Mali grad

V Tunjicah odkrili in blagoslovili spominsko ploščo padlim žrtvam v 1. svetovni vojni

26.07.2014

 

V župnijski cerkvi sv. Ane v Tunjicah se je danes, na dan sv. Ane, odvijala sveta maša, po njej pa odkritje in blagoslovitev spominske plošče padlim žrtvam, krajanom Tunjic v času 1. svetovne vojne, katere začetek obeležujemo ravno v teh dneh. V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil direktor občinske uprave Občine Kamnik mag. Ivan Kenda.

Pobudo za postavitev spominske plošče ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne je dal Matevž Vrhovnik, po domače Žerjavov. Že pred leti si je prizadeval, da bi farani, ki so izgubili življenje v prvi svetovni vojni, vendarle dobili svoj skupni spomenik. Njegovi pobudi je tokrat prisluhnil tunjški župnik Jožef Razinger, ki jo je finančno podprl. Izvedbo spominske plošče je izdelal Rafko Rode s Škrjančevega. Trinajst imen, ki so padli oziroma so za posledicami vojne umrli doma, je zapisanih na njej. Člani upravnega odbora Društva Samopomoči so skupaj z ostalimi vaškimi krovci, kleparji, zidarjem ter pleskarjem obnovili »tutnkamro«, ki je tako dobila novo podobo, podprli so jo tudi s finančne plati. Tako se je spominska plošča postavila na obnovljeno »tutnkamro« v okvir, ki ga je z velikim navdušenjem izdelal sam pobudnik, Matevž Vrhovnik. Veliko podpore, pomoči in podatka, ki so bili potrebni, jim  je priskrbel vestni vaški kronist Ivan Nograšek.

Vodenje in organizacijo skupnega projekta ter izvedbo današnjega kulturnega programa je prevzelo Društvo Tun'ški glas, zato je ob spominski plošči zbrane sprva nagovorila predsednica Društva Tun'ški glas Milena Erbežnik Klanšek, povedala mnogo zanimivega o nastajanju plošče, ki jo je ponosno danes odkril Ivan Nograšek, in med drugim še poudarila: »Iz naše fare je bilo v prvo svetovno vojno vpoklicanih 88 fantov in mož. Odšli so na fronto proti Rusom v Galicijo ter na fronto proti Italijanom v hribe ob reki Soči. Vojskovali so se pod avstro-ogrsko vojsko. Vsakemu padlemu vojaku, za katerega so dobili obvestilo, je zvonilo z velikim zvonom, edinim, ki je ostal še v zvoniku. Zvonil jim je Šmidov oče, ker ostalih mož skoraj ni bilo v vasi.Danes se obeležuje spomin na dogodek izpred sto let, ko se je začela prva svetovna vojna. Dostojanstvo, ki so ga v sebi nosili naši predniki, ko so pogumno stopili v boj v veri za boljšo prihodnost svojega slovenskega naroda, sinov in hčera, prevzemimo tudi mi za današnji čas do domovine, vseh ljudi, ljudi, ki so z nami in do tistih, ki živijo v nas. Počastimo jih s ponosom. So vredni tega.« Ob dogodku pa je v imenu Občine Kamnik zbrane pozdravil tudi direktor občinske uprave Občine Kamnik mag. Ivan Kenda, ki ni skrival ponosa nad gesto krajanov Tunjic, ki so z veliko častjo zrli v imena, vklesana v spominsko ploščo. 

Sledil je blagoslov, ki ga je opravil župnik Jožef Razinger.

Za kulturno popestritev je z zvoki citer poskrbel Tomaž Plahutnik, s petjem Nataša Ajtnik, navdušili so nas tudi ženski glasovi komornega zbora VoxAnnae in recitatorja Anže Slana ter Barbara Klanšek.

 


<< Nazaj | Novice