Mali grad

Uspešna intervencija na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje in poziv k prekuhavanju vode ter racionalni uporabi vode

24.09.2020

 

DODATNO OBVESTILO

Uspešna intervencija na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje in poziv k prekuhavanju vode ter racionalni uporabi vodeTekom dopoldneva so ekipe Komunalnega podjetja Kamnik, d. o. o. ter hidrolog in ostale pristojne službe spremljale stanje, izvajale meritve, izredne nadzore ter analize za morebitne nadaljnje potrebne ukrepe. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je nivo vode v drenažnem sistemu vodovodnega sistema Kamnik – Iverje ustrezno, kar omogoča nemoteno oskrbo vodovodnega sistema občin Kamnik in Komenda. Vzpostavil se je višji nivo vodotoka Kamniški Bistrice, kar bistveno pripomore k boljšemu delovanju vodnega sistema Kamnik – Iverje.  

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja je odvzel vzorce in analizo kakovosti pitne vode obravnava skladno s predpisanimi protokoli, jutri pa bodo znani rezultati.

Strokovnjak iz Inštituta za vodarstvo bo skupaj s službami koncesionarja vzpostavil izredni monitoring na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje. Nadaljuje se s pregledom celotnega vodovodnega sistema in analizo podatkov ter spremljamo stanje na terenu.  

Še vedno pa do preklica velja ukrep prekuhavanja vode (navodila o prekuhavanju vode si lahko ogledate TUKAJ) in poziv vsem uporabnikom k racionalni uporabi vode.

Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o. pa uporabnike oskrbe s pitno vodo v občini Komenda obvešča, da se trenutna oskrba zagotavlja z vodovodnega sistema Krvavec in ukrep prekuhavanja vode zato NI potreben, razen za del naselja v vasi Križ, h. š. 1, 1a, 2 in 2a.


Uspešna intervencija na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje in poziv k prekuhavanju vode ter racionalni uporabi vodeVčeraj je prišlo do nenadnega zmanjšanja izdatnosti vodnega vira na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje. Danes zjutraj je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Oddelek za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja že odvzel vzorce in analizo kakovosti pitne vode obravnava skladno s predpisanimi protokoli. Še vedno velja ukrep prekuhavanja vode do preklica in poziv k racionalni uporabi vode. Včerajšnja intervencija je bila na vodovodnem omrežju Kamnik – Iverje uspešna, tekoma današnjega dne pa potekajo nadaljnje aktivnosti.

Po prvih podatkih in analizah je na vodnem omrežju prišlo do dviga višine v drenažnem sistemu, kar ponovno omogoča normalen pretok vode na vodovodnem omrežju.

Vse ekipe Komunalnega podjetja Kamnik, d. o. o. že od zgodnjih jutranjih ur preverjajo vodovodno omrežje in izvajajo izredne nadzore nad večjimi uporabniki vode ter na hidrantnih omrežjih. Tekom današnjega dne bo izveden izredni monitoring na vodovodnem sistemu DN 400 in DN 500, skupaj z Inštitutom za vodarstvo.

Občina Kamnik, Občinski štab Civilne zaščite Kamnik, Komunalno podjetje Kamnik, d. o. o. in Inštitut za vodarstvo spremljajo stanje, izvajajo meritve, izredne nadzore ter analize za morebitne nadaljnje potrebne ukrepe, ki bodo omogočili nemoteno vodooskrbo v občinah Kamnik in Komenda.

Navodila o prekuhavanju vode si lahko ogledate TUKAJ.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo vsem ekipam ter posameznikom, ki so s svojo požrtvovalnostjo in hitro izvedeno intervencijo omogočili ponovno delovanje drenažnega sistema, in sicer ekipam koncesionarja, Komunalnega podjetja Kamnik, d. o. o., pogodbenemu podjetju Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik EURONEP EKO d. o. o., predstavnikom Inštituta za vodarstvo, predstavnikom podjetja Geoko d. o. o., predstavnikom podjetja Vareka, gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik in Policijski postaji Kamnik.


<< Nazaj | Novice