Mali grad

V kakšnem svetu želijo živeti otroci?

04.10.2016

 

»Svet, v katerem želim živeti« je letošnji slogan ob Tednu otrokaTeden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka, ki ga v letošnjem letu obeležujemo med 3. in 9. oktobrom 2016, se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. Teden otroka pa temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. 

Tednu, ki je posvečen otrokom in mladostnikom pod sloganom "Svet, v katerem želim živeti", se pridružujemo tudi v občini Kamnik.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik se ob Tednu otroka že tradicionalno začnejo dejavnosti za otroke: pravljične urice in bibe, igralne ure s knjigo. Urnik si lahko ogledate tudi tukaj.

Letos so v goste povabili Kamišibaj gledališče iz Knjižnice Črnomelj. Predstavi bosta v četrtek, 6. oktobra 2016, ob 9. uri v prostorih Vrtca Mehurčki v Mostah in ob 10.30 v dvorani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Kamišibaj gledališče je pripovedovanje ob slikah na malem odru. Taka oblika gledališča prihaja iz Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Izvajalec stoji ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo pripoveduje. Navdušeni smo nad njegovo obliko, saj odlično povezuje pisano in govorjeno besedo ter sliko.

Osnovna šola Toma Brejca

Ob Tednu otroka so na Osnovni šoli Toma Brejca pripravili pester program:

V šolskem letu 2016/2017 bo akcija »NVO gre v šolo« izvedena v osrednjeslovenski, zasavski in severno primorski regiji. Akcija predstavlja lokalno partnerstvo in med-sektorsko sodelovanje med  osnovno šolo in nevladnimi organizacijami iz lokalnega okolja. 

V Kamniku bo akcija izvedena na Osnovni šoli Toma Brejca, v torek, 4. oktobra 2016, od 8. do 12. ure. Predstavili se bodo Društvo botrov otrok TWIMC, Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice, Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik, Planinsko društvo Bajtar Velika Planina, Planinsko društvo Kamnik, Čebelarsko društvo Kamnik, Zavod Oreli, Zavod za trajnostne rešitve Tunjice, Strelska družina Kamnik, Folklorna skupina Kamnik, Društvo Ključ življenja, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami in OZRK Kamnik.

Osnovna šola Marije Vere

Letošnji Teden otroka nosi naslov: "Svet, v katerem želim živeti". To je čas, ko se učitelji trudijo teden posvetiti otrokom in jim čas na šoli narediti čim bolj zanimiv. To je teden brez domačih nalog, teden delavnic v podaljšanem bivanju in to je tudi teden, ko bodo priredili filmski maraton.

V letošnjem šolskem letu bodo, glede na to, da iz leta v leto opažajo, da so otroci na razredni stopnji preobremenjeni z dejavnostmi, izpeljali malo drugače. Že lansko leto je bila motivacija in odzivnost učencev na delavnicah precej majhna, kar je poleg rednega pouka, angleščine, interesnih dejavnosti in dejavnosti v podaljšanem bivanju, razumljivo. Podaljšančkov teden v obliki delavnic bodo izpeljali od ponedeljka do srede. Delavnice bodo prilagojene in obogatene s sproščujočimi ter gibalnimi aktivnostmi. Prav tako bodo prvo uro pouka v podaljšanem bivanju namenili temu, da se otroci naužijejo svežega zraka na igrišču in se sprostijo za na delo na delavnicah.

Zvrstile se bodo delavnice z naslednjo tematiko oziroma imeni:

Delavnice bodo potekale od 13.50 do 14.40. Po končanih delavnicah bodo učencem ponudili ogled slovenskih filmov, ki so primerni za njihovo starostno stopnjo. Izbirali bodo lahko med Kekcem, Kekčevimi ukanami, Ne joči Peter in podobnimi.

Učenci od 1. do 5. razreda bodo imeli v petek, 7. oktobra 2016, Pikin dan, ki bo namenjen ustvarjanju, branju, pisanju in petju na temo Pike Nogavičke. Prebrali bodo odlomek iz knjige Pike Nogavičke, se o vsebini pogovorili in likovno ustvarjali po izboru učiteljice, naučili pa se bodo tudi pesem o Piki Nogavički. Izdelke bodo razstavili, jih poslikali in objavili na šolski spletni strani.

Slavnostno bodo sprejeli prvošolce v Šolsko skupnost učencev. Teden otroka je tudi Teden prometne varnosti. V tem tednu bodo učenke in učence še posebej opozarjali na upoštevanje pravil za varnost peščev in varno kolesarjenje. Na temo varnosti v prometu bodo izdelovali plakate, pisali pesmi in sestavke. Na razredni uri si bodo ogledali film »Bistre glave nosijo čelade«. Učenci so pogosto tudi potniki v vozilih, zato jih bodo spomnili na redno uporabo varnostnega pasu.

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Matična šola

Podružnična šola Nevlje

Podružnična šola Mekinje

Podružnična šola Tunjice

Podružnična šola Vranja Peč

Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

Teden otroka bodo na šoli obeležili z naslednjimi dejavnostmi oziroma aktivnostmi:

Vrtec Antona Medveda Kamnik

Naslov dejavnosti ob Tednu otroka so v kamniškem vrtcu poimenovali »Svet, v katerem želim živeti« in so bile načrtovane skupaj z otroki:

Vrtec Peter Pan

V tednu od 3. do 7. oktobra 2016 bodo v vrtcu praznovali Teden otroka:

Zasebni vrtec Zarja

Vsebinski sklop je v konceptu vrtca prisoten vsako šolsko leto. Vzgojitelji so pripravili dejavnosti in aktivnosti na nivoju oddelkov in vrtca. Vsebinska usmeritev za Teden otroka nosi naslov: SVET V KATEREM ŽELIM ŽIVETI.

Aktivnosti in dejavnosti se v vrtcu v tem sklopu izvajajo v celotnem mesecu oktobru:

Zasebni vrtec Sonček

Tednu otroka se pridružujejo v Zasebnem vrtcu Sonček z naslednjimi aktivnostmi:

CIRIUS Kamnik

Osnovna šola CIRIUS Kamnik

Teden otroka bodo učenke in učenci šole obeležili s pogovori ter filmskimi in bralnimi delavnicami na temo Svet v katerem želim živeti. V okviru šolskega parlamenta bo tekla diskusija o pravicah ter dolžnostih, ki jih otroci imajo ali pa jo želijo imeti. Da pa teden ne bo minil le v znamenju pouka, bodo imeli en dan tudi naravoslovni dan.  

Dijaški dom CIRIUS Kamnik

V okviru Tedna otroka bodo izvedli izdelavo kamnitega mozaika na temo "Svet, v katerem želim živeti" v senzornem vrtičku v atriju zavoda.


<< Nazaj | Novice