Mali grad

V Kamniku dobili »coworking« prostor

17.04.2015

 

V Kamniku smo dobili prvi coworking prostor, ki se odpira v poslopju nekdanje tovarne KIK, in se temu primerno imenuje KIKŠtarter. Gre za sodoben način dela, ki omogoča, da si ustvarjalci s podjetniškimi idejami, delijo prostor z drugimi podjetniško usmerjenimi ljudmi. V takšnem prostoru se veliko lažje razvijajo ideje za skupne projekte ali start-up podjetja.

V KIKštarterju je včeraj potekal prvi izmed številnih dogodkov, ki bodo sledili v prihodnosti. Približno 30-glavo publiko sta s svojimi izkušnjami s coworkingom seznanila Miha Fabjan iz Startup Novo mesto in Luka Piškorič iz ljubljanskega Poligona, dveh uspešnih slovenskih coworking prostorov.

Glede na to, da se je v Sloveniji podjetništvo med mladimi (tudi zaradi pomanjkanja zaposlitev) doživelo pravi razcvet, in da imamo tudi v Kamniku nekaj uspešnih startupov, med njimi enega, ki je ravno v torek, 14. aprila 2015, začel s kampanjo na Kickstarterju, je kamniški coworking prostor gotovo dobrodošla pridobitev za vse, ki šele vstopajo v svet podjetništva.

Razveseljivo je dejstvo, da Občina Kamnik projektu, ki je nastal pod okriljem ekipe MC Kotlovnica, nudi finančno pomoč, med podporniki pa je tudi podžupan Matej Slapar, ki se je udeležil včerajšnjega dogodka. Čeprav se zdi samoumevno, da občine podpirajo podjetništvo, pa denimo ljubljanski župan Janković Poligona sprva ni podprl, češ da je preveč profitno naravnan, kot je danes povedal Piškorič.

Nadobudni podjetniki bodo imeli v KIKštarterju na voljo 9 pisarn, 8 miz v skupni pisarni, konferenčno sobo, čajno kuhinjo, bralni kotiček s strokovno literaturo, skupni prostor s predavalnico ter letni vrt. Vsak stanovalec KIKŠtarterja dobi: mizo s stolom, predalnik za dokumente, internetno povezavo, prostor opremljen s tablo za razvijanje idej in zamisli, konferenčno dvorano za sestanke ter skupni brezžični tiskalnik.

Uporaba prostora je brezplačna, souporaba skupne pisarne stane 25 evrov, najem lastne pa 70 evrov na mesec, kar je nekoliko ceneje kot denimo v ljubljanskem Poligonu, kjer najem pisarne stane 90 evrov ter precej ceneje kot denimo v najbolj znanih evropskih coworkingih, kjer se cene za najem gibljejo tudi do nekaj sto evrov.

Nadejamo se, da se bodo v KIKštarterju kmalu začele razvijati prave podjetniške ideje in da bo morda kmalu še katero izmed startup podjetij zagnalo svojo kampanjo na kakšni platformi množičnega financiranja.

Besedilo in fotografije: Aleš Senožetnik


<< Nazaj | Novice