Mali grad

Uspel tudi 4. Maraton Alpe SCOTT

05.07.2010

 

Maraton okoli Kamniških Alp, z imenom Maraton Alpe Scott, je na sončno nedeljo, ki jo je v zaključku poplaknila še nevihta, na štart v Kamnik privabil kar 515 kolesarjev. Krog okoli Alp, dolg 131 kilometrov z več kot 2000 metri višinske razlike, ki vodi čez tri prelaze - Jezerski vrh, Pavličevo sedlo pri sosedih na avstrijskem Koroškem in Črnivec - velja za najtežji, najlepši in tudi najbolj cenjeni množični maraton v Sloveniji.

Letošnja izvedba je bila prva z uradnim merjenjem časa, z zaporo cest, tako da je bil dan namenjen izključno kolesarjem. V času 3:39:18 je krog najhitreje prevozil Gregor Tekavec iz Velenja, ki je za 6 minut izboljšal dosedanji najboljši čas. Med ženskami je prvo mesto pripadlo Tjaši Rutar. Državna prvakinja v kronometru je še bolj občutno izboljšala žensko znamko na 4:02:57.

Maraton Alpe SCOTT že velja za pravo preizkušnjo volje in moči, tako za dobro pripravljene ljubiteljske kolesarje kot tudi za izkušene tekmovalce. V posebno čast organizatorjem KD Alpe je bil prihod državnega prvaka Gorazda Štanglja, ki je traso odpeljal za dober trening, boj za zmago pa je prepustil amaterjem, čeprav se je z drugouvrščenim Andrejem Helešičem, prvim zmagovalcem Maratona Alpe Scott, pripeljal do Kamnika. Med udeleženci sta bila tudi dva od najboljših kolesarjev vseh časov, Bojan Ropret in Primož Čerin, najboljši slovenski biatlonec Klemen Bauer, in hrvaška kolesarska prvakinja Marina Baduljuk.

Idilična trasa Maratona Alpe Scott obide 11 občin, od Jezerskega vrha do Pavličevega sedla pa je maraton v odlični izvedbi rojakov s Koroškega, posebno občine Železna Kapla  s slovenskim županom Francem Jozefom Smrtnikom in Zveze koroških športnik društev. Vzpon na Pavličevo sedlo, najbolj strm in selektiven na trasi, je letos veljal za lovoriko Pokala Občine Železna Kapla. Najhitrejša sta bila tudi končna zmagovalca Tjaša Rutar in Grega Tekavec.

»Vesel sem, da sem prvi na Maratonu Alpe. To med vsemi kolesarji kar veliko pomeni. Letos sem znova več na kolesu,« je pripomnil profesor športne vzgoje iz Velenja, sicer tudi rekorder Juriša na Vršič.

Udeležence je na štartu pospremil kamniški župan Anton Tone Smolnikar, maratonce pa so ob trasi vzpodbujali številni ljubitelji športa. Zanimivo, da si je traso na kolesu ogledal tudi Bogdan Fink, direktor Dirke po Sloveniji.

Organizatorjem, Kolesarskemu društvu Alpe, je tako uspelo s finančno ter logistično podporo Občine Kamnik spraviti pod streho četrti maraton. Številne pohvale po koncu maratona pa brez lažne skromnosti Maraton Alpe Scott uvrščajo v sam vrh tovrstnih prireditev. Zaradi zahtevnosti Maraton Alpe nima ambicij po hudi množičnosti, želi pa privabiti cvet kolesarjev in kolesark iz sosednje Italije, Avstrije, Hrvaške, celo iz Norveške, od koder vse so prihajali letošnji udeleženci.

Sicer je maraton zaživel kot ideja o povezovanju dežel okoli Kamniško Savinjskih Alp. Predvsem turizma. Omenjena trasa je že med najbolj priljubljenimi kolesarskimi turami, namenjena dnevnim ali večdnevnim izletom. Dan kolesarstva v Alpah, vsaj uro namenjen le kolesarjem, je mali korak do tega, čudoviti razgledi na gore z gorskih cest pa so vsekakor vredni truda.

»V maraton je vloženega ogromno truda. Tisti, ki organizirajo že manjšo podobno prireditev vedo, kakšen zalogaj je to. Z udeležbo smo vsekakor zadovoljni ter prepričani, da bo maraton kljub svoji zahtevnosti privabljal z leta v leto več kolesarjev,« je dodal Janez Jarm, vodja maratona.


<< Nazaj | Novice