Mali grad

Urban Novak postal gorski reševalec

16.03.2015

 

Kamniški gorski reševalci ves čas skrbimo za podmladek, saj se zavedam, da bomo samo na takšen način ohranili kvaliteto reševalnega dela. Tako je v letošnjem letu izpite za gorskega reševalca z odliko opravil Urban Novak, ki ne samo da bo dober gorski reševalec ampak je tudi odličen alpinist.

V Kamniku lahko gorski reševalec postane samo alpinist, se pravi, da ima opravljen izpit za alpinista katerega nosilec programa je Planinska zveza Slovenije. S tem v svoje vrste dobimo izkušene posameznike, ki svojo bogato alpinistično znanje nadgradijo z reševalno tehniko. Žal to ni praksa v vseh društvih Gorske reševalne zveze Slovenije in se pomankljivo znanje in gorniške izkušnje kažejo na izpitih za gorske reševalce, ki postajajo vse zahtevnejši, saj je delo gorskega reševalca povezano z visoko stopnjo tveganja. Poleg skrbi za svojo varnost mora vsak znati poskrbeti tudi in predvsem za varnost ostalih reševalcev v intervenciji.    

V Kamniku v vrste gorskih reševalcev vstopa najkvalitetnejši kader in zahvala gre v veliki meri tudi alpinističnemu odseku Kamnik Planinskega društva Kamnik, kjer fantje in dekleta skrbijo, da tečajniki in pripravniki dobijo kvalitetno znanje in veliko izkušenj z gibanjem v gorah.

V kratkem bo v GRS Kamnik vstopila nova generacija alpinistov, ki bodo postali pripravniki in v zahtevnem usposabljanju, ki traja najmanj tri leta, prišli do znanja gorskega reševalca in to ne vsakega gorskega reševalca ampak kamniškega gorskega reševalca.  

Urban, tebi pa srečno in varno na tvoji poti in seveda čim manj akcij.

Besedilo: Matjaž Šerkezi
Fotografija: Društvo GRS Kamnik


<< Nazaj | Novice