Mali grad

V Kamniku smo drevesa ovili v rožnate pletenine

28.09.2017

 

V Kamniku smo drevesa ovili v rožnate pletenineObčina Kamnik se je na pobudo Europe Donne Slovenija odzvala projektu »Rožnate pletenine 2017«. Gre za akcijo ozaveščanja o raku dojk, kjer organizatorji v rožnate pletenine ovijajo drevesa po različnih občinah Slovenije. Dopoldan je tako župan Marjan Šarec skupaj s predstavnico Europe Donne Slovenija Sando Velić in direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašem Reboljem ovil tri drevesa v rožnate pletenine pri Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik. Pletenine so v sredini meseca septembra nastale v okviru projekta Delimo znanje, ki poteka v sklopu kamniške knjižnice, in so prostovoljni prispevek žensk in deklet, ki so namenile tudi svoj prosti čas za to, da so drevesa odeta v lepe izdelke.

Že tretje leto Europa Donna Slovenija v Rožnatem oktobru, mesecu ozaveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami za en mesec ovije drevesa v vseslovenski akciji »Rožnate pletenine«, ki mimoidoče opozarjajo na pomen ozaveščanja o raku dojk. Pri vsem tem pa je cilj ozaveščati o pomembnosti samopregledovanja, preventivnih presejalnih programov in zdravega načina življenja s tem pa zmanjšati število umrljivosti za rakom dojk. Organizatorji so si zadali, da do leta 2020 v času rožnatega oktobra ovijejo drevesa v občinah po celi Sloveniji. Letos so v akcijo vključili številne članice Europe Donne, organizacije, društva in ustvarjalne posameznike v kar 64 občinah, med njimi tudi Občino Kamnik.

Pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik je projekt in akcijo predstavila predstavnica Europe Donne Slovenija Sanda Velić, nato pa besedo predala direktorju Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašu Rebolju. »Rak je med nami. Tega se je potrebno zavedati. Zato tudi osebje Zdravstvenega doma Kamnik z mano na čelu pozdravlja tovrstne akcije, saj je ozaveščanja premalo. Tudi naši delavci spodbujajo pacientke k samopregledovanju, saj odkritje rakavih celic v zgodnji fazi pomeni tudi boljše rezultate zdravljenja.«

Župan Marjan Šarec je dodal: »Danes smo se srečali z dobrim namenom, da s pleteninami pokažemo, da ozaveščamo o raku dojk. Seveda se bo marsikomu zdelo čudno, zakaj ovijamo drevesa in kaj bomo s tem dosegli – ampak nobeno dejanje ni samo po sebi namen, nobeno dejanje ni brez vrednosti, če lahko rešimo samo eno življenje. Koliko žensk je umrlo, koliko otrok je izgubilo mamico, zato ker morda ni bilo dovolj osveščenosti, zato ker morda ni šla pravočasno na pregled in bi jo morda tudi rešili. Rak je bolezen, ki je v današnjem času zelo razširjena, pravzaprav rak – vse vrste raka, zlasti pa rak na dojki –  kosi med celotno populacijo in daje tisto najhujše, kar lahko doleti družino, ko izgubi mater, ko ostanejo za njo majhni otroci. Rak lahko kadarkoli prizadene vsakega izmed nas, ne smemo si zatiskati oči pred tem, ne smemo misliti, da smo sami na to imuni. Zato je še kako pomembno ozaveščanje, ki ga izvajamo danes. Morda, kot sem rekel, se bo komu zdelo nenavadno, ampak vsako rešeno življenje je vredno in vsaka ženska, ki je šla skozi kalvarijo bolezni, bo potrdila, da je ozaveščanje najpomembnejše, kajti raka v zgodnjem stadiju se lahko pozdravi, ko je rak v poznem stadiju, pa žal ne več in so prisotne samo žalost, solze, obup in bolečina. Delajmo tako, da ne bo bolečine, obupa, ampak da bo čim več rešenih življenj.«

Za glasbeno popestritev so poskrbeli otroci iz enote Rožle, Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Predstavnice Europe Donne Slovenije pa so v rožnate pletenine ovile še dve drevesi na Tržnici na Tomšičevi ulici.

Ovita drevesa bodo tako tudi v Kamniku v mesecu oktobru mimoidoče opozarjala tako na pomen ozaveščanja o raku dojk, preventivnega samopregledovanja in zdravega načina življenja kot tudi na to, da je zdravje največje bogastvo.


<< Nazaj | Novice