Mali grad

Urban in Grega le za Halzerjem, Tini in Maticu državna naslova

18.08.2014

 

V soboto so se na ulicah Kamnika za naslove državnih prvakov udarili gorski kolesarji v atraktivnem eliminatorju. Članskega med moškimi je ubranil Miha Halzer, ki je velikem finalu za seboj pustil dva člana Calcit Bike Teama, ki je državno prvenstvo organiziral drugič, eliminator GT-Garmin pa četrtič, Urbana Ferenčaka in Gregorja Krajnca. V okrnjeni ženski konkurenci je slavila Tina Perše, ki je v finalu premagala tri klubske kolegice, Tamaro Sitar, Hano Kranjec Žagar in Zojo Kranjec. Matic Kranjec Žagar je bil najboljši v kategoriji do 13 let.

Urban je dan začel s tretjim časom kvalifikacij, a se je ura ustavila pri enakih številkah kot pri Andražu Jeršinu in Mihi Halzerju. Grega je bil peti, med člani pa se je preizkusil še Mohor Vrhovnik, ki je kvalifikacije končal na 14. mestu.

Nato pa je šlo zares. Grega je dobil četrtfinale, vajo pa je ponovil še Urban. Grega je polfinalno vožnjo končal za Kevinom Bergincem, oba sta si zagotovila veliki finale, Urban pa je svojo vožnjo končal celo pred Halzerjem. A so se karte v finalu nekoliko premešale. Halzer se ni pustil premagati, za njim sta končala Urban in Grega, Berginc se je moral zadovoljiti v četrtim mestom.

"Mislim, da sem iztržil največ, kar sem lahko. Želel sem si fair boja ena na ena in sem ga dobil. Z rezultatom sem zelo zadovoljen, ker sem že pred dirko vedel, da bo drugo mesto dobro samo, če zmaga Halzer. Če nebi zmagal Miha, bi bilo vse ostalo kot zmaga poraz. Najtežje in tudi največ sem dal od sebe v kvalifikacijah, ko sem že bil malo v skrbeh, ker sem slišal, da imam šele tretji čas, ampak so potem rezultati pokazali, da imamo vsi trije na desetinko isti čas, četrti pa je že bil več kot sekundo za nami. Potem v skupinah pa sem vedno povedel od starta in nadzoroval potek dirke, tako da nisem preveč tratil energije in vozil preveč na polno," je dogajanje po ulicah Kamnika pokomentiral Urban, ki je na drugem državnem prvenstvu zapored končal za Halzerjem.

"Že po kvalifikacijah je bilo videti, da si finale zaslužijo več kot samo štirje tekmovalci, zato se je bilo treba do tja kar potruditi … Četrtfinale sem odpeljal s pol moči, brez ciljnega sprinta, saj sta dva tekmovalca naredila napako. Polfinale je šlo bolj na tesno. Od starta sem bil na četrtem mestu, v zadnjem ovinku pred ciljnim sprintom sem prišel na tretjo pozicijo in v ciljnem sprintu prehitel prvega iz kvalifikacij ter zasedel drugo mesto za Kevinom, kar je zadostovalo za finale. V finalu sem načrtoval napad v drugem delu kroga, saj pri startu nisem bil najhitrejši. A mi je Kevinova tehnična težava že ob startu prinesla stopničke, a hotel sem še kaj več, vsaj borbo do ciljnega sprinta, vendar mi je izpad verige spredaj to preprečil. Kljub hitremu nadaljevanju sta mi Urban in Miha ušla predaleč. Do konca sem samo še užival ob odličnem vzdušju tudi štajerskih navijačev. Bilo je odlično," pa je razložil Grega.

Tina je imela precej lažje delo. Na startu namreč ni bilo slovenskih zvezdnic Tanja Žakelj in Blaže Klemenčič, niti Nine Homovec. Tako je nastopila v družbi Tamare ter mladih Hane in Zoje, še treh tekmovalk iz kamniške ekipe.

"Za eliminator se nisem posebej pripravljala, se pa vedno veselim domače tekme. Proga mi je super in tudi vzdušje je tisto pravo. Na startu žal ni bilo Tanje in Blaže, ki najbrž nočeta tvegati poškodbe pred SP. Škoda, da ni bilo niti Nine in Ane Zupan. Na finalno vožnjo sem skoraj zamudila, tako da je bilo vse skupaj malo bolj napeto. V finalu sem končno zmagala. Do sedaj sem bila namreč vedno druga na kamniškem eliminatorju," je po zmagi menila Tina.

Mohor Vrhovnik je na koncu osvojil 14. mesto, Matej Vrankar je bil 16. Tilen Jagodič in Žan Kranjec sta v kategoriji do 17 let osvojila 10. in 12. mesto, v kategoriji do 13 let je bil Jaka Starman šesti, Peter Vovk sedmi, Urban Koncilija 10., David Jagodič 13., Nal Auer 14., Gal Starman pa 16.

Besedilo in fotografije: PR Calcit Bike Team


<< Nazaj | Novice