Mali grad

V Kamniku boljše Kitajke, Calcitovci v osmino finala po zlatem nizu

17.12.2015

 

V Kamniku boljše Kitajke

Odbojkarice Calcita Ljubljane so prvič v letošnji sezoni igrale v Kamniku in na prijateljski tekmi proti prvi profesionalni kitajski odbojkarski ekipi Guangdong Evergrande izgubile z 2:3 (21, -15, 21, -19, -8). V soboto bodo slovenske državne prvakinje v 13. krogu 1. DOL za ženske gostovale v Puconcih.

Calcitovke, ki v letošnji sezoni vse svoje tekme domačega prvenstva igrajo v Ljubljani, na Kamnik niso pozabile, saj tu še vedno trenirajo, nocoj pa so odigrale mednarodno prijateljsko tekmo proti kitajski ekipi  Guangdong Evergrande. Trener Gašper Ribič, ki še vedno ne more računati na poškodovano Cecilio Aragao, je dvoboj s Kitajkami, ki ima v svojih vrstah dve Američanki, Sonjo Newcombe in Katie Carter, ki zaradi poškodbe ni igrala, začel z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Eleno Kučej, Tino Grudino, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo. V tej zasedbi je igral prva dva niza, v tretjem je Kostićevo zamenjala Urška Igličar, v četrtem pa je za Calcitovke zaigrala Bolgarka Slavina Koleva, ki je na preizkušnji.

Slovenske državne prvakinje so na trenutke prikazale zelo všečno odbojko, predvsem to velja za prvi in tretji niz, ko so bile odlične na sprejemu in v bloku, toda v preostalih nizih so imele preveč težav na sprejemu, da bi lahko gostjam iz Kitajske nudile še boljši odpor.

»Prvič je za nas zaigrala Koleva, ki je še na preizkušnji, vendar je za oceno njene igre še prezgodaj. Kitajske so bile tekmice po meri, imeli smo dobre in slabe trenutke, na koncu sem s preizkušnjo zadovoljen, saj smo se seznanili še z drugačnim načinom odbojke, igro, v kateri je več kombinatorike,« je tekmo proti kitajski ekipi na kratko komentiral Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane, ki so igrale v postavi: Koleva 6, Grudina 12, Božič 6, Vrhovnik 6, Igličar 16, Forštnarič, Kučej 5, Kostić 7, Hribar, Jerala – libero, Turk, Potokar 12.

V osmino finala po zlatem nizu

Kamniški odbojkarji so na prvi tekmi šestnajstine finala pokala challenge pred 14 dnevi v Kamniku s 3:0 (22, 18, 24) premagali nekdanje desetkratne nizozemske državne prvake, ki so leta 2003 osvojili pokal Top teams, zdajšnji pokal Cev. V tem letu so bili v skupinskem delu tekmovanja dvakrat boljši tudi od Calcit Volleyballa, letos so se na koncu veselili kamniški odbojkarji, ki so si napredovanja v osmino finala  zagotovili z zmago v zlatem nizu s 15:9.

Dynamo Apeldoorn – Calcit Volleyball 3:1 (-21, 21, 18, 23) – zlati niz: 9:15

Apeldoorn - Dvorana Omnisportcentrum Apeldoorn, gledalcev 525, sodnika: Stipaničev (Hrvaška) in Queste (Francija).

Draisma Dynamo Apeldoorn: Bontrop - libero, Van Garderen 2, Anker 11, Ogink, Van Capelle, Van Zeist, Verschuren 9, Van Dorsten 19, We Weijer, Boehm, Kruiswijk 13, Olmstead 15. Trener: Bas Hellinga.

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 5, T. Štern 18, Štalekar 2, Vidmar 1, Štembergar Zupan 5, Brulec 2, Lakner, Kotnik 4, Ž. Štern 15, Videčnik, Konjedic 5. Trener: Marko Brumen.

Za napredovanje v osmino finala pokala challenge so Kamničani potrebovali vsaj dva osvojena niza ali zmago v zlatem nizu. Že po prvem, začeli so ga Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar so bili na dobri poti. V nizozemski ekipi je tokrat igral tudi 212 cm visoki Michiel Van Dorsten, ki je do prvega tehničnega odmora povzročal največ težav Kamničanom, ki so nanj odšli z zaostankom dveh točk. Toda na servis Matica Videčnika so odbojkarji Calcita dosegli štiri točke zapored, povedli z 11:8 in prednost ob odličnem servisu in sprejemu držali do konca niza. Domači odbojkarji so na 18. točki izid še izenačili, v končnici niza pa sta bila Tonček Štern ter nato še Domen Kotnik s servisi med najbolj zaslužnimi za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih. V uvodnem nizu so Kamničani naredili le tri lastne napake, Nizozemci, ki so bili boljši v bloku, naredili pa so osem lastnih napak.

Toda v drugem nizu igra kamniške ekipe ni bila več na ravni z uvodnega niza. Njihov servis ni bil več tako učinkovit, delali so vse preveč lastnih napak, kar deset, slabši je bil tudi sprejem. Kamničani so do devete točke še držali korak z domačini, ki so z delnim izidom 7:2 prišli do petih točk prednosti (16:11). Z blokom Videčnika so se jim varovanci Marka Brumna še približali na dve točki zaostanka (14:16), vseh upov po zmagi v drugem nizu pa je bilo konec po štirih zaporednih točkah odbojkarjev iz Apeldoorna, ki so povedli z 20:16. Brumen je že pred tem Tončka Šterna zamenjal z Andrejem Štembergar Zupanom, Kotnika s Primožem Vidmarjem, vendar niti to ni spremenilo poteka niza.

V tretjem nizu so Kamničani nadaljevali s slabimi servisi, v tem elementu igre so naredili kar šest napak, na drugi strani so Nizozemci le dve, dosegli pa so tudi dva asa. Za nameček so bili kamniški odbojkarji slabši tudi na sprejemu, v napadu pa ni bilo razpoloženega igralca. Podobno kot v drugem nizu so tudi v tretjem Kamničani prišli na dve točki zaostanka (14:16), vendar so nato do konca niza osvojili le še štiri točke. Če je bil v drugem nizu v domači ekipi v napadu nevaren Renzo Verschuren, je bil v tretjem Justin Olmstead.

V četrtem nizu sta se razigrala brata Tonček in Žiga Štern, ki sta dosegla polovico kamniških točk, vendar so manjkale točke njunih soigralcev, saj je dve prispeval le še Andrej Štembergar Zupan. V izenačenem nizu je tehtnico na domačo stran prevesil Van Dorsten, ki je dosegel tudi zadnjo točko za zmago Apeldoorna v rednem delu tekme.

O napredovanju v osmino finala je tako odločal zlati niz, ki se je začel po željah kamniške ekipe, ki je na menjavo strani odšla s prednostjo štirih točk. Ko so z blokom Matica Videčnika povedli z 9:4, so bili Kamničani korak bliže napredovanju, da pa do preobrata ni prišlo, je v končnici poskrbel s štirimi zaporednimi točkami Tonček Štern, zmago v zlatem nizu pa je potrdil Jan Brulec.

V osmini finala bo Calcit Volleyball igral z ukrajinsko ekipo Lokomotiva Harkov, ki je bila v dveh tekmah boljša od švicarskega Amriswilla. Tudi z ukrajinsko ekipo so Kamničani igrali v sezoni 2002/3 v pokalu Cev. Doma so Ukrajince premagali, v gosteh pa so z njimi izgubili.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice