Mali grad

V 98. letu starosti umrl Viktor Mihelčič, častni občan in pomemben slovenski skladatelj

09.02.2010

 

Viktor Mihelčič (1913 - 2010) je bil poznan kot vsestranski glasbenik; organist, pianist, skladatelj, glasbeni učitelj, mentor, zborovodja, dirigent, član godbe in član različnih instrumentalnih skupin.

Kot skladatelj je objavil več skladb za cerkev, več kot 70 skladb je napisal za otroške in mladinske zbore, bogata pa je tudi bera njegovih skladb za odrasle moške, ženske in mešane pevske zbore. Kar nekaj pesmi je Viktor Mihelčič uglasbil po naročilu Radia Ljubljana, ki pa so še danes hranjene v arhivu radijske hiše.

Pomembno mesto v skladateljskem opusu imajo tudi uglasbitve in priredbe partizanskih pesmi, med katerimi je najbolj poznano delo Domovina naša je svobodna.

Viktor Mihelčič je prišel v Kamnik leta 1938, ko je bil izbran za profesionalnega organista in zborovodja v župnijski cerkvi na Šutni. Ponovno se je vrnil leta 1945, po II.svetovni vojni, ko je začel delati na novoustanovljeni nižji gimnaziji kot glasbeni učitelj in pevovodja pevskih zborov. V nekaj letih je ustvaril zelo kvaliteten mladinski pevski zbor, vseskozi pa je pisal skladbe in dirigiral zborom. Zelo znano je njegovo udejstvovanje pri PZ Solidarnost Kamnik.

Med mnogimi priznanji in odlikovanji je Viktor Mihelčič leta 1997 prejel naziv častnega občana Kamnika.

Slika: www.castni.kamnik-perovo.si/

Več o častnem občanu Viktorju Mihelčiču si lahko preberete na povezavi http://castni.kamnik-perovo.si


<< Nazaj | Novice