Mali grad

V petek, 7. avgusta, začetek Kamfest-a 2015

05.08.2015

 

Med 7. in 16. avgustom 2015 se bo v Kamniku odvil že 12. Kamfest, največji poletni kulturni festival v širši regiji. V desetih dneh se bo odvilo preko 100 dogodkov - od koncertov za širšo množico in bolj izbrane okuse ter gledaliških predstav za otroke in odrasle, pa vse do uličnih predstav in športnih dogodkov za staro in mlado. Organizator, Kulturno društvo Priden možic, letos pričakuje (če bo le vreme dalo) preko 30.000 obiskovalcev.

Glavna atrakcija festivala bo tudi letos Glavni oder na Malem gradu, kjer bodo vsak večer ob 20.15 koncertirale slovenske in tuje glasbene zvezde, kot so: Lačni Franz, Noctiferia, The Beat Fleet (Hrvaška), Rambo Amadeus (Črna gora), Demolition group in Artan Lili (Srbija). Ob toplih večerih tam pričakujemo tudi do 1.000 obiskovalcev na večer.

Še pred koncerti so obiskovalci, predvsem družine z majhnimi otroki, vabljeni k ogledu predstav Otroškega odra v Keršmančevem parku ter športno-družabnih uličnih dogodkov v Samčevem predoru. Med drugimi festival že 4. leto zapored organizira Tek s feršterkerjem Mali grad. Gre za tekmovanje dvojic, ki morajo čim hitreje prenesti kitarski ojačevalec s centra Kamnika do Glavnega odra in nazaj. Pred leti je namreč tako na Mali grad prišla večina glasbene opreme - peš, na ramenih prostovoljcev festivala.

Novost popoldanskega programa je Park mladih. Gre za dogajanje v kamniškem Parku Evropa, ki ga pripravljajo tri kamniške mladinske organizacije: KulKura, KUD Kufr in Študentski klub Kamnik. Pripravljajo družabne športne igre, geek day, predstavitev uspešnih kamniških start up zgodb ter glasbeni DJ program.

Popoldneva prvega petka in sobote festivala pa bosta v znamenju Festivala piva in Okusov Kamnika. Predstavilo se bo preko 15 slovenskih pivovarjev ter kamniški gostinci s kamniškimi kulinaričnimi specialitetami kot so trnič, kamniški ženof in prekmaš.

Večerni program Kamfesta pa letos predstavljajo kar trije odri: Elektrinin oder Katzenberg s štirmi gledališkimi predstavami in kino projekcijami Mestnega kina Domžale, Večerni oder z mladimi glasbenimi ustvarjalci kot so Koala Voice, Kalaia in Matter in bolj izkušenimi glasbenimi mački kot so Marko Brecelj, Dežurni Krivci in Miki Solus (Hrvaška) ter oder na gradu Zaprice v prostorih Medobčinskega muzeja Kamnik, ki je namenjen predvsem ljubiteljem jazza - tam bodo med drugih nastopili Bratko Bibič, Lazar-Kaučič hibrid duo ter Aleš Hadalin v spremstvu Petre Trobec.

Večina dogodkov, razen štirih gledaliških predstav, je brezplačnih, v času Kamfest-a pa bo brezplačen tudi prevoz s Kam-busom na večernih relacijah med Kamnikom in Ljubljano ter Kamnikom in Motnikom.

Pri izvedbi festivala sodeluje 15 mednarodnih prostovoljcev. Letos bo pestrost največja, saj prihajajo kar iz desetih držav: Nemčije, Španije, Italije, Bolgarije, Srbije, Francije, Ukrajine, Poljske, Turčije in Rusije. Seveda pa se jim bodo pridružili tudi mladi prostovoljci iz Kamnika in širše okolice.

Programski direktor Kamfest-a 2015 Goran Zavšnik je v letošnjem uvodniku zapisal: »Ko smo postavili prvi Kamfest, se je pisalo leto 2004. Svet gre prehitro, da bi se spomnili vsega,  kar se je dogajalo takrat, pa vendarle – Kamničani smo z drugimi sodržavljani vstopili v Evropsko unijo, in recimo, odkrili Facebook. In še, da lahko nekaj narediš, če le lahko dovolj dolgo hodiš v hrib. Pastirji in krave na planino, tekači na Grintovec, upokojenci na Primoža, kulturniki pa na Mali grad. Od takrat se ta ni veliko spremenil. Kup kamenja, brunarica, kapela, ne ena, tri, Stražni stolp z luknjo nekam proti Veronikinemu zakladu in palacij, kjer se bo tudi letos za deset dni dvignil Glavni oder. In z njim še družinsko prizorišče v Keršmančevem parku, Večerni oder in prizorišče v Samčevem predoru. Mladina si bo naredila svoj program v Parku Evropa, komedijo o naši (vedno manj) bogati industrijski dediščini bo lokaciji primerno predstavljal gledališki oder v Katzenbergu, na drugem koncu Kamnika, na Zapricah pa bodo zatočišče našli večno nergajoči glasbeni sladokusci.Med vsem tem vas bomo presenečali z umetniškimi inštalacijami, razstavami, predavanji, festivalsko šolo plesa, muzike in pripovedovanja, dalo se bo kaj pojesti in popiti, s poudarkom na posebnem kulinaričnem dogodku, Festivalu piva in Okusov Kamnika. Osnovni namen festivalov skozi zgodovino je bilo druženje prebivalcev nekega kraja, preko nastopajočih spoznavanje drugih šeg, navajanje na drugo barvo kože, drugačne navade in poslušanje drug drugega in sveta okoli sebe. Če verjamete ali ne, Kamfest delamo vsi skupaj. Ne samo producenti in soproducenti, ki jih lahko najdete na zadnji strani, ne le četica mednarodnih in domačih prostovoljcev, med katerimi se jih nekaj znova in znova vrača. Predvsem vi, ki boste na teh osmih straneh letošnjega festivalskega časopisa, predvsem pa v dneh festivala na raznih prizoriščih, ki jih boste obiskali, našli zanimive in lepe trenutke.«

Odri se bodo nad Kamnikom začeli dvigovati že v ponedeljek, 3. 8. 2015, ko bo postavljeno prizorišče na gradu Zaprice. V sredo, 5. 8. 2015, pa bodo postavljena še ostala prizorišča, vključno z Glavnim odrom na Malem gradu. Vse kaže, da bo Kamfestu 2015 vreme precej bolj naklonjeno, kot prejšnji izvedbi festivala. Če smo lani namreč uživali le v nekaj začetnih dneh, nato pa bolj ali manj okoli postopali v toplih puloverjih, vremenoslovci menijo, da bo letošnji avgust prav lep.

Kljub lepi napovedi, pa je tule nekaj koristnih napotkov, povezanih z vremenom in terenom:

V primeru dežja prireditev, razen tistih na Elektrininem odru Katzenberg (pa še to, če bo res možno deževalo) in kakšne v Samčevem predoru, ne bomo odpovedovali - nastopajoči so pod streho, obiskovalci pa si nadanejo kakšen anorak in smo!

Kot veste, bo tudi letos 95 odstotkov prireditev brezplačnih, le štiri gledališke predstave bodo plačljive. Vstopnice za spevoples Zeleni Jurij, glamur šov Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli ter stand up večera Staro za novo (Boris Kobal in Tin Vodopivec) in Stand up z Denisom Avdićem in gosti so že v prodaji!

Vabilo k sodelovanju v Keršmančevem parku

Tudi letos bo osrednje kamfestovsko družinsko prizorišče, Keršmančev park ob Kamniški Bistrici, polno vsakovrstnih dogodkov - od športnih iger do gledaliških predstav za otroke na Otroškem odru.

Če menite, da je vaša dejavnost lahko zanimiva za mlade kamniške družine in želite kreativno sodelovati na tem pisanem prizorišču, pišite na goran.zavrsnik@gmail.com. Program v Keršmančevem parku bo potekal vsak dan festivala, od 7. do 16. avgusta, od 17. do 20. ure. Vabilo ni namenjeno gostinskim dejavnostim!

Dostop do prizorišč in parkirišč

Kam Bus: Brezplačni prevoz v času KAMFEST-a

Tudi v letu 2015 Kamfest sodeluje s podjetjem Kam-bus, ki bo našim obiskovalcev v času festivala omogočilo brezplačen prevoz na različnih relacijah Kam-busa in Kamnik busa.

Avtobusi bodo označeni z znakom Kamfesta, relacije pa so naslednje:

KAM-BUS
Od ponedeljka do petka

ODHOD RELACIJA
16:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš-Homec-Kamnik
18:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Radomlje-Volčji potok-Kamnik
20:30 Kamnik-Homec-Radomlje-Domžale-Trzin-Ljubljana
22:10 Kamnik-Homec-Mengeš-Domžale-Trzin-Ljubljana
22:20 Kamnik-Motnik (za Snovik - postaja Potok v Tuhinju)

Ob sobotah

ODHOD RELACIJA
16:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš-Homec-Kamnik
18:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš-Homec-Kamnik
20:00 Kamnik-Homec-Radomlje-Domžale-Trzin-Ljubljana
22:00 Kamnik-Homec-Mengeš-Domžale-Trzin-Ljubljana

Ob nedeljah in praznikih

ODHOD RELACIJA
16:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš-Homec-Kamnik
18:00 Ljubljana-Trzin-Domžale-Mengeš-Homec-Kamnik
19:00 Kamnik-Homec-Mengeš-Domžale-Trzin-Ljubljana
21:00 Kamnik-Homec-Mengeš-Domžale-Trzin-Ljubljana


KAMNIK BUS
Za obiskovalce Kamfesta bodo vsi prevozi s Kamnik busom po 17. uri brezplačni. Podroben razpored relacije najdete na tej povezavi.

Prevoz s Slovenskimi železnicami 

Za vse, ki raje potujete z vlakom, pa so tu tudi Slovenske železnice. Žal ne brezplačno, a je tudi vožnja z vlakom lahko zelo zanimiva. Vozni red na relciji Ljubljana-Kamnik (predlagamo, da vlak zapustite na postaji Kamnik-mesto) najdete na tej povezavi.

Začasna sprememba prometnega režima od 7. do 19. avgusta 2015

Kulturnemu društvu Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se zaradi prireditve »Festival Kamfest 2015« dovoljuje izvesti začasno spremembo prometnega režima, in sicer za zapore na:

kot je razvidno iz prometno-tehnične dokumentacije začasne spremembe prometnega režima zaradi prireditve »Festival Kamfest 2015«.

PROGRAM

Petek, 7. avgust 2015

Sobota, 8. avgust 2015

Nedelja, 9. avgust 2015

Ponedeljek, 10. avgust 2015

Torek, 11. avgust 2015

Sreda, 12. avgust 2015

Četrtek, 13. avgust 2015

Petek, 14. avgust 2015

Sobota, 15. avgust 2015

Nedelja, 16. avgust 2015

Brezplačen ogled vseh dogodkov razen predstav, označenih z:

*vstopnina: 5 evrov v predprodaji/7 evrov na dan dogodka

**vstopnina: 10 evrov v predprodaji/15 evrov na dan dogodka

Prodaja vstopnic:TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol in OMV s sistemom mojekarte.si, prodajna mesta mojekarte.si, www.mojekarte.si ter uro pred predstavo pri vhodu na prizorišče.

V primeru slabega vremena bodo predstave in projekcije odpovedane, kupnina za že kupljene vstopnice pa bo obiskovalcem vrnjena na prodajnih mestih, kjer so vstopnice kupili.

Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa. Več o programu na: www.kamfest.org.

PRIREDITVE DRUGIH ORGANIZATORJEV

PRODUKCIJA IN POKROVITELJI

Producent festivala: Kulturno društvo Priden možic
Soproducenti: Mladinski center Kotlovnica Kamnik, Dom kulture Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Mestni kino Domžale

Festival so omogočili: Občina Kamnik, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in JSKD OI Kamnik

Generalni pokrovitelj: Elektrina
Zlati pokrovitelji: Iskra Mehanizmi, Nevtrin in MLS
Srebrni pokrovitelji: Trival Antene, Qlandia, Pivovarna Laško in Pivovarna Union Bronasta pokrovitelja: Nektar Natura in Kam-bus
Kamniški pokrovitelji in donatorji: E-študentski servis, Jeles, Čistilna naprava Kamnik Domžale, Komunalno podjetje Kamnik, Tisa Kamnik, Trgovina Nakup, SOP in AKD
Medijski pokrovitelji: Gorenjski glas, Amicus in Radio Študent

Organizator festivala Kamfest™ je KD Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241

Besedilo: Kulturno društvo Priden možic
Fotografije: Občina Kamnik, Kulturno društvo Priden možic


<< Nazaj | Novice