Mali grad

V Termah Snovik praznujejo 10. letnico delovanja

21.01.2012

 

Skozi desetletje Term Snovik

Snovik je bil do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja povsem neznana vasica v Tuhinjski dolini, pravzaprav v dolini, ki se v vasici Potok odcepi ob potoku Snovišek. Zanimivo je, da Atlas Slovenije iz leta 1992 v seznamu krajev in na samem zemljevidu uporablja ime Snovnik, in ne Snovik, kot ga imenujemo in poznamo danes.

Govorice o zdravilni vodi, ki naj bi izvirala v Vasenem, Potoku in Snoviku, so med prebivalci okoliških vasi krožile že od preloma prejšnjega stoletja. Domačini so pogosto hodili k prosto iztekajoči se vodi pri Kovaču. Številni so jo odnašali domov za pitje, saj se je kmalu razširil glas, da blagodejno deluje na prebavo. Leta 1953 so na območju vasi Vaseno in Snovik začeli opravljati analize vode in tal ter raziskave za morebitno črpanje in namensko uporabo termalne vode. Nekateri so celo razmišljali o ureditvi prenočitvenih zmogljivosti, a dlje od ideje ni prišlo.

Tako je bilo v obdobju štiridesetih let od leta 1953 do 1986 na območju vasi Vaseno, Potok in Snovik postavljenih 15 raziskovalnih vrtin za črpanje termalne vode. Projekt sta vodili KS Srednja vas in Občina Kamnik. Od leta 1991 vse razvojne aktivnosti za Terme Snovik vodi podjetje Zarja Kovis iz Kamnika in pod njenim vodstvom so tudi izvedli še dve vrtini v vasi Potok. Iz njiju je po kilometer dolgem cevovodu speljana voda do Term Snovik. Na vrtini je njena temperatura 30,6 °C.

Strokovnjaki iz Raziskovalnega centra Rogaška Slatina, ki so opravili fizikalno-kemične analize termalne vode, so ugotovili, da gre za visokokakovostno pitno vodo, ki je čista in brez primesi, zato je ni treba posebej obdelovati. Prav tako so odkrili, da je zelo bogata z magnezijem in kalcijem. Termalna voda ima priznan zdravilni učinek in blagodejno vpliva na kosti, kožo in prebavo.

Kar precej let je od tedaj, kar so v Tuhinjski dolini odkrili nov vir tople vode. V letu 1994 so pod vodstvom podjetja Zarja Kovis, d.o.o iz Kamnika  na zemljišču Srečka Urankarja postavili pilotni bazen na travniku ob potoku Snovišek in projekt imenovali Terme Snovik v nastajanju.

To je bil dejanski začetek današnjih Term Snovik, ki jih imenujejo tudi prve gorenjske terme in ki so hkrati tudi najvišje ležeče slovenske terme. Po podatkih Atlasa Slovenije leži Snovik na nadmorski višini 500 metrov v naročju kamniško savinjskih Alp.

Dvesto kvadratnih metrov vodnih površin je do leta 2001 privabilo več kot 70 tisoč obiskovalcev, predvsem iz Kamnika, Kranja in Ljubljane. Zaradi dobrega obiska, odličnih rezultatov strokovnih analiz in želja obiskovalcev po razširjeni ponudbi so se odločili postaviti pravo termalno kopališče.

V letu 2000 so družbeniki Zarja Kovis, Urankar Srečo, Občina Kamnik in HKS Domžale ustanovile družbo Term Snovik. Danes ima družba 26 družbenikov in zaposluje 35 sodelavcev, posredno pa jih dela še 15.

Zgodba o Termah Snovik se je začela 25. januarja 2002. Vseskozi so sledili vizijam in načrtom, da gredo korak za korakom. Tako so že v letu 2001 odprli bazen, ki je zdaj pokrit, od 25. januarja 2002 pa delujejo pokrite površine bazena, vseh 365 dni v letu, razen seveda, ko imajo generalno čiščenje. V letu 2003 so dogradili zunanje bazen in restavracijo, povečali so recepcijo, leta 2004 so uredili savna center in fizioterapijo, v tem letu pa so uspeli na razpisu evropskih strukturnih skladov in dobili nepovratna sredstva za gradnjo apartmajskega naselja. Leta 2005 so dokončali prvo fazo izgradnje apartmajev in leta 2006 še drugo. Leta 2007 so dogradili apartmajsko naselje s 4 zvezdicami, gostom pa je zdaj na voljo 371 ležišč, v 74 apartmajih in 31 dvoposteljnih sobah. 

Že pri načrtovanju so se zavezali, da bodo Terme Snovik prijazne okolju, energetsko varčne in učinkovite. To poslanstvo ves čas izpolnjujejo vse do danes. Terme Snovik so že leta 2005 dobile certifikat ISO 9001, to je certifikat kakovosti, ki jih vsakodnevno opozarja, da se bodo lahko razvijali le s kakovostjo. Že ob tem priznanju so razmišljali o certifikatu ISO 14001:2004, sistem ravnanja z okoljem, ki so ga nato prejeli leta 2007, hkrati s tem pa so dobili še odločbo ministrstva za zdravje, da je njihova termalna voda – voda z zdravilnim učinkom.

V snoviških termah se lahko pohvalijo še z nekaterimi pomembnimi priznanji, ki so jih prejeli. To je zagotovo ekološki znak EU Marjetica in priznanje Za okolju prijazne in energijsko učinkovite terme Mednarodne komisije za varstvo Alp – CIPRA. Na 12. Slovenskem turističnem forumu v Radencih so prejeli nagrado za Zeleni zgled slovenskega turizma.

Razvoj, gradnjo in upravljanje Term Snovik od začetka vodi matično podjetje Zarja Kovis, d.o.o. iz Kamnika.

Predvsem v zadnjih letih dajejo velik poudarek tudi na kakovost svojih storitev, tako v restavraciji Potočka, kot tudi na področju wellnessa in dobrega počutja. Pester spekter storitev obsega tako animacije za najmlajše, za šolske programe,  brezplačne vodne telovadbe za dnevne obiskovalce na bazenih, novi savna programi ter programi, ki so vezani na daljše bivanje v Termah Snovik.

Terme Snovik so se v tem obdobju uveljavile kot prepoznaven turistični ponudnik in pospeševalec razvoja turizma v Tuhinjski dolini, na kamniškem in širše. V tem obdobju je bilo v neposredni bližini Term zgrajenih še preko 100 prenočitvenih kapacitet. Ustanovljeno je bilo tudi  Turistično društvo Tuhinjska dolina, ki skupaj z ostalimi društvi zgledno skrbi za turistično prepoznavnost Tuhinjske doline, organizira številne prireditve in se zavzema za kvalitetnejše pogoje življenja tuhinjcev.

Ob 10. letnici so zazrti v prihodnost, v vse tisto, kar zvišuje raven kakovosti življenja in bivanja. Prav zaradi tega so se odločili, da bodo poleg nove spletne strani, ponudili tudi nove storitve na področju wellnessa.

Tako načrtujejo in uvajajo nove vrste zdravljenja kot so:

Pripravljajo razstrupljevalne vikende (prvi je že razpisan za 9. do 12. februar 2012), katerega namen je prebuditi telo, da bo na novo zaživelo. Terapije za odvajanje od kajenja so lahko dopolnitev v tekem vikendu, lahko pa se odločite tudi za program, ki je namenjen zgolj in samo temu.

K sodelovanju so povabili tudi zdravnika travmatologa, ki bo na voljo vsaj enkrat do dvakrat na teden za posvete in preglede.

Vse o novih in obstoječih programih, vse o ponudbi za dnevne kopalce in za obiskovalce, ki si želijo preživeti nekaj mirnih dni in si nabrati energije za nove podvige ali samo za običajno preživljanje včasih tako napornih dni,  lahko preberete na njihovih novih spletnih straneh www.terme-snovik.si, kjer bodo vse storitve, ki jih ponujajo še bolje in razvidneje predstavljene in bodo omogočale tudi lažjo dostopnost vsem njihovim gostom.

Besedilo: Matjaž Konda, Terme Snovik

<< Nazaj | Novice