Mali grad

Urarstvo Cerar obeležilo 100. obletnico delovanja

30.09.2019

 

Urarstvo Cerar obeležilo 100. obletnico delovanjaV petek, 27. septembra 2019, je Urarstvo Cerar praznovalo častitljivo okroglo obletnico delovanja. Kar 100 let je minilo, ko je svoja vrata odprlo Urarstvo Cerar na Maistrovi ulici v Kamniku. Ob tej priložnosti je sprva, na Glavnem trgu, okrogli jubilej s koračnicami pospremila Mestna godba Kamnik. Gospe Marti Cerar Leskošek, najstarejši slovenski urarki, so godbeniki izpolnili dolgoletno željo, da je stopila na čelo godbe. Slednja je po Maistrovi ulici korakala do Galerije Dika, kjer se je odvila slovesnost in odprtje razstave, posvečene obletnici urarstva. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružila družina Cerar Leskošek skupaj z županom Matejem Slaparjem, direktorjem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomažem Simetingerjem, predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Brankom Mehom in podpredsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Kamnik Klemnom Avguštinom.

Podjetniška žilica se je v družini Cerar začela z Alojzijem Cerarjem, ki je sinova Mirka in Vilka izučil za urarja, zlatarja ter trgovca. Skupaj sta kot urarja začela delati okoli leta 1919, kot začetek urarstva pri družini Cerar pa štejemo 31. oktober 1919, ko je Vilko v Krškem pridobil pomočniški izpit za urarja. Mirko in Vilko sta iskala priložnosti in nadaljevala šolane v različnih krajih, Vilko pa se je v Kamnik vrnil po Mirkovi smrti leta 1926. Naslednje leto (1927) se je poročil z Olgo Prusnik in svojo urarsko dejavnost razširil še na zlatarstvo, optiko ter trgovino z radio aparati, šivalnimi stroji in kolesi.

Lokal na sedanji Maistrovi 1 sta z ženo vzela v najem, po drugi svetovni vojni pa sta ga odkupila. V zakonu se jima je rodila pet hčera, zato se je morala za urarko izučiti ena od njih. Marta Cerar, danes Marta Cerar Leskošek, se je po nižji gimnaziji v Kamniku vpisala v srednjo šolo v Celju, kjer kot edina ženska v generaciji obiskovala program za urarje. V Celju je opravila pomočniški izpit, mojstrskega pa leta 1960 v Ljubljani. Postala je ena izmed redkih šolanih urark pri nas.

V zadnjem obdobju je Marti v urarni pomagal mož Benjamin Leskošek. Po njegovi smrti pa sama še vedno dela in velja za najstarejšo aktivno urarko v Sloveniji. Delo v urarni pa je že davno preseglo delovne obveznosti- postalo je nujni del njenega življenja. Sama velikokrat pravi, da bo v urarni delala do konca.

Petkova slovesnost se je, kot rečeno, sprva odvila pred Urarstvom Cerar, nato pa se je dogajanje preselilo v Galerijo Dika. Ob tej priložnosti smo osvetlili zgodovino urarstva, tudi preko slikovnega gradiva in bogate razstave, kjer so se, predvsem gospe Marti Cerar Leskošek zahvalili za njeno delo in njen bogat prispevek slovenski obrti ter tehnični dediščini.

Župan Matej Slapar ji je z zahvalo in cvetjem čestital za vztrajnost in srčnost ter ob tem poudaril, da so nanjo ponosne vse Kamničanke in Kamničani, saj je z dolgoletnim delom poskrbela za marsikatero »tik takanje«. A ne le to, marsikomu je bila v oporo in pomoč tudi sicer, saj je z njeno dobro voljo za klepet ali popravilo ure na stežaj odprla vrata vsakomur.

Ob tej priložnosti ji je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh izročil zlati ključ za dolgoletno uspešno delo na področju obrti, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Kamnik Klemen Avguštin ji je izročil sliko, avtorja Marjana Novaka-Škatle, ki je naslikal Cerarjevo urarno, Klub mojstrov Slovenije pa ji je podelilo naziv častna članica Kluba.

Za preplet misli in besed je poskrbel Jan Jančar Vrhovnik, glasbeno sta program obogatila mlada kamniška glasbenika Tinkara Jančar Vrhovnik in Aljaž Zupan. Pri organizaciji je pomagalo Društvo Priden možic oziroma Goran Završnik ter Gašper Selko. Zbrani so si lahko ogledali bogato razstavo, ki je v Galeriji Dika na ogled še vse do 25. novembra 2019, za sam ogled pa lahko kontaktirate tudi telefonsko število 041/599-586.

Urnik

Vljudno vabljeni k ogledu bogate predstavitve urarske dediščine našega kraja.

ISKRENE ČESTITKE URARSTVO CERAR!


<< Nazaj | Novice