Mali grad

Uspel 13. gorski tek na Grintovec

24.07.2011

 

Klub gorskih tekačev Papež je že deseto leto organizator ekstremnega gorskega teka na Grintovec s startom pri domu v Kamniški Bistrici. Tek je uvrščen v Pokal Slovenije v gorskih tekih kot državno prvenstvo navkreber, kjer tekači tečejo v 14 različnih kategorijah na različno dolgih progah. Dvakrat je bil uvrščen tudi v Grand Prix tekmovanje, letos že tretjič.
To je resnični tek ekstremov, saj morajo odrasli premagati 1975 m višinske razlike na dolžini 9600 m, to je tek presežnikov tako za organizatorja (vrhunska gorsko-tekaška prireditev) kot za tekače, poznan v svetu in doma.

 
   

Kljub današnji slabi vremenski napovedi so prvi tekmovalci v Kamniško Bistrico prišli že pred 7. uro zjutraj. Med njimi so bili AImon Alič, Franci Teraž in Mirko Janjatovič. Zaradi obilnega deževja so se organizatorji 13. gorskega teka na Grintovec odločili, da prestavijo cilj. Ciljno črto so tako iz vrha Grintovca prestavili na Kokrško sedlo.

 
   


Kljub dežju številna udeležba

Tekmovalo je 200 tekačev iz 16 držav. Rekordno število tujih tekačev (34) je posledica uspešnega 26. svetovnega prvenstva, ki ga je KGT Papež organiziral lansko leto. In želja teči na ekstremnem in enem najzahtevnejših tekov v Evropi. Na startu smo lahko videli Ahmeda Arslana, aktualnega evropskega prvaka v gorskih tekih, ki se še ni nikoli spopadel z grintovško strmino, tekel pa je SP na Veliko planino, dvakratnega kralja Grintovca (leta 2005 in 2009) Čeha Roberta Krupička, letošnjega zmagovalca na najvišji nemški gori Zugspitz (2929 m), Britanca Orlanda Edwardsa in šesto uvrščenega Klemna Trilerja, člana KGT Papež. Med članicami pa so sodelovale bronasta z Evropskega prvenstva v Bursi, Lucija Krkoč, varovanka Edvina Kosovelja, hči Mateja je še poškodovana. Tekla je tudi Hrvatica Veronika Jurišić, zmagovalka med članicami leta 2003, takrat so tekle do Kokrskega sedla. Na startu je bila tudi lanska in letošnja mladinska evropska prvakinja Dragomir Denisa.

 
   

Na 13. gorskem teku so se pomerile tudi slovenske legende gorskega teka in grintovških tekov, vsi člani KGT Papež: Igor Šalamon, Marjan Zupančič, Ivan Urh in Franci Teraž, zmagovalec Izziva na 10 najvišjih vrhov v Julijskih Alpah v začetku julija.

 
   


Rezultati

Najstarejša tekačica je bila Jožica Rogelj, najstarejši tekač pa Tone Petek. Med članicami je s časom 55:21 zmagala Lucija Krkoč (ŠD Nanos – Podnanos), med člani pa s časom 42: 50 Ahmed Arslan (Turčija). Oba sta stala na najvišji stopnički tudi v kategoriji absolutno na dolgi progi ter tako postala kralj in kraljica Grintovca.

 
   

Najboljši Slovenec je bil Simon Alič na četrtem mestu, najboljša Kamničana pa Domen Zupan (15. mesto -  absolutno) in Gregor Mlakar (18. mesto – absolutno).

 
   


Rezultate 13. Gorskega teka, si lahko ogledate tukaj.

Podelitev priznanj

Ob 15. uri je pri planinskem domu v Kamniški Bistrici potekala podelitev priznanj udeležencem teka. Vsak udeleženec je prejel priznanje in spominsko darilo. Najhitrejši trije iz vsake kategorije so prejeli medaljo in bogate praktične nagrade. Bogate denarne nagrade je prejelo prvih 15 moških in prvih 7 žensk absolutno. Skupna vrednost podarjenih nagrad je 14.000 evrov.

 
   

Nagrade je skupaj s predsednikom KGT Papež, Dušanom Papežem in predsednikom Atletske zveze Slovenije – gorski teki, Tomom Šarfom podelil kamniški župan Marjan Šarec, ki je tekačem iskreno čestital za njihovo vztrajnost, trud in voljo ter poudaril, da je njihov pogum premagati samega sebe, tisto, kar se mora vrniti med ljudi.

 
   

Iskrene čestitke vsem udeležencem, zmagovalcem in organizatorju!

 
   << Nazaj | Novice