Mali grad

Uradno odprtje nove strojnice nihalke na Veliki planini

12.01.2012

 

Opoldan je na Zgornji postaji nihalke potekalo uradno odprtje nove strojnice. Slavnostni govornik je bil župan Marjan Šarec.

 

Velikoplaninska nihalka se je po več kot trimesečnem remontu prelevila iz najstarejše v najmlajšo slovensko žičnico. Nihalko so postavili daljnega leta 1964 in je sestavljena iz več samostojnih komponent, ki se glede na obrabo ali dotrajanost lahko tudi zamenjajo. Zaradi menjave nekaterih posameznih delov se je kompozicija tekom časa obnavljala, zato prave starosti nihalke ni tako enostavno določiti. V tokratnem remontu je bila zamenjana strojnica nihalke, ki velja za nekakšno srce nihalke.

 

Sanacijske aktivnosti so se začele 22. septembra 2011 in od tedaj so bile vse naprave ustavljene. Ponovno so jih zagnali tik pred koncem lanskega leta, to je 27. decembra, ko je bil končan remont in pridobljena vsa dovoljenja za obratovanje. V sklopu remonta so bili zamenjani strojnica nihalke, elektromotor, pogonsko kolo in reduktor. Novo srce pogona velikoplaninske nihalke so izdelali v švicarsko - avstrijskem podjetju Steurer. Vožnja z nihalko je odslej varnejša, skrajšal se je čas vožnje iz prejšnjih 7 na 5 minut, potovalna hitrost nihalke je 8m/s, sprejme pa lahko do 35 potnikov (s staro strojnico je bilo moč prepeljati do 20 ljudi).

 

Investicija v novo strojnico, ki jo je financirala Občina Kamnik, je stala milijon evrov. Poleg tega je ekipa zaposlenih v družbi Velika planina d.o.o. v sklopu remonta opravila tudi druga vzdrževalna dela na sedežnici in vlečnicah, zamenjana pa je bila tudi celotna električna instalacija. Na Zelenem robu je tako prenovljena streha iz šinkelnov, zamenjana so okna, prenovljena je kopalnica, vgradili so zadrževalnik vode, kuhinja pa je bogatejša za pomivalni stroj, hladilnico in pečico.

 
   

Dobro sodelovanje ekipe je v svojem pozdravnem govoru pohvalil tudi direktor Velike planine d.o.o. Dušan Bombač. »V prihodnjih letih nas čaka zamenjava obeh kabin in obnova obeh postaj, za kar ocenjujemo, da bo potrebno zagotoviti še dva milijona evrov, potem pa bo velikoplaninska nihalka povsem primerljiva z novo, sodobnejšo in varnejšo napravo« je še dodal Dušan Bombač.

 

Slavnostni govornik današnjega odprtja nove strojnice župan Marjan Šarec je poudaril, da Občini ni vseeno kako deluje turistični biser Velika planina, s katerim se vsi radi pohvalimo. Pa vseeno prav ta turistični biser nosi globoke rane, predvsem hotel Šimnovec. Pohvalil je vodstvo in zaposlene na Veliki planini, ki se vsak dan trudijo, spodbujajo ekološki turizem, prevoz z nihalko pa je dober in ekološki pokazatelj le tega. »Naj strojnica dobro služi svojemu namenu. Velika planina je naš biser, naš zaklad in potruditi se moramo, da bo tako tudi ostalo« je svoje misli strnil župan Marjan Šarec.

 

<< Nazaj | Novice