Mali grad

V Budnarjevi domačiji so v nedeljo domačini iz Spodnjih Palovč že tradicionalno prikazali izdelovanje butaric

11.04.2011

 

Na cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred velikonočno, krščanski verniki blagloslavljajo v šope povezano zelenje oziroma butarice. Tradicija žegnanja zelenja v katoliških cerkvah na cvetno nedeljo sega v 9. stoletje, navada pa je poznana na območju srednje Evrope, najbolj v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter po vsej Sloveniji. Gre za simboliko Kristusovega prihoda v Jeruzalem, kjer ga je pričakala navdušena množica s palmovimi vejami, ki so jih polagali predenj.

V Sloveniji so najbolj poznane ljubljanske butarice, dolgoletna tradicija pa se je vse do danes ohranila tudi v Zg. in Sp. Palovčah nad Kamnikom. Domačini, Bernarda Kvas, Fani Sovinjšek in Avgust Smešnjavec so tudi letošnje leto v Budnarjevi domačiji prikazali izdelovanje butaric. Obiskovalci so se izdelovanja lotili tudi sami in lahko sami izbirali med zelenjem in pisano barvami oblancev.

Praznično razpoloženje bo v Budnarjevi domačiji vladalo tudi prihodnjo nedeljo, ko bomo izdelovali belokranjske pisanice in velikonočne dekoracije.

 

 

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar

 


<< Nazaj | Novice