Mali grad

V Poreč brez izgubljenega niza

16.01.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na najboljši možni način pozabile na poraz v Budimpešti v desetem krogu srednjeevropske lige, s katerim so prekinile svoj niz sedemnajstih zaporednih zmag. Na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge so popolnoma nadigrale gostje iz Poreča, vendar ne smemo pozabiti, da bo povratna tekma čez teden dni v dvorani Veli Jože. Že jutri bodo Kamničanke, ob 18:15 uri, v vnaprej igrani tekmi 13. kroga srednjeevropske lige gostile Doprastav iz Bratislave.

Calcit Volleyball – Poreč        3:0 (18, 17, 18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 300 gledalcev. Sodnika: Telo (Albanija) in Frigne (Belgija).

Calcit Volleyball: E. Mori 3, Turnšek 21, Božič, Kavčič 1, Borko 5, Vrhovnik 7, Valenčič, N. Mori, Hribar – libero1, Jerala – libero1, Charuk 16, Ščuka 9. Trener: Gašper Ribič.

Poreč: Čosić, Pahović, Zahirović – libero1, Rupčić 1, Brletić 2, Miloš 20, Burilo 1, Jakšetić, Šain – libero2, Sučić 1, Žužić 2, Novosel 7. Trener: Miodrag Stojaković.

Teden odbojke v Kamniku – jutri bodo Kamničanke gostile še Doprastav iz Bratislave, nato pa bo v soboto še dvojni spored, ko bo ženska ekipa igrala z Linzem, moška pa s Krko - se je nocoj nadaljeval s prvo tekmo osmine finala pokala Challenge v ženski konkurenci. Aktualne slovenske pokalne zmagovalke so se prvič po velikem uspehu v Hočah predstavile svojim navijačem, ki so imeli glasno konkurenco na tribunah, saj je gostje iz Poreča spodbujalo blizu sto njihovih privržencev. Vendar to v prvem nizu ni zmedlo domačih odbojkaric, kot tudi ne dejstvo, da so prvič v letošnji sezoni morale igrati brez Mete Jerale na mestu proste igralke. Najboljša prosta igralka zaključnega turnirja pokala Slovenije ima težave z Ahilovo tetivo na desni nogi, zato trener Gašper Ribič ni želel ničesar tvegati, tako da je priložnost dobila Ana Katarina Hribar. Ob njej so tekmo proti Porečankam, ki so nekaj dni pred iztekom minulega leta prav tako osvojile pokalno lovoriko, začele še Eva Mori, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk in Tjaša Turnšek. Do prvega tehničnega odmora so si Kamničanke priigrale kar sedem točk prednosti. Na servisu je bila Lana Ščuka, s kar štirimi zaporednimi točkami, od tega tremi z blokom pa je zablestela Lucy Charuk. Razlika sedmih točk je bila tudi ob odhodu na drugi tehnični odmor, čeprav so se gostje dvakrat približale na štiri točke zaostanka, toda Turnškova v napadu in Charukova v bloku večjega približanja nista dovolili. Še več, z asom odlične kanadske reprezentantke so odbojkarice Calcita povedle z 19:11, zato je gostujoči trener Miodrag Stojaković svojo mlado ekipo, v kateri se z večjimi izkušnjami lahko pohvalita le sprejemalka Marina Novosel in blokerka Orieta Žužić še drugi v prvem nizu zahteval polminutni odmor. Le nekaj minut za njim pa je prvega vzel tudi Gašper Ribič, saj so gostje na servis Ivane Sučić dosegle tri točke zapored. Po njem so Kamničanke vajeti igre spet vzele v svoje roke in navkljub nekaj slabšim servisom, kar trije zapored so končali v mreži ali v avtu, uvodni niz zanesljivo dobile. Zaključile sta ga Charukova in z »winnerjem« Eva Mori. V prvem nizu so Kamničanke gostje kar šestkrat zaustavile z blokom.

Tudi drugi niz so domače odbojkarice začele spodbudno, saj so na servis Charukove in po bloku Tamare Borko povedle s 3:0. Vendar so jim gostje na servis Laure Miloš, ki je ob Sučićevi najboljša izvajalka začetnih udarcev v ekipi Poreča, vrnile z enako mero. Vseeno so na prvi tehnični odmor s prednostjo dveh točk odšle Kamničanke, tudi po zaslugi Lane Ščuke, ki je dvakrat na isti način z blokom zaustavila Sučićevo. To je bil v nadaljevanju niza tudi najmanjši zaostanek ekipe Poreča za domačimi odbojkaricami, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodile že s šestimi točkami naskoka. Z dobro igro v bloku v povezavi z obrambo so prihajale do protinapadov, ki so jih kot po pravilu spreminjale v točke. Takoj po drugem tehničnem odmoru je bila v napadu uspešna še Petra Vrhovnik, tako da je razlika med ekipama znašala že sedem točk. Z novim asom, tokrat Vrhovnikove, so Kamničanke gostjam pobegnile še za dve točki več, ko pa je bila v napadu uspešna Lana Ščuka, je bil tudi drugi niz odločen. Navkljub temu je moral domači trener Gašper Ribič vzeti polminutni odmor, saj je njegovim varovankam padla zbranost. Zmaga v drugem nizu sicer ni bila ogrožena, vendar se je Ribič zavedal, da bi se gostje lahko razigrale in v tretjem nizu domači ekipi povzročile večje težave. Očitno je polminutni odmor zalegel, saj sta Turnškova in Charukova, slednja že s svojim petim blokom na tekmi. 

Z nespremenjeno zasedbo so odbojkarice Calcita krenile tudi v tretji niz, ki je bil v uvodu spet v znamenju domače ekipe, ki je z blokom kot za šalo zaustavljala napade gostij, domačinke pa so se izkazale tudi v obrambi. Sad takšne igre je bila prednost šestih točk ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega tehničnega odmora so svojo prednost še povečale na sedem točk. Gostje nikakor niso mogle prebiti bloka domače ekipe, pohvaliti pa velja tudi servis, s katerim so stalno vršile pritisk na nasprotnikove sprejemalke. V končnici niza je Gašper Ribič v igro poslal Niko Mori, ki je zamenjala  Lano Ščuko, medtem ko je Anja Kavčič zamenjala Lucy Charuk. Pred tem pa je bila edina menjava, ko je Mojca Božič pred drugim tehničnim odmorom na servisu zamenjala Tamaro Borko in tudi s svojimi servisi pripomogla k tremi zaporednim točkam domače ekipe. Do konca tekme je bilo le še vprašanje, kakšna bo razlika v tretjem nizu. Zadnjo točko na tekmi je dosegla najbolj učinkovita igralka domače ekipe Tjaša Turnšek. Tudi statistika je bila popolnoma na strani domače ekipe, ki je imela v treh nizih kar 18 blokov, od tega šest Charukova, pet pa Borkova, dosegle pa so tudi sedem asov.

Čeprav so Kamničanke prepričljivo ugnale Porečanke, jih to ne sme uspavati, kajti v šestnajstini finala so odbojkarice Hamburga na svojem igrišču zmagale s še večjo razliko, toda na povratni tekmi so v zlatem nizu slavile aktualne hrvaške pokalne zmagovalke. Toda pred to tekmo Calcitovke čakata še dve v srednjeevropski ligi. Kot smo že omenili, bodo jutri igrale proti Doprastavu iz Bratislave. Na tej tekmi bo Gašper Ribič skoraj zagotovo dal več priložnosti igralkam, ki danes niso igrale. Tudi za ceno morebitnega poraza, toda v tem trenutku je vendarle v ospredju zgodovinska uvrstitev odbojkaric Calcita v četrtfinale pokala Challenge.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Danes smo se držali stvari, ki smo se jih dogovorili. Igrali smo veliko bolj disciplinirano kot v Budimpešti. Izredno sem zadovoljen z našo igro blok – obramba, kar je odlično delovalo, pa tudi s servisi smo naredili tisto, kar smo se dogovorili. In tu je bila največja razlika med nami. Poreč ni bil pravi, vendar se zavedamo, da bo pri njih čisto druga zgodba. Igral bo doma, dvorana bo polna in tam nas čaka veliko težja tekma. Na to zmago moramo čim prej pozabiti, kajti Hamburg jih je doma premagal še bolj prepričljivo kot mi, vemo pa, kako se je tista tekma končala. Pričakujem, da bodo na domači tekmi igrale na vse ali nič, zato bomo morali prikazati še boljšo igro kot danes. Že jutri nas čaka tekma z Doprastavom. Časa za regeneracijo ne bo, zato bodo na tej tekmi določene igralke počivale, ker si ne smemo privoščiti kakšne poškodbe. Tudi za ceno morda slabšega rezultata, vendar verjamem, da so dekleta sposobne premagate Doprastav in to ne glede na to, v kakšni postavi bomo igrali. Pohvalil bi Ano Hribar, ki je dokazala, da nanjo lahko računamo. Na treningih je odlična, zdaj je to dokazala še na tekmi.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice