Mali grad

V infarktni končnici zmaga Kamničank, odbojkarji po preobratu do pomembne zmage

25.03.2018

 

V infarktni končnici zmaga Kamničank

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi končnice po zaostanku dveh nizov pred svojimi navijači s 3:2 (-26, -18, 10, 21, 13) premagale Formulo Formis. Za uvrstitev v finale potrebujejo še zmago, do nje bodo skušale priti v sredo, 28. marca, ko bo v Hočah, ob 19. uri na sporedu druga tekma polfinala končnice.

Calcit Volley – Formula Formis  3:2 (-26, -18, 10, 21, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Novak (Dvor), Markelj (Bled).

Calcit Volley: Frantti 19, Grudina 14, Kostić 1, Mihevc 13, Blažič 1, Igličar 3, Mihalinec 21, Zaplotnik 1, Pogačar, Janežič (L), Brčić 3, Mijoč 14. Trener: Gregor Rozman.

Formula Formis: Pehnec 3, Sešel, Vrbanc 11, Tupikina 12, Bavdaž 11, Pajnik (L), Bukovec, Zdovc Sporer, Kotnik 17, Pravdič, Eržen 24, Štern. Trener: Matevž Kamnik.

Po treh tednih odmora so se odbojkarice Calcit Volleyja spet predstavile kamniškim navijačem, medtem ko so morale gostje iz Rogoze igrati četrtfinale končnice 1. DOL za ženske. Varovanke Matevža Kamnika v njem niso imele nobenih težav proti Pucončankam, dobro formo pa so potrdile tudi v prvi polfinalni tekmi končnice proti Kamničankam, ki so v tekmo vstopile brez Maje Pahor.

Z dvema asoma Ane Pehnec in uspešnem napadu Darje Eržen so gostje v uvodnem nizu povedle s 4:1, po polminutnem odmoru domačega trenerja Gregorja Rozmana pa so Kamničanke izid na četrti točki izenačile. Katja Mihevc je poskrbela za dve točki prednosti ob prvem tehničnem odmoru. Tudi ob drugem tehničnem odmoru so Kamničanke imele dve točki prednosti, gostje so izid na 18. točki izenačile, za nameček pa se je v domači ekipi spet poškodovala kapetanka Urška Igličar, tokrat levo koleno, ki se je po daljši odsotnosti vrnila na igrišče. Zanjo je bilo tekme konec, Valentina Vrbanc pa je z dvema uspešnima napadoma Formuli Formis priborila plus dve (20:18). Na 20. točki je Helena Mijoč, ki je na igrišče vstopila namesto Igličarjeve, izid izenačila, Katja Mihalinec pa je nato Kamničanke popeljala do vodstva z 21:20. Domača ekipa je prva imela dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih, nato še dve, Štajerke pa so preko Belorusinje Hane Tupikine izkoristile že prvo.

Tudi v drugem nizu so imele domače odbojkarice težave na sprejemu, kar so gostje izkoriščale in po bloku Darje Eržen Kamničankam pobegnile za štiri točke (6:2), ob prvem tehničnem odmoru že za pet. Po bloku Tupikine je bilo že 9:3, zato je domači trener Gregor Rozman prvič v letošnji sezoni poslal Olivero Kostić, ki je po dobrem letu dni premora zaradi materinstva spet stopila na igrišče. Prednost petih točk so gostje imele tudi ob drugem tehničnem odmoru, čeprav so se ji domačinke približale le na dve točki zaostanka (10:12). V še težjem položaju so bile Kamničanke po kar treh zaporednih asih Teje Bavdaž, saj so jim Rogožanke pobegnile na skorajda neulovljivih plus osem (19:11). Visoke prednosti gostje niso zapravili, vodstvo z 2:0 pa je potrdila Teja Bavdaž.

Na servis Katje Mihevc so Kamničanke odlično začele tretji niz in po napadu Anellise Frantti povedle s 5:0, ki so jo po novi njeni točki povečale na 10:3. Domače odbojkarice se niso zaustavile, nadaljevale so z zbrano igro in po točki Helene Mijoč je bilo na semaforju že 13:5 za Calcit Volley. Ob drugem tehničnem odmoru so Rogožanke, ki so popolnoma popustile na sprejemu, zaostajale že za deset točk, s tem pa je bil niz tudi odločen.

Z asom Darje Eržen so bile Rogožanke prve, ki so v četrtem nizu prišle do dveh točk prednosti (7:5), vendar so ob prvem tehničnem odmoru za točko vodile Kamničanke. A ne za dolgo, kajti po bloku Tupikine je Formula Formis spet pobegnila za dve točki (11:9), po napaki domače ekipe že za štiri (14:10). Toda že do drugega tehničnega odmora je Tina Grudina z blokom izid izenačila (15:15), po dveh uspešnih napadih Katje Mihalinec in Anellise Frantti pa prvič v drugem nizu povedle za plus dve (21:19). V še eni dramatični končnici so bile za razliko od prvega niza bolj zbrane domače odbojkarice, ki so z odlično odigranim prvim tempom Tine Grudine izsilile peti niz.

V petem nizu sta se ekipi do šeste točke menjavali v vodstvu, z blokom Tupikine pa so na menjavo strani z dvema točkama prednosti odšle gostje iz Rogoze. Domačinke so se hitro vrnile v igro, saj je Mijočeva že na osmi točki izid izenačila, z blokom Tine Grudine pa povedle (10:9). Še bližje zmagi so bile po asu Katje Mihevc (11:9), vendar se Rogožanke niso tako zlahka predale, toda po servisu Katje Mihalinec in točki Franttijeve so zaostajale za tri točke (11:14). A tudi to ni bilo dovolj za zanesljivo zmago domače ekipe, saj so gostje dve zaključni žogi ubranile, tretjo pa je izkoristila Franttijeva.


Odbojkarji po preobratu do pomembne zmage

Odbojkarji Calcit Volleyja so v četrtem krogu modre skupine 1. DOL za moške v domači dvorani premagali Maribor s 3:2 (-18, -20, 24, 18, 7). Z dvema osvojenima točkama so ostali v boju za drugo mesto, vendar bodo morali v zadnjem krogu, v torek, 27. marca, ob 19. uri v gosteh premagati Hoče, ACH Volley pa bo dan pozneje doma moral biti boljši od Salonita iz Kanala.

Calcit Volley – Maribor  3:2 (-18, -20, 24, 18, 7)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Markelj (Bled), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Pereira 14, Hribar (L),  Golob (L), Novljan 11, Ratek, Gil 6, Vidmar 25, Okroglič 6, Kvas , Lakner 10, Štemberger Zupan, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

Maribor: Crnjanski 19, Planišič 2, Mulec 7, Detela 22, Vrabl (L), Mejal 2, Košenina (L), Herman, Križman, Uremovič 2, Virtič, Plesec 15. Trener: Sebastijan Škorc.

Pred natanko mesecem dni so Kamničani v svoji dvorani premagali Mariborčane in se jim tako oddolžili za poraz na prvi letošnji medsebojni tekmi, s to zmago so si tudi zagotovili četrto mesto v rednem delu državnega prvenstva. V modri skupini sta obe ekipi v prvih treh krogih prikazali dobro igro, Mariborčani so v drugem krogu kot edini v letošnji sezoni celo odščipnili točko ACH Volleyju, Kamničani pa so se celo prebili na drugo mesto.

Z asom Jureta Laknerja, za katerega je bila to do takrat že tretja točka, so domači odbojkarji v prvem nizu povedli s 6:2, po napadu Žana Novljana že s 7:2. Vendar so se Mariborčani na servis Jerneje Detele Kamničanom približali na dve točki zaostanka, ob prvem tehničnem odmoru je bilo plus tri za Calcit Volley. Na 15. točki je Miomir Crnjanski izid izenačil, z asom Detele pa so bili ob drugem tehničnem odmoru prvič na tekmi v prednosti gostje. Po novem asu, tokrat Vasje Plesca in kar štirih lastnih napakah domačinov, je bilo že 22:16 za mariborsko ekipo, ki je z blokom Jana Mulca povedla z 1:0 v nizih.

Do prvega tehničnega odmora si nobena od ekip ni priigrala dveh točk prednosti in šele po vrnitvi na igrišče sta Maxson Pereira v napadu in Primož Vidmar poskrbela za prvo nekoliko bolj otipljivo vodstvo domačinov z 10:7. Po polminutnem odmoru gostov so Kamničani dosegli še eno točko, vendar so jih Mariborčani, podobno kot v prvem nizu, na 15. točki ulovili, vseeno pa so z minimalno prednostjo ob drugem tehničnem odmoru vodili domači odbojkarji. Z blokom Jana Mulca so gostje po daljšem času spet prišli do vodstva (17:16), Vasja Plesec pa je bil zaslužen za 18:16. Z dvema asoma je Detela Mariborčanom priboril kar štiri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih, po napaki domačinov so izkoristili že prvo.

Tudi začetek tretjega niza je bil izenačen do prvega tehničnega odmora, z dvema zaporednima točkama pa so nanj s prednostjo odšli domači odbojkarji. Toda Mariborčani so izkoristili lastne napake domače ekipe, tudi eno sporno sodniško odločitev, kar jim je prineslo dve točki prednosti (11:9). Varovanci Sebastijana Škorca so prednost dveh točk ohranili tudi ob drugem tehničnem odmoru, z asom pa je Radoslav Gil Kamničane vrnil v igro (16:16). A ne za dolgo, kajti gostje so jim vrnili z dvema zaporednima točkama, spet pa je bil Gil tisti, ki je poskrbel za novo izenačenje (21:21). V napeti končnici so bili vendarle bolj zbrani domači odbojkarji, ki so po lastni napaki gostov prišli do svojega prvega niza na tekmi.

Čeprav so Kamničani s tremi zaporednimi bloki Žana Novljana povedli s 5:2, so Mariborčani na servis Jana Mulca dosegli pet zaporednih točk, toda kljub temu so ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za točko. Še višji je bil njihov zaostanek po seriji servisov Radoslava Gila, ko so po njegovem asu zaostajali za šest točk, po napaki Detele pa za sedem (9:16). Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, izenačenje v nizih je potrdil Jure Okroglič.

V odločilnem petem nizu so domačini z malce sreče in ob pomoči mreže z asom Gila prvi prišli do dveh točk prednosti (7:5), takšna pa je bila razlika tudi ob menjavi strani. Razpoloženi Primož Vidmar je z uspešnim napadom z druge linije Kamničanom zagotovil vodstvo z 9:6, nato pa Maxson Pereira z dvema zaporednima točkama z 11:6. To pa je bila prednost, ki je domači odbojkarji niso zapravili in po napaki gostov prišli do težko prigarane zmage.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: »Že pred tekmo smo vedeli, da bo Maribor igral bolje, kot je v našem zadnjem obračunu rednega dela državnega prvenstva. V prvem nizu smo imeli priložnost, da osvojimo že ta niz, vendar smo bili v napadu premalo učinkoviti. Ko smo pustili Mariborčane, da so se razigrali, jih je bilo težko ustaviti. Z nekaj menjavami smo se vrnili v igro, z boljšim servisom smo goste spravili stran od mreže, tudi oni so začeli delati več napak, medtem ko smo mi iz niza v niz igrali bolje. Vesel sem, da smo tekmo zaključili z zmago ter ostali v igri za drugo mesto.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice