Mali grad

V Talin s polnim izkupičkom, proti Poreču začeti novo serijo zmag

15.01.2014

 

V Talin s polnim izkupičkom

Odbojkarji Calcit Volleyballa so se morali pošteno potruditi, da so strli odpor najboljše estonske ekipe v zadnjih nekaj letih ter da so prišli do želene zmage, ki jim na povratni tekmi, ki bo prihodnji četrtek v glavnem mestu Estonije, zagotavlja najmanj t. i. zlati niz. Po krizi v tretjem nizu so Kamničani v četrtem le strnili svoje vrste in prišli do zaslužene, a težko priborjene zmage. In to po dobri igri. V soboto bodo kamniški odbojkarji v 18. krogu 1. DOL, ob 20. uri, gostili ekipo Krke.

Calcit Volleyball – Selver Tallinn  3:1 (20, 22, -17, 20)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: Firgne (Belgija) in Telo (Albanija).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 7, T. Štern 1, Kvas, Pokeršnik 13, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 14, Brus 2, Hrast 3, Stavbar 12, Kotnik 15, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Selver Tallinn – Kivisild 6, Tammemaa 10, Keel 1, Rannar, Orav, Ouekallas 4, Rosenblatt 12, Vahter, Pulk 21, Losnikov – libero, Järv 1, Jalg 3. Trener: Avo Keel.

Čeprav je imel domači trener Marko Brumen pred prvo tekmo osmine finale pokala Challenge kar nekaj težav s poškodbami igralcev, je vseeno lahko računal na vse igralce. Vprašanje je seveda bilo, koliko se bo pomanjkanje treninga poznalo na njihovi igri, v prvi vrsti je to veljalo za Domna Kotnika, ki je še v nedeljo tožil nad bolečinami v hrbtu, tako kot tudi Tonček Štern, popolnoma zdrav pa nista bila niti Žiga Štern in Tine Kvas. Trener Kamničanov se je odločil, da bo tokrat dvoboj z estonskimi prvaki in vodilno ekipo lige Schenker, v kateri igrajo baltske države, začel z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Jernejem Stavbarjem, Danijelom Pokeršnikom in libero Klemnom Hribarjem. Do prvega tehničnega odmora sta se ekipi menjavali v vodstvu, nobeni pa ni prišla do dveh točk prednosti. Toda takoj po vrnitvi na igrišče je Štembergar Zupan z blokom zaustavil napad gostov in Calcit je povedel z 9:7, isti igralec pa je z asom »prisilil« gostujočega trenerja k prvemu polminutnemu odmoru, saj so domačini gostom pobegnili za štiri točke (13:9). Na drugi tehnični odmor so Kamničani odšli s prednostjo treh točk, toda po nesporazumu med Hrastom in Novljanom so estonski odbojkarji zaostajali le za točko (18:17). Ko je estonski korektor Hindrek Pulk dosegel asa, je za polminutnim odmorom posegel tudi domači trener Marko Brumen, kajti po treh točkah prednosti so se jim Estonci še enkrat približali na točko zaostanka (20:19). Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti Kamničani so na servis Danijela Pokeršnika – v igro je takrat namesto Hrasta stopil Tonček Štern – pridno nabirali točke ter gostom prepustili le še eno. Zadnjo točko v uvodnem nizu je dosegel Štembergar Zupan, ki je izkoristil že kar prvo zaključno žogo.

Zadovoljen z igro svojih varovancev v prvem nizu, je domači trener tudi drugega nadaljeval brez sprememb v ekipi. Kamničani so še naprej igrali dobro, ne ravno blesteče, a še vedno dovolj dobro, da so na prvi tehnični odmor v drugem nizu po bloku Stavbarja odšli s prednostjo dveh točk. Vendar nadaljevanje niza za domačo ekipo, ki je po še enem bloku, tokrat Pokeršnika, povedla z 12:9, ni bilo tako uspešno, kajti Estonci so izid na dvanajsti točki izenačili. V domači ekipi je bilo preveč lastnih napak, napad pa tudi ni bil več tako učinkovit kot večji del prvega niza in do vodstva z 12:9. Estonci so po polminutnem odmoru domače ekipe dvakrat celo povedli za točko, toda vseeno so tudi na drugi tehnični odmor s prednostjo, resda le točke, odšli odbojkarji Calcit Volleyballa. Do dvajsete točke sta bili ekipi izenačeni, toda po uspešnem napadu Štembergar Zupana iz druge linije ter napaki gostov ob servisu Pokeršnika, so Kamničani po dolgem času povedli z dvema točkama prednosti (22:20). Brumen se je spet odločil isto menjavo kot v prvem nizu, ko pa je drugi servis Pokeršnika končal v mreži, ga je zamenjal Tine Kvas, saj je na ta način želel pridobiti v bloku. In prav z blokom je razpoloženi Stavbar svoji ekipi priboril kar tri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Prve sicer domači odbojkarji niso izkoristili, so pa drugo, saj je napad gostov končal v avtu.

Tudi v tretji niz so kamniški odbojkarji krenili v nespremenjeni zasedbi, vendar pa uvod vanj zanje ni bil najbolj uspešen, kajti Estonci so s tremi zaporednimi bloki povedli s 4:1. V domači ekipi je »šepal« tudi sprejem, zato je Brumen takoj vzel polminutni odmor, kajti zmaga na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge še ni bila na obzorju, čeprav so Kamničani vodili z 2:0 v nizih. Ker tudi polminutni odmor še ni pomagal, je Brumen namesto Novljana v igro poslal Borisa Brusa, toda Pulk je z asom ekipi iz Talina priboril že pet točk naskoka (7:2). Ob prvem tehničnem odmoru v tretjem nizu so Kamničani za gostujočo ekipo zaostajali za štiri točke. Ker so gostje za štiri točke (11:7) vodili še naprej, se je Brumen še drugič nocoj odločil za dvojno menjavo ter v igro namesto Hrasta in Pokeršnika poslal Kvasa in Tončka Šterna. Kamničani so po uspešnem napadu Štembergar Zupana, ki je bil tudi na servisu, izid na štirinajsti točki sicer izenačili, toda ob drugem tehničnem odmoru je ekipa Selverja vodila z dvema točkama prednosti. Po njem je Brumen v igro vrnil Hrasta in Pokeršnika, vendar so Estonci, tudi z malo sreče, dosegli še en as za vodstvo z 19:15, tako da je domači trener vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu. Pri zaostanku petih točk (16:21), je domači trener poskusil s še eno menjavo. Tokrat na mestu sprejemalca, ko je Kotnika zamenjal Žiga Štern, a tudi to ni pomagalo, kajti pri gostih je bil nezaustavljiv njihov korektor Pulk.

V četrtem nizu je Brus ostal na mestu blokerja, drugih sprememb pa v kamniški ekipi, ki je v tretjem popolnoma popustila praktično v vseh elementih igre – edini, ki je držal korak z gosti je bil Stavbar -, ni bilo. Do pete točke so bili ves čas v prednosti Estonci in šele po točki Kotnika ter napaki Pulka so Kamničani prvič v tem nizu povedli, z blokom Brusa pa na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk.  Vendar to še zdaleč ni bila prednost, ki bi domači ekipi zagotavljala mirno nadaljevanje niza, toda ko je Stavbar na najboljši možni način izkoristil odličen servis Štembergar Zupana, je bil izid na semaforju že15:10 za Calcit Volleyball. Takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, ki pa se je hitro stopila na le dve točki (16:14). Vendar do napete končnice le ni prišlo, kajti po bloku Kotnika so Kamničani povedli z 22:18. Po še enem uspešnem napadu so Calcitovci prišli do kar petih zaključnih žog za končno zmago. Izkoristili so drugo po napaki gostov.

Kamničani so bili boljši praktično v vseh elementih igre, še zlasti pa so prevladovali v bloku, saj so jih imeli kar sedemnajst, od tega odlični Stavbar šest.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyball: »Danes sem zadovoljen z našo igro. Mislim, da je bila to v tej sezoni ena najboljših tekem, saj smo večji del tekme igrali potrpežljivo, zbrano, bolj ali manj smo se držali dogovora. V tretjem nizu je res prišlo do manjšega padca v igri, sicer pa smo kar malo presegli sami sebe. Ker smo zmagali s 3:1, in ker v gosteh ne igramo nič slabše kot doma, imamo možnosti, da se uvrstimo v četrtfinale.«

Proti Poreču začeti novo serijo zmag

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke bodo danes, ob 19. uri, na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge gostile aktualne hrvaške pokalne zmagovalke. Kamničanke, ki so minulo soboto v Budimpešti po sedemnajstih zaporednih zmagah doživele svoj prvi poraz, so v osmini finala sicer pričakovale Hamburg, toda mlade Porečanke so pripravile prvovrstno presenečenje in z zmago v zlatem nizu izločile nemške odbojkarice. Hkrati je to tudi opozorilo za varovanke Gašperja Ribiča, ki jih v četrtek čaka še tekma z Doprastavom iz Bratislave ter v soboto še z ekipo Askö Linz.

Trener odbojkaric Calcit Volleyballa se je upravičeno bal gostovanja svojih varovank v glavnem mestu Madžarske, ki je prišlo dobrih štirinajst dni po osvojenem pokalnem naslovu in odmoru, v katerem so Kamničanke imele nekaj težav z boleznijo in poškodbami. Velikokrat se tudi dogaja, da ekipe po enem vrhuncu v sezoni, nekoliko padejo v formi, zato je bil poraz v Budimpešti, v desetem krogu srednjeevropske lige logična posledica dogajanj v zadnjem obdobju.

»Takšni porazi so popolnoma normalni, kajti tudi pri ekipah, ki so na svetovni ravni, pride po takšnem uspehu do manjšega padca. Naša ekipa se je na zaključnem turnirju pokala Slovenije telesno in čustveno iztrošila, vmes so bile še bolezni in poškodbe in šele zdaj se na treningih počasi postavljamo nazaj. Sam pri sebi sem pričakoval, da nas v soboto čaka težka tekma, kar se je tudi zgodilo. Madžarke so nas s servisi spravile v velike težave in od tu potem ta razlika, posledično pa smo tudi v napadu imeli slabo učinkovitost. V nadaljevanju se je zgodba obranila, saj smo s servisi povzročali veliko več težav njihovim sprejemalkam, vendar se nam potem v petem nizu ni izšlo. Na koncu, ko gledamo statistiko, nismo zaostajali za njimi, vendar so bili naši odstotki dosti nižji, kot na prejšnjih tekmah. Tudi nekatere stvari so se nam tokrat dogajale, ki se nam na prejšnjih tekmah niso. Tako je bilo v igri tudi malo nediscipline, saj določenih stvari nismo izvajali tako, kot smo dogovorjeni, tu mislim predvsem nato, kako stati pri bloku, ščitenju bloka in podobno. Dejansko nismo še bili čisto pravi,« je o sobotnem porazu proti Vasasu, ki je Kamničanke zadržal na drugem mestu srednjeevropske lige, povedal Gašper Ribič.

Seveda poraz še zdaleč ni tragičen. Ne nazadnje so Kamničanke letošnjo sezono začele z domačim porazom proti Novi KBM Branikom, nato pa so nanizale sedemnajst zaporednih zmag, vključno s finalno na zaključnem turnirju pokala Slovenije, ko so premagale prva Mariborčanke. Če se bo zgodba ponovila, ne bo imel nihče prav nič proti, toda pred njimi so veliko težji obračuni. Prvi bo na sporedu že jutri, ko bodo v svoji dvorani gostile ekipo Poreča. Mlade Hrvatice so podobno kot Kamničanke pred koncem minulega leta v Rovinju prišle do pokalne lovorike, v prejšnjem krogu pokala Challenge pa so izločile Hamburg. Nemke so na prvi tekmi prepričljivo slavile s 3:0, na povratni pa je bilo 3:1 za Poreč, ki je bil na koncu boljši še v t. i. zlatem nizu. Njihovo zmago so pozdravili tudi v kamniškem taboru, kajti stroški potovanja na povratno tekmo bodo veliko nižji, zagotovo pa Porečanke ne bodo nič slabše nasprotnice od Nemk.

»Že pred tekmo v Budimpešti smo svojo pozornost nekoliko že usmerili proti Poreču. V to smo bili prisiljeni, kajti v tem tednu časa za trening ne bomo imeli prav veliko, ker si tekme sledijo ena za drugo. Ekipo bomo morali dvigniti tudi na čustveni ravni, saj so bile po vseh naporih konec minulega leta popolnoma na dnu. Prav to bo ena od stvari, ki nas lahko pripelje do dobrega rezultata. Dejstvo je, da nas s Porečem čakata dve izredno težki tekmi. Njihova ekipa je izredno mlada, v ekipi je tudi nekaj mladink, malo starejša pa je le Marina Novosel. Ko sem si ogledal posnetke z njihovo igro, sem prišel do zaključka, da igrajo zelo hitro, zato je imel recimo Hamburg veliko težav na bloku, nanj so zamujale, veliko je bilo tudi blok avtov. Imajo sicer nižje napadalke, toda če nisi v bloku v pravem trenutku na pravem mestu, ti hitro povzročajo težave. Poreč ima tudi zelo dober začetni udarec. V tem elementu igre prevladujeta predvsem Laura Miloš in Ivana Sučić, zato bomo morali biti na sprejemu zelo pazljivi. Po informacijah, ki smo jih še pridobili, gre za nepopustljivo ekipo, ki ‘borda’ do zadnje točke. V polju so neugodne, rešijo veliko neugodnih žog in včasih spravljajo nasprotne napadalke ob živce, kar pomeni, da bomo morali igrati potrpežljivo,« mlado ekipo Poreča hvali Ribič, ki je prepričan, da bodo njegove varovanke kmalu spet v želeni formi. Trener Kamničank se zaveda, da je njegova ekipa izredno težavno nalogo, kajti že v četrtek bo v vnaprej igrani tekmi 13. kroga srednjeevropske lige gostila Doprastav iz Bratislave, nato pa v soboto še Askö Linz.

»Skupaj s pomočnikom Aljošo Jemcem bova morala zelo paziti nato, koliko trenirati in kdaj spustiti, da ne bi bile igralke preveč utrujene. Na zadnjih dveh treningih bomo pozornost namenili poudarkom na določenih zadevah. Verjamem, da bodo dekleta dokazale, da še znajo igrati dobro odbojko in da se bomo mi uvrstili v naslednji krog, vendar ne bo lahko. Zagotovo pa nam bo lažje, če nam bo stekel servis in če bomo uspeli držati visok odstotek sprejema, mislim pa, da bo odločala tekma v Poreču in prav nič se ne bi čudil, če bo prišlo do zlatega niza je še dodal trener odbojkaric Calcit Volleyballa.

Porečanke so, kot smo že omenili, aktualne hrvaške pokalne zmagovalke. V lanskem prvenstvu so bile tretje, trenutno pa so po enajstih krogih druge z dvema porazoma. Svojo evropsko pot so začele v pokalu CEV, v katerem so jih izločile odbojkarice izraelske ekipe Hapoel Kfar Sabi. V Izraelu so izgubile z 1:3, na domačem igrišču pa z 2:3, zato pa so bile bolj uspešne v prvem krogu pokala Challenge. Čeprav so na prvi tekmi v Hamburgu izgubile s 3:0 (11, 14, 10) in je le redko kdo verjel, da bi lahko v dvorani Veli Jože v Poreču, presenetile Nemke, se je zgodilo prav to. Varovanke trenerja Miodraga Stojakovića so najprej v rednem delu tekme s 3:1 (22, 20, -19, 18) premagale Nemke, nato pa so jih s 15:10 na kolena spravile še v zlatem nizu.

Končne zmagovalke dvoboja med Calcit Volleyballom in Porečem se bo v četrtfinalu pokala Challenge pomeril z boljšo ekipo iz dvoboja Targu Mures iz Romunije in francoske ekipe ASPTT Mulhouse.

Calcit Volleyball v sezoni 2013/14

Organizatorki igre: Eva Mori, Mojca Božič.
Sprejemalke: Sara Valenčič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Nika Mori.
Blokerke: Tamara Borko, Anja Kavčič, Lucy Charuk.
Korektorka: Tjaša Turnšek.
Prosti igralki: Meta Jerala, Ana Katarina Hribar.
Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

Poreč v sezoni 2013/14

Organizatorki igre: Dea Rupčić, Vedrana Jakšetić.
Sprejemalke: Laura Miloš, Lena Burilo, Marina Novosel.
Blokerke: Ivana Čosić, Vanessa Pahovoć, Carmen Brletić, Ivana Sučić, Oireta Žužić.
Korektorka: Sanja Čizmić.
Prosti igralki: Rene Šain, Emina Zahirović.
Trener: Miodrag Stojaković; pomočnik trenerja: Zoran Jendrašić.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice