Mali grad

V kapeli sv. Eligija na Malem gradu na ogled prenovljena razstava

19.08.2010

 

V sredo, 18. avgusta so v kapeli sv. Eligija na Malem gradu odprli prenovljeno razstavo, ki temelji na umetnostno-zgodovinskem orisu malograjske kapele, sicer enega največjih kulturnih spomenikom na kamniškem. Za razstavo so na Agenciji za razvoj turizma v občini Kamnik pridobili nepovratna sredstva Ministrstva za kulturo.

Do lanskega leta je bila v zakristiji kapele sv. Eligija postavljena stalna razstava, ki pa je bila, kot so povedali na Agencija za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik, dotrajana in nujna prenove. Skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Kranj, so se odločili, da razstavo obnovijo, ob tem so bili uspešni na javnem razpisu Ministrstva za kulturo za izbor izvajalcev javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine, kamor so prijavili projekt »Ureditev razstavnega prostora v kapeli sv. Eligija ter stražnega stolpa na Malem gradu«.

Ob odprtju razstave je spregovoril Miloš Ekar, vodja kranjske enote ZVKD, ki je spomnil na neprecenljivo vednost kapele, ob tem pa izrazil zahvalo agenciji ter nekaterim sodelavcem, ki so z veliko truda in vztrajnosti pripomogli k današnjemu dogodku.

V imenu Občine Kamnik je spregovoril podžupan Brane Golubovič, ki je ob koncu tudi uradno odprl razstavo. Po mnenju podžupana je skrb za oživljanje starega mestnega jedra, ki predstavlja srce občine in pomemben urbanističen spomenik, zagotovo ena izmed prioritet Občine Kamnik. Pomena ohranjanja naše kulturne dediščine pa se po njegovem mnenju zaveda vedno več ljudi, kar kaže tudi vse bolj živahen utrip Kamnika.

 

 

 

 

Vsebina prenovljene razstave temelji na umetnostno-zgodovinskem orisu kapele na Malem gradu, opremljena je s fotografijami in skicami. Razstava je dvojeznična (slovensko-angleška), zadnji del razstave pa predstavlja slikopis legende o Veroniki, povzet po knjigi Veronika iz Malega gradu, ki jo je izdala Matična knjižnica Kamnik. V kratkem bodo pripravili še razstavo v stražnem stolpu ter dvojezični katalog o Malograjskem kompleksu in mestnem jedru Kamnika

 

Avtoriji razstave so Nika Leben in Milan Sagadin (Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Kranj, zanj mag. Maja Avguštin) ter dr. Andreja Eržen in Alenka Hribar (Agencija za razvoj turizma in podjetništva Kamnik). Razstavo je oblikoval DC studio, besedilo je lektorirala in prevedla Aleksandra Matjašič.

Po besedah dr. Andreja Eržen, si na Agenciji prizadevajo, da bi naš največji spomenik predstavili tako domačim kot tujim obiskovalcem. Prepričani so, da bomo z ureditvijo razstavnih prostorov povečali obisk malograjskega kompleksa in vzbudili zanimanje ter nenazadnje zavest o pomenu kulturne dediščine na kamniškem.

Stalna razstava, ki jo sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Občina Kamnik, je na ogled po predhodni najavi, do 12. septembra 2010 pa tudi vsak dan med 9. in 19. uro.


<< Nazaj | Novice