Mali grad

Uspešna reševalna vaja Kinološkega društva Kamnik v sodelovanju z drugimi reševalnimi enotami

12.05.2012

 

Na vadbišču Kinološkega društva Kamnik je danes potekala prikazna vaja Kinološkega društva Kamnik in Enote reševalnih psov KD Kamnik . Vaja je bila namenjena razvijanju pomoči ob velikih naravnih in drugih nesrečah, s poudarkom na reševanju v primeru rušilnega potresa na območju Kamnika. Predstavniki – reševalci in vodniki reševalnih psov, gasilci in gorski reševalci - so prikazali postopke iskanja zasutih ter reševanja poškodovanih v ruševinah ter iz višjih objektov. Posamezne reševalne ekipe so prikazale tehniko reševanja, orodje in opremo, ki jih uporabljajo pri opravljanju svojih nalog izvajanja javne službe varstva pred nesrečami. V vajo so se vključili tudi predstavniki Slovenske vojske, ki so s helikopterjem na mesto prizorišča vaje pripeljali reševalce, člani Letalskega kluba Kamnik, ki so izvedli ogled območja in predstavniki Reševalne postaje ZD Kamnik z reševalnim vozilom.

Vaja je bila del aktivnosti v okviru letošnjega praznovanja 30. obletnice delovanja Kinološkega društva Kamnik. Na njen (potekala je v obliki poučne vaje) je bilo vključenih več reševalnih enot:

Pri iskanju zasutih so se vključili reševalci državne enote MERP in kamniški reševalci Enote reševalnih psov. Pri iskanju so jim pomagali izurjeni reševalni psi, ki so na različnih lokacijah pokazali sistem reševanja zasutih v ruševinah. Pri odstranjevanju ruševin so gasilci pomagali odstraniti težja bremena in prikazali potek reševanja ponesrečenca izpod ruševin. Potrebno je poudariti, da so vsi vodniki reševalnih psov v Sloveniji prostovoljci. Sodelovanje v Enoti reševalnih psov res ni samo »hobi«, saj šolanje reševalnega psa poteka celo njegovo življenje.

Reševanje poškodovanih iz višjih objektov pa so prikazali Gorski reševalci. Pregled potresnega območja je opravila enota Letalskega Kluba Kamnik. Vodja vaje Andrej Stanovnik je koordiniral potek celotne vaje, ki je uspešno prikazala vključevanje in dobro sodelovanje reševalnih enot, ki v sistemu Civilne zaščite in Varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami sodelujejo pri večjih naravnih in drugih nesrečah. Prav take organizirane prikazne vaje so dobra priprava v okviru vaj in usposabljanja vseh sodelujočih reševalnih enot.


<< Nazaj | Novice