Mali grad

V Kamniku avgusta začeli s slikanjem žensk v mobilni enoti programa DORA

13.09.2019

 

V Kamniku avgusta začeli s slikanjem žensk v mobilni enoti programa DORA Konec avgusta se je v Kamnik ponovno, že petič, vrnila mobilna enota programa DORA in začela s slikanjem žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik. Skupaj bo na slikanje z mamografijo povabljenih okoli 4.000 žensk, ki bodo do predvidoma začetka leta 2020 opravljale slikanje v mobilni enoti programa DORA. Ta stoji na ploščadi ob Domu kulture Kamnik in deluje od ponedeljka do petka med 8. in 14.20 uro.

V Kamniku bodo letos nekatere ženske vabili že v peti krog slikanja dojk v programu DORA. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota programa DORA v Kamniku, je bilo med majem in oktobrom 2017 slikanih 2.705 žensk; slikanja se je udeležilo več kot 80 odstotkov takrat povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk so jih na dodatne obravnave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 50, pri 15 ženskah so odkrili raka dojk. Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za tretjino.

Preprost in hiter pregled brez napotnice, doplačil ali čakanja odkrije raka še preden bi spremembo v dojki lahko zatipale ženske same. Če raka dojk odkrijemo na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zato ženske spodbujamo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote.

V primeru, da predlagani termin ženski ne ustreza in bi se želela prenaročiti ali naročiti sama, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali piše na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolni obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje).  

Besedilo in fotografija: Vesna Škrbec, Služba za odnose z javnostmi, Onkološki inštitut Ljubljana – Državni presejalni program za raka dojk DORA


<< Nazaj | Novice