Mali grad

Urbani sprehod »Jane's Walk«: Kamnik je mesto, prijazno pešcem

21.05.2019

 

Urbani sprehod »Jane's Walk«: Kamnik je mesto, prijazno pešcemVčeraj se je v Kamniku odvijal Urbani sprehod »Jane's Walk«: Kamnik je mesto, prijazno pešcem. Zbranim se je v imenu Občine Kamnik pridružil podžupan dr. Jernej Markelj skupaj z občinskimom svetnikom Šemsom Mujanovićem, vodjem Oddelka za razvoj in investicije Borisom Ravbarjem, višjo svetovalko za reševanje pravnih zadev Katjo Kunstelj in strokovno sodelavko Majo Poravne.

Urbani sprehodi »Jane's Walk« so vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Letošnjemu urbanemu sprehodu se je torej pridružila tudi občina Kamnik, kjer so zbrani spregovorili o kakovosti javnih in zelenih površin v Kamniku, o trgih v Kamniku, o pomenu in vplivih hoje za zdravje, o strategiji občine Kamnik in prizadevanjih, da postane pešcem še bolj prijazna občina in tudi turistična destinacija, o predlaganih ukrepih v območju, za katerega smo pripravili lokalni načrt hodljivosti ter o oblikovanju za pešce prijaznih površin. Sprehod sta vodila Matej Ogrin in Špela Berlot s CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp.

Začetek sprehoda je bil v Keršmančevem parku, pot so nato nadaljevali na trg ob Medvedovi ulici, se sprehodili po Šutni do Šolske ulice in jo sklenili na Novem trgu.

Sicer je to res uradni zaključek projekta City Walk, a je potrebno na tem mestu predvsem ozavestiti vse zadane cilje, ki spodbujajo tako imenovano trajnostno mobilnost, in resno začeti tudi implementirati pripravljene ukrepe. Vsak posameznik lahko na področju trajnostne mobilnosti naredi marsikaj. Strategijo hodljivosti in lokalni načrt hodljivosti si lahko ogledate tukaj.


<< Nazaj | Novice