Mali grad

V občino Kamnik je pripotovala Hiška eksperimentov

02.06.2016

 

Hiška eksperimentov je majhna Hiša eksperimentov, po duši popotnik, ki potuje po celi Sloveniji in širi številna naravoslovna znanja. Danes je pripotovala tudi v občino Kamnik. Tako se je Osnovna šola Toma Brejca spremenila v pravi center znanosti, gostujoči znanstveniki pa so si ob tej priložnosti ogledali lepote našega kraja in se podali na Veliko planino. Zbranim so se pridružili tudi župan Marjan Šarec, ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc, direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, direktor družbe Velika planina d. o. o. Leon Keder in direktor Hiše eksperimentov dr. Miha Kos.

V občino Kamnik je pripotovala Hiška eksperimentov

Hiša eksperimentov je center znanosti, ki skuša svoje obiskovalce navdušiti za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Stalne prostore ima v Ljubljani, kjer jo obiskujejo posamezniki in skupine iz vse Slovenije. Hiša eksperimentov je prisluhnila želji otrok po vsej Sloveniji, da jih obišče v njihovem kraju. Tako so izdelali mobilno Hišo eksperimentovHiško eksperimentov, ki od leta 2014 potuje po slovenskih osnovnih šolah ter jih za en dan spremeni v centre znanosti in raziskovanja. Danes jetakoHiška eksperimentov pripotovala tudi v občino Kamnik, med učenke in učence Osnovne šole Toma Brejca, ki so lahko eksperimentirali na več kot petdesetih mobilnih eksperimentih.

Ob uradnem začetku pestrega znanstvenega dogajanja je zbrane v telovadnici Osnovne šole Toma Brejca sprva pozdravila ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc: »Veseli me, da na naši šoli gostimo Hiško eksperimentov. Verjamem, da bodo naši učenci in zunanji obiskovalci navdušeni nad dnevom, ko se bo na šoli »na polno« dogajalo. Tudi sama sem naravoslovka in prepričana sem, da se nam bo ta dan vsem vtisnil v spomin in navdušil še tiste, ki jim morda naravoslovje ni tako blizu.«

»Veseli me, da se je Hiška eksperimentov, ki smo jo zasadili konec leta 2014, tako lepo prijela in rojeva sadove skozi vse leto. Prijetno je videti, da so sadeži všeč vsem šolam v Sloveniji in nas ne naročajo le za ozimnico, ampak čez vse leto.Obljubljamo, da bomo skrbeli za zdrav kompost in zdravo Hiško. Učencem in šolam pa želim dober tek,« pa je povedal direktor Hiše eksperimentov dr. Miha Kos.

Hiška je nato »zavzela« dva razreda kamniške osnovne šole, kjer so bili postavljeni eksperimenti, šolarji pa so se, v vlogi mladih znanstvenikov, lotili eksperimentiranje. Odvijala sta se še dva znanstvena šova, ki sta učenke in učence vabila na odkrivanje sproščene znanosti, eksperimentiranja in izobraževanja.

Medtem, ko so učenke in učenci izvajali razne znanstvene vragolije, pa so gostujoči znanstveniki iz Izraela, Združenih držav Amerike, Finske, Češke, Poljske in Velike Britanije, ki so Slovenijo obiskali v okviru Znanstivala 2016, na pobudo direktorja Hiše eksperimentov dr. Miha Kosa obiskali Veliko planino. Tam jih je pričakal  planšar Peter, nekaj besed so jim namenili župan Marjan Šarec, direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin in direktor družbe Velika planina d. o. o. Leon Keder, o planini in njenih lepotah pa jim je pripovedovala turistična vodnica Andreja Čokl.

Nekaj tradicije so jim s plesom in pesmijo predstavili Folklorna skupina Kamnik in Ljudske pevke Predice. Ob koncu pa je sledila še zanimiva predstavitev eksperimentov, ki so jih pripravili gostujoči znanstveniki in tako na planino prinesli tudi kanček znanosti. In celo vreme je vzdržalo, še več, sončni žarki so planino naredili res magično. Znanost res ne pozna meja!

 

 


<< Nazaj | Novice