Mali grad

V Kamniku zaživel prvi judo klub

24.01.2014

 

Župan Marjan Šarec se je skupaj z generalnim sekretarjem Judo zveze Slovenije Francem Očkom udeležil odprtja Judo kluba Kamnik.

V lanskem letu je v telovadnici Pinela centra Kamnik (Ljubljanska 3D) že začela z vadbo manjša skupinica otrok. V mesecu marcu je sledila registracija Judo Kluba Kamnik, v letošnjem šolskem letu pa judo v osnovnih šolah na območju občine Kamnik izvajajo kot izven šolsko dejavnost, in sicer na Osnovni šoli Stranje, Osnovni šoli Frana Albrehta in Podružnični šoli Nevlje. Judo tako v naši občini vadi lepo število otrok in skupaj z dvema skupinama judo vrtca, je v ta zanimiv šport vključenih že skoraj 80 otrok.

Ob slavnostnem odprtju v Pineli center Kamnik in pestrem športnem dogajanju so nam nekaj prvin juda predstavili otroci prvega judo kluba v Kamnik. 5-letna predstavnica judo vrtca DBV Komenda, začetni tečajniki, otroci stari od 6 do 12 let ter judoisti bratskega društva borilnih veščin Komenda so več kot uspešno prikazali svoje športne sposobnosti, ob koncu pa so jih obiskovalci nagradili z bučnim aplavzom in prijetnimi vzkliki spodbude.

 

Videli smo judo kot hujše prisilno sredstvo telesne sile za obvladovanje storilcev kaznivih dejanj v policiji in varnostni službi v izvedbi policijskih inštruktorjev PPSA Elvisa Podlogarja in Bojana Popovića ter Damjana Rota (R-UNIGARD).

Udeleženci današnjega slavnostnega dogodka so bili tudi vrhunski športniki, in sicer olimpijki Raša Sraka-Vuković in Vlora Beđeti, olimpijec Sašo Jereb ter nekdanji olimpijec in danes selektor kadetskih selekcij Štefan Cuk. V imenu organizatorja dogodka jih je pozdravila predsednica Judo kluba Kamnik Janja Lamut, ki skupaj z Boštjanom Veinhandlom skrbi za mlade navdušence juda naše občine.

Zbrane nagovoril tudi župan Marjan Šarec ter poudaril pomen športnega udejstvovanja mladih. »Poleg telesne vadbe z judom razvijamo mnoge lastnosti, ki so pomembne za otrokov razvoj, kot so pogum, samonadzor, spoštovanje nasprotnika in nenasilje. Čeprav je judo borilni šport, ne uči tega, da je treba nasprotnika uničiti, ampak nas uči umirjenosti, koncentracije in jasne misli. V Kamniku je šport doma. Gojimo veliko športov in tem se je danes pridružil tudi judo. Iskrene čestitke ob ustanovitvi kluba z iskreno željo po dobrem sodelovanju ter, da bo ta klub ponesel ime Kamnika na tem področju širom Slovenije pa morda še kam dlje.«

Čestitkam se je v svojem govoru pridružil tudi generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko, ki je izrekel vso podporo 78 judo klubu v Sloveniji (v vseh starostnih kategorijah je preko 5.000 članov) ter uspešno kreiranje slovenskega juda.

Judoisti so ob slovesnosti dokazali, da so uspešni tudi na drugih področjih. Učenca Osnovne šole Frana Albrehta sta namreč poskrbela za glasbeno popestritev, s kitaro se je predstavila Ela Urankar, Maj Blažič pa je dvorano napolnil z zvoki trobente. Z ritmi orientalskega plesa je navdušil nastop Alje Shaar, vezna beseda pa je pripadala Mihi Orešniku.


<< Nazaj | Novice