Mali grad

V Zgornjem Tuhinju javno dostopen defibrilator

18.10.2016

 

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Tuhinj se je zopet lotilo novega projekta, saj so se tudi tuhinjski gasilci odločili za nakup defibrilatorja. V Krajevni skupnosti Tuhinj, v kateri živi kar 1.240 prebivalcev in zajema območje desetih vasi, je to zaenkrat prvi oziroma edini defibrilator, ki je dostopen na javnem mestu, nameščen pa je v omarici na Gasilskem domu v Zgornjem Tuhinju (Zgornji Tuhinj 48, 1219 Laze v Tuhinju).

V Zg. Tuhinju javno dostopen defibrilator

Za vse zainteresirane krajanke in krajane smo v okviru aktivnosti meseca požarne varnosti v petek, 14. oktobra 2016, organizirali izobraževanje in praktični prikaz uporabe defibrilatorja. Udeleženci so v polni sejni sobi gasilskega doma z zanimanjem prisluhnili predavatelju, ki jim je na zanimiv način s teoretičnega in praktičnega vidika približal napravo in njeno delovanje. V Prostovoljnem gasilskem društvu Zgornji Tuhinj dajemo velik pomen ozaveščanju krajank in krajanov, zato bomo tudi v prihodnje organizirali podobne delavnice.

Veseli nas, da smo s pomočjo podpornikov, zlasti krajank in krajanov ter donatorjev, realizirali ta pomemben nakup, ki je naložba v življenja – življenja krajanov in krajank Krajevne skupnosti Tuhinj in tudi drugih.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Večina zastojev srca in posledične smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev. Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Z AED damo možnost vsakemu očividcu, da prične s postopki oživljanja že prej preden prispe reševalna ekipa. Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane.

Besedilo in fotografije: Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Tuhinj


<< Nazaj | Novice