Mali grad

Uspela 16. Prangerjada slovenskih krajev

24.08.2013

 

Današnje sobotno dopoldne je popestrila 16. Prangerjada slovenskih krajev in slovesnost ob 590. letnici trga Motnik. Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj z direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urško Kolar.

Turistično društvo Motnik je letos organiziralo 16. Prangerjado, dogodek, ki združuje kraje po Sloveniji, kjer je še dandanes moč najti pranger – sramotilni steber. Trg Motnik pa v letošnjem letu praznuje 590 letnico podelitve trških pravic, katere mu je podelil Avstrijski nadvojvoda Ernest Železni.

Tako so organizatorji združili oba dogodka in nastala je simpatična prireditev, kjer je potekal prikaz srednjeveškega sojenja, na ogled so postavili srednjeveško gostilno, potekal je srednjeveški sejem, kamor je prišla tudi motniška srednjeveška gospoda in srednjeveški pisar. Kot rečeno so obeležili tudi 590. obletnico trških pravic Motnika in pravic do tedenskih sejmov. V Dvorani Kulturnega doma Motnik je tako potekala razstava znamk, na pošti Motnik pa je bil na ogled tudi priložnostni žig ob 590. letnici trga Motnik.

Po uvodni predstavitvi krajev po stojnicah so številne zbrane pozdravili župan Marjan Šarec, poslanec DZ Brane Golubović, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in predsednik Krajevne skupnosti Motnik Marjan Semprimožnik v vlogi Motniškega rihtarja. Izrazili so čestitke organizatorju za odlično izvedbo kulturno – etnografskega dogodka in prizadevanju vseh dvanajstih krajev po Sloveniji, kjer še najdemo sramotilni steber, za ohranjanje običajev.  

Preko celega dneva so se odvijale številne otroške delavnice, prireditev so popestrili ponudniki domačih dobrot, s krajevnimi posebnostmi in specialitetami pa so se predstavljali tudi drugi kraji. 16. Prangerjada se je zaključila z dalmatinskim večerom vokalne skupine Lipa.


<< Nazaj | Novice