Mali grad

Uspešen zaključek 1.mednarodnega fotografskega natečaja Exposed

29.01.2010

 

V sredo so v Domu kulture Kamnik podelili diplome in medalje ob zaključku prvega mednarodnega fotografskega natečaja Exposed, ki je potekal v organizaciji Foto kluba Kamnik. Da je celoten projekt presegel tudi pričakovanja organizatorjev, govori kar 7217 prijavljenih del - fotografij 775 avtorjev iz kar 55 držav sveta.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi priznanih fotografov, Johann Majer (Avstrija), Peter Pokorn ml. (Slovenija) in Lado Kutnar (Slovenija), je opravila enkratno delo in v ožji izbor uvrstila 1653 fotografij iz štirih tem (prosta barvna fotografija, prosta črno-bela fotografija, akt in narava), ki so bile razpisane v natečaju.

Pod okriljem Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Ameriške fotografske zveze PSA ter Fotografske zveze Slovenije FZS je bilo ob zaključku natečaja podeljenih 29 nagrad in 33 diplom. Nagrajena dela si je moč ogledati na spletni povezavi http://exposed.fotoklub-kamnik.si

Priznanja so na odru Doma kulture podeljevali Silvo Slapar, predsednik Fotografske zveze Slovenije, Klemen Brumec, predsednik organizacijskega odbora natečaja Exposed, Vasja Doberlet, pooblaščenec za stike s FIAP pri Fotografski zvezi Slovenije ter Bojan Težak, predsednik Foto kluba Kamnik.

Ob tem sta bili podeljeni posebni priznanji s strani Mednarodne zveze za fotografsko umetnosti FIAP, ki sta jo iz rok Vasje Doberleta, za dosežene pomembne rezultate v korist FIAP ali fotografije na splošno, prejela Franc Črv in Rafael Podobnik.

Foto klub Kamnik je obenem podelil tudi častne nazive Fotograf(inja) drugega in tretjega razreda po pravilniku Fotografske zveze Slovenije. Častni naziv Fotograf 2. razreda FZS so prejeli Ana Pogačar, Dušan Letnar, Jaka Ješe in Klemen Brumec. Častni naziv Fotograf 3. razreda FZS pa so prejeli: Maja Jemec, Miha Slokan in Mojca Ketiš.

Med podelitvijo priznanj so obiskovalci spremljali projekcijo najboljših del. Po končani slovesnosti je sledilo odprtje razstave izbranih fotografij, ki bodo v Domu kulture v Kamniku na ogled vse do konca februarja 2010.

Nekaj nagrajencev, ki so prejeli najvišje priznanje – Zlato FIAP medaljo:Magdalena Berny, Poljska - Zlata FIAP nagrada v prosti črno-beli temiJonny Wiktorsson, Švedska - Zlata FIAP nagrada v prosti barvni temiRichard Bingham, Združeno kraljevstvo - Zlata FIAP nagrada v temi aktKorkmaz Arif Tanju, Turčija – Zlata FIAP nagrada v temi narava

Slovesnosti s podelitvijo priznanj se je udeležil tudi kamniški župan Anton Tone Smolnikar, v družbi podžupana Braneta Goluboviča, ki se je v svojem govoru spomnil časov, ko se je tudi sam ljubiteljsko ukvarjal s fotografijo. Občina Kamnik je tokratni projekt finančno podprla in kot je zaključil župan Smolnikar, bodo imeli na Občini posluh za tako uspešne mednarodne projekte zagotovo tudi v prihodnje.

Po besedah Bojana Težaka, predsednika Foto kluba Kamnik, so organizatorji nad nepričakovano visoko udeležbo fotografov iz celega sveta izredno veseli. »Eden izmed razlogov za tako dober odziv je prav gotovo veliko število razpisanih tem, kot tudi dobra promocija preko elektronskih medijev. Do sedaj smo prejeli le pozitivne odzive fotografov in predstavnikov fotografski zvez, kar nam daje nov zagon in motivacijo za nadaljevanje projekta in nadgradnjo. Posebna pohvala gre vodji projekta Klemnu Brumcu, ki je projekt drzno zastavil in na koncu tudi uspešno izpeljal« še dodaja Bojan Težak.

Ponovno projekcijo fotografij člani Foto kluba Kamnik načrtujejo 3. marca v Kranju (Gimnazija Kranj, otvoritev razstave ob 19. uri)<< Nazaj | Novice