Mali grad

Urbani sprehod »Jane's Walk«: Kamnik je mesto, prijazno pešcem

15.05.2019

 

Urbani sprehod »Jane's Walk«: Kamnik je mesto, prijazno pešcem Hoja je najbolj naraven in praktičen način premikanja na kratke razdalje. Hoja ima pozitivne učinke na zdravje ljudi, zaradi manjše uporabe motoriziranih oblik premikanja se izboljša kakovost zraka, manj je hrupnega in vizualnega onesnaževanja, predvsem pa se poveča varnost pešce, kolesarjev in ranljivih skupin. V ponedeljek, 20. maja 2019, ob 17. uri tako vljudno vabljeni na Urbani sprehod »Jane's Walk«. Zbirna točka je v Keršmančevem parku.

Na letošnjem urbanem sprehodu se bomo pogovorili o kakovosti javnih in zelenih površin v Kamniku, pomenu hoje za zdravje ter o strategiji občine Kamnik in prizadevanjih, da postane pešcem še bolj prijazna občina in tudi turistična destinacija.

Sprehod bodo vodili Matej Ogrin in Špela Berlot s CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, ter Sinan Mihelčič s Štajn arhitekti.

Program

Predlog trase: Keršmančev park – trg ob Medvedovi ulici, Šutna – Šolska ulica – Novi trg

Informacije o pohodu: Katja Kunstelj, Občina Kamnik (01/831 82 47, katja.kunstelj@kamnik.si)

Kaj so urbani sprehodi Jane's Walk?

Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

V zadnjih desetletjih se je po vsem svetu razširilo zavedanje, da mesta z živahnim vsakdanjim utripom, s pestro ponudbo programov v objektih in s takšnimi ureditvami javnega prostora, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja. Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, zelo pomembno prispeva k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja. Obenem pešačenju prilagojena organiziranost mesta spodbuja tudi razvoj lokalnega gospodarstva, kot so lokalne trgovine, storitvene dejavnosti ali kreativne industrije. Hodljivost mesta omogoča razvoj intenzivnih in raznolikih družbenih vezi ter tako bogati vsakdanje življenje prebivalcev in krepi socialni kapital, ki predstavlja ključni vir razvojne moči lokalnih skupnosti.

Urbane sprehode Jane’s Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora.


<< Nazaj | Novice