Mali grad

V hramu kulture občine Kamnik smo obeležili Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

08.02.2014

 

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. V mnogih krajih po Sloveniji so se odvijale prireditve, ki so namenjene počastitvi spomina velikega slovenskega pesnika, tudi v občini Kamnik smo v hramu kulture, Domu kulture Kamnik, slavili s pesmijo 35. Območne revije pevskih zborov iz občin Kamnik in Komenda. Le-to je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Kamnik, in sicer pod pokroviteljstvom Občine Kamnik in Občine Komenda. 

Prisluhnili smo petju Mešanega pevskega zbora Cantemus, Ženskega pevskega zbora DKD Solidarnost, Mešanega pevskega zbora Odmev, Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Kamnik, Komornega pevskega zbora Šutna, Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Komenda, Moškega pevskega zbora DKD Solidarnost, Mešanega pevskega zbora Mavrica, Moškega pevskega zbora PSDP Lira in Ženske vokalne skupine Vox Annae.

Prireditve v Domu kulture Kamnik se župan Marjan Šarec, zaradi neodložljivih operativnih nalog Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik in neposredne koordinacije aktivnosti ob vremenskih razmerah, ki smo jim priča v teh dneh, žal ni mogel udeležiti. Povedal pa je, da smo slovenski kulturni praznik obeležili tudi tako, da smo v boju z neizprosno naravo vsi skupaj stopali po poti srčno, nesebično in za dobrobit vseh občank in občanov občine Kamnik. 

V imenu Občine Kamnik je zbrane nagovorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar in med drugim povedala: »Morda lahko praznovanje pesnikove smrti, namesto praznovanja pesnikovega rojstva, pripišemo pogovorni melanholiji in pesimizmu Slovencev. Dejstvo pa je, da je Prešeren umrl kot velik pesnik, in da Slovenci edini na svetu praznujemo kulturni praznik, kot dela prost dan. To pomeni, da se zavedamo, kako pomembna je kultura za obstoj slovenskega naroda. Ta praznik nas vedno znova spomni, da ni nič samo po sebi umevno in, da si moramo za ohranitev slovenskega jezika, kulture, gospodarske in politične neodvisnosti neprestano prizadevati.«

Za vezno besedo je poskrbel vodja Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik Tone Ftičar, posamezne zbore pa je predstavila Barbara Božič.


<< Nazaj | Novice