Mali grad

V Češnjicah so se poklonili padlim borcem 4. operativne cone NOB

15.06.2010

 

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik je v nedeljo, 13. junija pripravilo vsakoletno spominsko slovesnost ob spomeniku padlim v vasi Češnjice v Tuhinjski dolini, kjer so se poklonili  17. padlim borcem 4. operativne, med katerimi sta bil tudi dr. Peter Držaj in vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fischer. Oba sta v Češnjicah padla 26. decembra leta 1944.

Spominske slovesnosti sta se udeležila podžupana občine Kamnik, Rudolf Pfajfar in Brane Golubovič, ki je pred spomenik, skupaj s predsednikom ZBV NOB Kamnik Matevžem Koširjem, položil venec, poslanka DZ RS Julijana Bizjak Mlakar ter načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner. Ta  je v svojem govoru posebej spomnil na boje, ki so se odvijali na Menini planini, ko je 4. operativno cono vodil še ne 22 letni Franc Sever Franta, ki se je nedeljske spominske slovesnosti prav tako udeležil. General Šteiner je zaključil z mislijo, da je pomembno, da se spominjamo uporništva ter skupnih naporov za mir.

Da smo lahko ponosni na vse to, za kar so se borili, je v uvodnem nagovoru spomnil podžupan Pfajfar. Nekaj besed sta na slovesnosti spregovorila tudi dr. Niko Sadnikar, ki je orisal lik dr. Petra Držaja ter ga označil kot izredno dobrega organizatorja sanitetne službe, ter Fischerjev soborec in takratni telegrafist Robert Plann.

 


<< Nazaj | Novice