Mali grad

V Nevljah pri Kamniku zasadili »diplomatski gozd«

20.04.2010

 

Predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, 18 veleposlanikov in njihovih namestnikov, predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije ter Občine Kamnik so včeraj, na pobudo ministrstva ter v okviru projekta »Greening diplomacy«, priskočili na pomoč pri obnovi gozda v Nevljah pri Kamniku.

V Kamniku je predstavnike ministrstva, veleposlaništev, katerih je skupno v akciji sodelovalo 21,  Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji ter Zavoda za gozdove sprejel župan Tone Smolnikar ter se jim že uvodoma zahvalil za pomoč pri obnovi gozda, ki je bil uničen v neurju pred dvema letoma. Po besedah župana so »posadili drevesa za generacije za nami, da jih bodo čez pol stoletja lahko uporabljali, pa tudi za nas, saj so drevesa naša pljuča«. Župan je še dodal, da je akcija pomembna tudi kot nova spodbuda oziroma gibanje, da po dveh letih ne pozabljamo, kaj nam je narava takrat povzročila. Zato bodo takšne akcije, kot tudi podobne spodbude drugih iniciativ, vsekakor deležne podpore tudi v bodoče.

Zahvalo za zares lep odziv na pobudo ministrstva je izrazil tudi generalni sekretar Ministrstva RS za zunanje zadeve Aljaž Gosnar. S skupnimi močmi so omogočili nakup in sajenje tisoč sadik bukve, češnje in javorja ter nego teh dreves v prihodnjem letu. Z zelenimi aktivnostmi bodo, po besedah Gosnarja, nadaljevali, saj že v maju pripravljajo naslednjo akcijo, ko bodo na dvorišču ministrstva pripravili eko kolesarski zajtrk, uslužbencem pa v službeno uporabo predali štiri kolesa.

Udeležence je k zasaditvi sadik v vasici Nevlje pri Kamniku povabil Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

Ministrstvo RS za zunanje zadeve je sicer v zadnjem letu izvedlo vrsto zelenih aktivnosti, namen projekta »Greening diplomacy«, pa je med drugim širiti neformalno mrežo zelenih diplomatskih predstavništev in naših predstavništev v tujini, da s skupnim delovanjem spodbudimo večjo prepoznavnost okoljskih vprašanj ter nujnost zavedanja lastnih dejanj za okolju prijaznejše delovanje.

Akciji se je pridružilo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ter 21 veleposlaništev iz naslednjih držav: Francija, Bosna in Hercegovina, Danska, Norveška, Finska, Švedska, Bolgarija, Turčija, Irska, Kraljevina Nizozemska, Velika Britanija, Združene države Amerike, Predstavništvo Evropske komisije, LR Kitajska, Republika Italija, Srbija, Črna Gora, Federativna Republika Nemčija, Portugalska, Romunija, Ciper in Slovaška.

Fotogalerija

 


<< Nazaj | Novice