Mali grad

V Kamniku bo še ena finalna tekma končnice, padel je ACH

12.04.2013

 

Druga finalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Calcit Volleyball – ACH Volley      3:2 (-18, 21, 23, -14, 9)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 500 gledalcev. Sodnika: Miklošič in Seifried (oba Maribor)

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 2, D. Pokeršnik 1, Planinc 16, J. Pokeršnik 19, Brus 7, Hrast 1, Stavbar 7, Kotnik 2, Štern 7. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 10, Lewis 9, Šket 17, Sidibe 11, Klobučar 11, Pleško 5, Petrović, Ropret , Fabjan – libero, Rašić 6, Moreno 3, Vidič 8. Trener: Luka Slabe.

Odbojkarji Calcit Volleyballa so bili pred drugo finalno tekmo končnice državnega prvenstva odločeni, da, če nič drugega, branilcem naslova nudijo čim večji odpor. V prvem nizu jim to še ni uspelo, zato pa so v nadaljevanju tekme prikazali veliko boljšo igro, premagali veliki ACH Volley in dokazali, da se upravičeno tudi v letošnji sezoni borijo za naslov državnega prvaka. Tretja finalna tekma končnice bo v nedeljo, ob 17.00 v ljubljanski dvorani Tivoli. Že zdaj pa je jasno, da bo v Kamniku tudi četrta finalna tekma, in sicer prihodnji torek.

Uvod v tekmo, ki so jo Kamničani začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi v primerjavi s prvo tekmo v dvorani Tivoli – namesto Danijela Pokeršnika je v prvi postavi zaigral Domen Kotnik, vendar na mestu sprejemalca, medtem ko je vlogo korektorja prevzel Jan Pokeršnik - zanje ni bil najbolj spodbuden. Do četrte točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa so Ljubljančani - pri katerih je tudi prišlo do ene spremembe v začetni postavi, in sicer je lažje poškodovanega Gregorja Ropreta na mestu organizatorja igre zamenjal Carlos Moreno -, tudi po zaslugi začetnih udarcev Mateja Vidiča do prvega tehničnega odmora ušli za štiri točke. Prav takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, čeprav so odbojkarji ACH Volleyja pobegnili že za šest točk (12:6), toda po dveh uspešnih napadih Jana Pokeršnika in njegovem bloku so Kamničani, kolikor toliko spet ujeli priključek z ljubljansko ekipo. Še bližje so jim bili po dveh dobrih servisih Danijela Pokeršnika, ki je pred tem na servisu zamenjal Borisa Brusa (15:17), vendar je Luka Slabe nalet domače ekipe zaustavil najprej s polminutnim odmorom in nato še z menjavo na mestu sprejemalca, saj je v igro namesto Andreja Flajsa vstopil Mitja Pleško. In prav Pleško je imel največ zaslug, da so varovanci Luke Slabeta spet ušli za pet točk (15:20). To pa je bila prednost, ki je ljubljanski odbojkarji seveda niso zapravili. Zadnjo točko v tem nizu je dosegel Jan Klobučar.

Drugi niz je domača ekipa z Žigo Šternom na mestu sprejemalca, ki je zamenjal Domen Kotnik, pri Ljubljančanih pa je namesto Andreja Flajsa v igri ostal Mitja Pleško, ki je na začetku tisočletja s Kamničani osvojil svoje prve tri naslove državnega prvaka. Odločneje so v drugi niz krenili domači odbojkarji. Popravili so igro v bloku, tudi servis je bil boljši kot v prvem nizu, rešili so tudi nekaj »težkih« žog, vse to pa se je poznalo tudi na izidu, saj so prvič v finalu končnice na tehnični odmor odšli s prednostjo. Z dvema točkama prednosti so vodili še do izida 12:10, nato so s 14:13 povedli Ljubljančani, toda po asu Jana Brulca so tudi ob drugem tehničnem odmoru drugega niza vodili Calcitovci. Z asom Žige Šterna so Kamničani v končnici niza povedli že s 23:20, zato je Luka Slabe vzel polminutni odmor. Toda Jan Planinc je z uspešnim napadom svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo za prvi kamniški niz v finalu končnice. Že takoj prvo je izkoristil Jan Pokeršnik.

Z odlično igro so Kamničani nadaljevali tudi v tretjem niz in po bloku Borisa Brusa povedli s 6:3. Še višje (8:4) je bilo njihovo vodstvo ob prvem tehničnem odmoru, ko je Jan Planinc pametno poslal žogo v ljubljanski blok, od njega pa se je žoga odbila v avt. Tik pred njim se je Luka Slabe odločil kar za dvojno menjavo. Tako je Jana Klobučarja na sprejemu zamenjal Daniel Lewis, Moryja Sidibije, ki ni bil tako prodoren kot na prvi tekmi, pa Alen Šket. Vendar tudi to ni spremenilo razmerja moči na igrišču, zato je pri izidu 13:9 Slabe vzel še polminutni odmor. Toda tudi to ni zaustavilo kamniške ekipe, ki je prednost štirih točk zadržala tudi ob drugem tehničnem odmoru. Ker so Kamničani s štirimi točkami prednosti vodili tudi še pri izidu 19:15, je Luka Slabe vzel še drugi polminutni odmor v drugem nizu, ki je le obrodil sadove. Navkljub devetim napakam na servisu so se prav z asom Daniela Lewisa Ljubljančani  domači ekipi približali na dve točki zaostanka (19:21), zato je polminutni odmor vzel Marko Brumen. Takoj po bloku Mateja Vidiča, ki je zaustavil Jana Planinca pa še enega. Z novim blokom, tokrat Alena Šketa, so odbojkarji ACH Volleyja izid na 22. točki izenačili. Z dvema zaporednima točkama Jana Pokeršnika so Kamničani vendarle prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Prvo so Ljubljančani ubranili, ob napadu Jana Planinca pa so bili nemočni.

Zadovoljen z igro svojih varovancev je Marko Brumen tudi četrti niz nadaljeval brez sprememb v ekipi. Na drugi strani mreže Luka Slabe v igro vrnil Andreja Flajsa - zamenjal je Mitja Pleška -, v njej pa sta ostala Daniel Lewis in Alen Šket. V tej zasedbi so Ljubljančani prevzeli pobudo in tudi po zaslugi bloka povedli z 11:6. Domači trener se je odločil za kar tri menjave, Jana Pokeršnika je zamenjal njegov brat Danijel, Žigo Šterna Domen Kotnik, Jana Brulca pa Martin Hrast. Pri zaostanku šestih točk (6:13) Brumen vzel še polminutni odmor, vendar je Carlos Moreno še kar ostal na servisu. Vse do izida 15:6, ko je njegov servis končal v avtu. Niz je bil s tem odločen. Vprašanje je bilo le, kakšna bo razlika ob koncu, predvsem v domači ekipi pa so že začeli razmišljati o tie-breaku. Ob koncu niza je Brumen v igro vrnil Jana Pokeršnika, Žigo Šterna in Jana Brulca, da bi ogreti pričakali odločilni niz. Četrti niz je zaključil Alen Šket.

V odločilnem nizu so Kamničani spet nadaljevali z igro iz drugega in tretjega niza in po asu Jana Planinca povedli s 4:1, zato je gostujoči trener vzel polminutni odmor. Ko je po vrnitvi na igrišče po dolgi izmenjavi žog točko za domačo ekipo dosegel še Jan Pokeršnik, nato pa z blokom še Boris Brus je bila prednost kamniških odbojkarjev že pet točke (7:2). S petimi točkami prednosti so vodili tudi ob menjavi strani. Po blok-avtu gostov, zasluge zanj je imel Jan Planinc, so domačini povedli že z 10:4. To pa je prednost, ki je Kamničani niso zapravili. Še več, Jernej Stavbar je v bloku poskrbel za kar šest zaključnih žog za zmago Calcita. Drugo je v mrežo s servisom poslal Andrej Flajs in Kamničani so se veselili prve zmage slovenskih ekip nad devetkratnimi državnimi prvaki v finalih končnic po dolgih, dolgih letih. 

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »V tej sezoni imamo nekaj težav na korektorskem mestu. Nekaj časa je bil odsoten Danijel Pokeršnik in ta poškodba ga je bolj vrgla iz tira, kot smo mislili. Na drugi strani pa njegov brat Jana lahko izredno kakovostno igra tudi na položaju, ki ga ni vajen. S tem nam je zelo olajšal igro, saj so Ljubljančani morali paziti na vseh devet metrov širine, medtem ko so v Tivoliju praktično pokrivali le tri, štiri mreže. Mislim, da je odločalo veliko srce in kolektivna igra, saj ne bi izpostavil samo Jana Pokeršnika. Pohvale si zasluži celotna ekipa, pa tudi vse menjave, ki sem jih opravil, so se izkazale za koristne. Za to tekmo same pohvale mojim igralcem.«

Mitja Pleško, igralec ACH Volleyja: »Že toliko časa sem v odbojki, da tega poraza ne jemljem tragično. S stališča nekoga, ki ima rad odbojko, je to morda naš poraz celo dobra stvar, s stališča našega kluba in kot igralca ACH Volleyja pa to seveda ni v redu. Ampak to se dogaja. To, da nismo bili pravi na igrišču, je krivda tudi na strani Calcitovih igralcev, ki so bili zelo razigrani in ko jim je igra stekla, so bili precej neugodni. Dobro so igrali tudi v bloku in obrambi, bolj kot mi, kar je bil prvi minus naše igre, drugi pa naše veliko število lastnih napak.«

FINALE KONČNICE V 1. DOL ZA MOŠKE

Prva tekma: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:0 (20, 15, 18)

Druga tekma: Calcit Volleyball – ACH Volley  3:2 (-18, 21, 23, -14, 9).

Tretja tekma, 14. april: ACH Volley – Calcit Volleyball (dvorana Tivoli, 17.00).

Morebitna četrta tekma, 16. april: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, 17.00).

Morebitna peta tekma, 20. april: ACH Volley – Calcit Volleyball (dvorana Tivoli, 17.00).

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice