Mali grad

V Motniku smo se srečali z bogato literarno zapuščino Motničana in profesorja Franca Drolca

06.10.2013

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v Kulturnem domu Motnik prebiral bogato literarno zapuščino Motničana in profesorja Franca Drolca.

Profesor Franc Drolc se je rodil 21. 6. 1939 v Motniku. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Motniku, je zaključil nižjo in višjo gimnazijo ter maturiral leta 1958. S pridobljenimi izkušnjami se je odpravil v Ljubljano, in sicer na študij slavistike, kjer je je leta 1963 diplomiral. Življenjska pot ga je nato vodila v daljni Krakov, in sicer za lektorja slovenskega jezika na Jagelonsko univerzo. Po dveh letih lektorata je kot lektor slovenskega jezika preživel tri leta tudi na zagrebški slavistiki, ob tem pa hodil tudi na lektorat v Trst, ki je takrat odprl oddelek za študente slovenskega jezika. Leta 1970 je prevzel mesto vodje Študijske knjižnice v Kranju in tam delal do upokojitve. Umrl je 3. april 2012 v Kranju, pokopan pa je v rodnem Motniku.

Današnje srečanje je bilo posvečeno Drolčevi poeziji in njegovi bogati literarni zapuščini. V ospredju je bila med drugim tudi njegova knjiga z naslovom Meseci globoke rose, prebranih pa nekaj del, ki še niso bila nikoli objavljena. Z delom Meseci globoke rose se avtor vrača v rodni Motnik, na domače dvorišče, z jasnim obrazom in s priznanjem zaslužnega kulturnega delavca.

Povabilu na srečanje se je, kot rečeno, odzval tudi župan Marjan Šarec in z velikim veseljem skupaj s pesnikom in gledališkim igralcem Tonetom Kuntnerjem, Motničankama Marijo Mošnik in Marino Drolc prebiral poezijo ter literarna dela profesorja Drolca. Besedi in pesmi je sledila predstavitev Drolčevega življenja, skozi katerega nas je popeljala njegova sestra Marina Drolc.

Zbrani v Kulturnem domu Motnik so se ob prijetnih zvokih citer Tomaža Plahutnika tako domov odpravili z občutki, da je Motničan Franc Drolc na svoji dolgi, delovni in prizadevni poti, ustvaril mnogo gradiva, ki govori o njegovem bogatem prispevku v slovensko kulturno zakladnico.


<< Nazaj | Novice