Mali grad

V enoti Sneguljčica Vrtca Antona Medveda Kamnik zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrku

19.11.2021

 

V enoti Sneguljčica Vrtca Antona Medveda Kamnik zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrkuDanes se je po številnih slovenskih krajih odvijal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se mu, kot že nekaj let zapored, pridružujejo tudi kamniški vrtci in šole. Župana Mateja Slaparja so na zajtrk povabili v enoto Sneguljčica Vrtca Antona Medveda Kamnik, otroke vrtca pa je pozdravila tudi njihova ravnateljica mag. Liana Cerar.

Tema letošnjega tradicionalnega zajtrka se je navezovala na mednarodno leto sadja in zelenjave. Otroke je pričakal župan, ob spremljavi harmonike so mu zapeli pesmico Mi se imamo radi, nato pa so si skupaj ogledali posneto gledališko igro z naslovom Mojca Pokrajculja v Kamniku. Na prikupen način so nam predstavili lokalne ponudnike prehrambnih izdelkov, v igri pa so ozaveščali o pomembnosti lokalno pridelane hrane.

Kaj je Tradicionalni slovenski zajtrk?

Tradicionalni slovenski zajtrk je za otroke poseben »praznik«, saj se nanj pripravljajo z raznimi dogodki, samo doživetje zajtrka pa nadgrajujejo z izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja, obiščejo jih tudi lokalni čebelarji. Na ta dan postrežejo tradicionalna živila zajtrka, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje, sam projekt pa spodbuja, da po lokalnih živilih posežemo tekom celega leta in jih kupimo na najbližji kmetiji oziroma pri najbližjem pridelovalcu in zadrugi.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost. Letošnje leto je tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, zato je bil poseben poudarek namenjen pomenu lokalne samooskrbe s sadjem in zelenjavo. Pobuda letošnjega leta je tako usmerjena v vključevanje domačega sezonskega sadja in zelenjave ob ostalih živilih na domače mize tekom celega leta. Ozavešča pa o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki letošnje leto širi sporočilo Zajtrk s sadjem – super dan!, je povsod dišalo po domačem, po lokalno pridelani hrani.


<< Nazaj | Novice