Mali grad

V Kamniku gostimo Festival slovenskih LAS

07.09.2018

 

V Kamniku gostimo Festival slovenskih LASPodžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi se je dopoldan v Domu kulture Kamnik udeležil Festivala slovenskih LAS. V teh dneh, ko je Kamnik oživel z največjim slovenskim etnološkim festivalom Dnevom narodnih noš in oblačilne dediščine, se v naši občini odvija tudi Festival slovenskih LAS. Gre za dvodnevni dogodek, ki povezuje strokovni posvet in festival. Organizator festivala je Društvo za razvoj slovenskega podeželja v sodelovanju s partnerji, soorganizatorja pa LAS Srce Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Mreža za podeželje.

Prvi dan Festivala slovenskih LAS je bil v znamenju strokovnega posveta, katerega osrednja tema je bila »Vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS«. V dvorani Doma kulture Kamnik so zbrane pred samim posvetom pozdravilipredstavnik Društva za razvoj slovenskega podeželja Aleš Zidar, ki je predstavil festival in društvo, o LAS-u Srce Slovenije je nekaj besede namenil predsednik LAS Srce Slovenije Željko Savič, udeležence pa je kot vodja koordinacijskega odbora na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozdravila še Alina Cunk Perklič.

Kot rečeno, pa se je dogodka udeležil tudi podžupan v upravljanju funkcije župana Igor Žavbi, ki je ob tej priložnosti predstavil občino Kamnik: »Kamnik je najlepše srednjeveško mesto. Kamnik ima mnogo turističnih biserov, od Arboretuma Volčji Potok do doline Kamniške Bistrice, Velike planine, prelepe Kamniško-Savinjske Alpe in najvišje ležeče terme-Terme Snovik. V okviru festivala boste te lepote imeli priložnost tudi videti. V Kamniku se prepletata tradicija in sodobnost. Prav to bomo v teh dneh videli tudi na največjem slovenskem etnološkem festivalu Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Še posebej smo vas veseli, da skupaj z vami bogatimo naš festival in vam predstavljamo našo dediščino, našo tradicijo. Tradicijo pa lahko pridobimo tudi skupaj z akterji LAS. Z mnogimi akterji tako povezujemo sedanjost in preteklost. Dobrodošli v Kamniku.«

V plenarnem delu sta svoj vpogled podala ugledna mednarodna strokovnjaka Jela Tvrdonova, A-EDUCA, Slovaška, in Robert Lukesch, ÖAR GmbH, Austrija, nato se je odvila panelna razprava. V okviru festivala je v Javnem zavodu Mekinjski samostan potekala še Borza projektov sodelovanja in mreženje sodelujočih LAS in diskusijski krožek o (Ne)razpoložljivost kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Jutri, v soboto, 8. septembra 2018, pa bodo festival nadaljevali na ulicah Kamnika in v okviru 48. Dnevom narodnih noš in oblačilne dediščine na 15 stojnicah predstavili podeželje, inovativne projekte ter ponudbo različnih kotičkov Slovenije in tujine predstavili kar najširši javnosti.  


<< Nazaj | Novice