ministrstvo za kulturo RS in JSKD OI Kamnik.

KAMNIK PO KAMFESTU

Gostilna Majolka ob 21. uri

Bistro Pod gradom, ob 20. uri

Rotovž caffe, ob 20. uri

Kavarna Veronika, ob 20.30 uri

Organizatorji programa Kamnik po Kamfestu so: Bistro Pod gradom, Kavarna Veronika, Gostilna Majolka in Rotovž caffe.

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa

Besedilo: Kulturno društvo Priden možic
Fotografije: Občina Kamnik, Kulturno društvo Priden možic, Albert Šabotić, Jan David Kljenak


<< Nazaj | Novice