Mali grad

Urbana igra navdušila Kamničane

16.08.2014

 

Deževen praznični petek je na Kamfestu, poleg odličnih koncertov in Thinskih slacklinerjev, zaznamovala urbana igra, ki smo jo poimenovali Okol Kamnika na Kamfest. Koncept in ideja imata ameriške korenine, mi pa smo jo priredili po kamniško. Organizacijske niti so v rokah držala tri kamniška mladinska društva Študentski klub Kamnik, KulKura in Kufr v sodelovanju z Rodom Bistriških Gamsov, Debelo Veroniko in Thin Slackline – sekcijo društva KulKura.

V grobem gre za sodobno igro ravbarjev in žandarjev, nekateri jo imenujejo tudi tek pred zombiji. Osnovna oprema tekmovalcev je poleg orientacijske karte in barvnega traku, ki označuje njegovo kategorijo (tekmovalec oziroma lovilec), še polna mera adrenalina, otroška navihanost, razigranost in zvitost. Gre namreč za igro, kjer je poleg kondicijske pripravljenosti potrebna precejšnja mera spretnosti. Letošnje polje je obsegalo 12km (po najkrajši poti), na katerih je tekmovalce pričakalo 13 kontrolnih točk, na vsaki pa še dodaten izziv. Vrstni red zbiranja točk je bil prepuščen vsakemu posameznemu tekmovalcu. Morda ste si na tem mestu rekli, pa ne še eno orientacijsko tekmovanje. Prav tu pa se skriva čar omenjene urbane igre. Poleg tekmovalcev so v igri tudi lovilci oziroma zombiji, katerih cilj je uloviti čim več tekmovalcev. Ko je tekmovalec ujet, se tudi sam spremeni v lovilca in sodeluje v lovu na ostale tekmovalce. Zmagovalec med tekmovalci je tisti, ki ima najvišje število osvojenih točk, ki jih je pridobil na posameznih kontrolnih točkah. Pri lovilcih pa zmagovalca določa število ujetih tekmovalcev.

Glede na to, da smo dogodek organizirali prvič, je bil odziv udeležencev neverjeten, prijavilo se je kar 98 adrenalina željnih. Nekaj prijavljenih je ustavilo slabo vreme, a vseeno se je po kamniških ulicah pognalo kar 70 udeležencev. Tovrstne dogodke vedno znova popestrijo zgodbe udeležencev, ko le ti pridejo v cilj. Nekateri so se namreč, da bi se izognili lovilcem, zaplavali v Kamniški Bistrici, ker se jim je prečkanje čez brvi zdelo precej manj varno. Spet drugi so zmago izgubili tik pred t.i. varno cono, kjer lovilci ne smejo uloviti tekmovalcev. Pri tako razgibani in atraktivni igri je pomembno, da vsi udeleženci upoštevajo pravila igre. Prav posebno nagrado za pošteno igro, si je prislužil najmlajši tekmovalec, Stin Brinovec, ki je kot lovilec našel izgubljeni trak drugega tekmovalca in mu ga vrnil, da je ta lahko nadaljeval s tekmovanjem.

Važno je sodelovati, ne zmagati, a vendar naj omenimo nekaj najboljših. Po številu točk sta bila na prvem mestu med tekmovalci Nace Matičič in Andraž Maleš z osvojenimi 1248 točkami. Ker delitve mest ni, ju je na podelitvi čakal izziv, ki je odločil zmagovalca. Ker je letošnji Kamfest gostil tudi pivovarje, sta morala pokazati, kako velika ljubitelja hmeljevega napitka sta. Zmaga je pripadla Nacetu, Andraž pa se je prijateljsko sprijaznil z drugim mestom. Sledili so jima še: Gregor Mlakar, Aleš Zobavnik, Karlo Reisner, Matej Schaffer in Izidor Bitenc. Lovorika najuspešnejšega lovilca je pripadla Petru Kirbusu, ki je ulovil kar 10 tekmovalcev, sledili pa so mu Anže Zore, Martin Juvan, Matija Grkman, Manca Smolnikar, Sara Vidmar in Urška Kadunc. Čestitke tudi vsem ostalim, ki ste sprejeli izziv in vztrajali do konca!

Na tem mestu se moramo zahvaliti še donatorjem, ki so poskrbeli, da udeleženci domov niso odšli praznih rok. Hvala:  E – Misija (glavni donator, ki je prispeval nagradi za prvi mesti med lovilci in tekmovalci), ), AMZS, Terme Snovik, Majolka, Društvo Lenuh, Optika Aleksandra, Arboretum Volčji Potok, Medobčinski muzej Kamnik, Mladinski svet Kamnik, EnaA. Posebna zahvala pa gre tudi Kulturnemu društvu Priden možic in Mladinskemu centru Kotlovnica.

Upam, da ste si ustvarili sliko o tem, kako pestro je bilo včerajšnje dogajanje na kamniških ulicah. Igra je naletela na odličen odziv, a je prostora za izboljšave še dovolj. Zagotavljamo, da bomo prihodnje leto še boljši! Vabljeni drugo leto!

Besedilo: Špela Novak, Študentski klub Kamnik
Fotografije: Luka Komatar, KulKura


<< Nazaj | Novice