Mali grad

V enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrku

16.11.2018

 

V enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrkuOb dnevu slovenske hrane smo se projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk« danes pridružili tudi v občini Kamnik. Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je skupaj ravnateljico Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liano Cerar zajtrkoval v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik.

 

Tretji petek v novembru, letos 16. novembra, že sedmič obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« (letos že osmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« je namenjen navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, drugimi javni zavodi in potrošniki in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki. Spodbuja k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah in gre za vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju.

Osnovni cilj projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk« je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku vsako leto podpremo dejavnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključujemo v projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Letos pa bo v ospredju tudi pomen zdravih tal, da lahko pridelamo varno in kakovostno hrano. Pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane se projekt torej vsebinsko povezuje z Ministrstvom za okolje in prostor oziroma Slovenskim partnerstvom za tla.

Kot rečeno, je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi tradicionalnem slovenskemu zajtrku prisostvoval v enoti Rožle Vrtca Antona Medveda Kamnik, kjer so otroci in strokovni sodelavci Enote skupaj z ravnateljico Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liano Cerar pripravili razigran otroški program z deklamacijami, prav navdušeno pa so nam razkazali tudi igrišče in zelenjavni vrtiček.

Posladkali smo se s piškoti, ki so jih otroci sami spekli, zajtrkovali pa smo jogurt z domačo granolo in dušenimi jabolki s cimetom. Seveda pa ni manjkal tudi domač kruh, med in maslo.

DOBER TEK OB TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU, KI DANES DIŠI TUDI V OSTALIH KAMNIŠKIH ŠOLAH IN VRTCIH.

   

 

 

 

 


<< Nazaj | Novice