Mali grad

V občini Kamnik so se mladi seznanili z dolžnostmi in s pravicami vojaških obveznikov Slovenske vojske

15.04.2015

 

V prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik je dopoldan potekala seznanitev z dolžnostmi in s pravicami bodočih vojaških obveznikov. Mlade in predstavnike Slovenske vojske je nagovoril tudi župan Marjan Šarec.

Po določilih Zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 108/02 – uradno prečiščeno besedilo) se ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru, vodi vojaška evidenca. Vpis vojaških obveznikov se izvede na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Po vpisu v vojaško evidenco upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, seznani vojaškega obveznika z njegovimi dolžnostmi in pravicami, ko ta dopolni 18 let.

Mladi so prisluhnili besedam svetovalke za vojaške zadeve mag. Tine Misajlovski vodje Uprave za obrambo Ljubljana Avgusta Fortune in stotnika Andreja Čeha, ki so jih seznanili z vojaško dolžnostjo v miru in ob neposredni vojni nevarnosti ter z možnostmi za prostovoljno služenje vojaškega roka, ki deluje v sistemu zaščite in reševanja. Ob filmski predstavitvi poklica vojak so jim predstavili tudi možnosti zaposlitve in pogodbenega opravljanja vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske.

Zbrane je pozdravil tudi župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomen vojske in delovanja le-te, pomen tovarištva in kolegialnosti v duhu biti človek za človeka: »Slovenska vojska je trdna sila, ne glede na to, da je mnogokrat soočena z zakonodajo in miselnostjo, ki ni vsakdanja. Tisto, kar danes hromi državo, je v veliki meri tudi miselnost. Prve spremembe lahko naredimo zgolj v naših glavah. In vi danes, ko ste postali polnoletni, stopate v svoj nov življenjski cikel in postajate odgovorni za svoja dejanja. Odgovorni za sočloveka. Ena izmed možnosti te odgovornosti je tudi vključitev v Slovensko vojsko. Danes pravimo, da vojske ne potrebujemo več in so časi drugačni. Mislim, da temu ni tako. V svetu so potrebe po vojski še vedno prisotne. Cilj in namen Slovenske vojske je pomagati sočloveku. Občina Kamnik je na poseben način povezana s Slovensko vojsko, saj nas druži general Rudolf Maister-Vojanov, prvi slovenski general, prvi Slovenec, ki je začutil pomen vojaškega udejstvovanja, s katerim ohraniš ozemlje oziroma ga ponovno pridobiš. Ko je bilo potrebno pokazati svoj pogum in vzeti orožje v roke, je Rudolf Maister to storil in bil človek na mestu. Slovenska vojska ga zato upravičeno slavi kot svojega generala, ravno tako je tudi občina Kamnik izredno ponosna, da se je tukaj rodil in šest let svojega življenja preživel v Kamniku. Ta povezanost Slovenske vojske in občine Kamnik bo v prihodnosti še večja. Verjamem pa tudi, da boste na današnjem predavanju spoznali pomen udejstvovanja v družbi. Postajate odgovorni, odrasli ljudje in prav je, da se kljub svoji želji po svobodi odločite ter prevzamete geslo Slovenske vojske "Ponosni nase". Človek je lahko takrat ponosen nase, ko naredi nekaj za družbo. Ko naredi nekaj za sočloveka. Upam, da boste ponosni na to, da ste Slovenci, da boste ponosni na svojo državo, ne glede na politično dogajanje v njej. Bodimo ponosni tudi na Slovensko vojsko, saj je v preteklosti nismo imeli, želeli smo si jo, danes pa jo čuvajmo.«

Ob koncu so pripadniki 10. MOTB obveznikom na dvorišču pred gasilskim domom PGD Kamnik predstavili svojo oborožitev in opremo.


<< Nazaj | Novice