Mali grad

Uradni začetek prireditev ob občinskem prazniku občine Kamnik

09.03.2013

 

V nizu prireditev ob občinskem prazniku občine Kamnik, dnevu, ko se spomnimo in počastimo rojstni dan generala, pesnika, borca za severno mejo in rojaka Rudolfa Maistra-Vojanova, smo pripravili pester program s katerim se bomo na tak ali drugačen način spomnili našega velikega človeka. Z območno revijo – srečanjem otroških, mladinskih in odraslih folklornih skupin smo v Domu kulture Kamnik uradno začeli s prireditvami ob občinskem prazniku.   

S folklorno prireditvijo »Od Ribn'ce do Kamnika, od Ciela do Lublance«, ki jo je povezoval Tone Ftičar, so se nam predstavili ljubiteljski folklorniki, ki delujejo v devetih folklornih skupinah kamniško-domžalskega območja. V soorganizaciji kamniške in domžalske območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, so bili današnji nastopi folklornih skupin deležni tudi strokovne pozornosti. Strokovna spremljevalca in selektorja za regijski nivo, izbrana s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, sta bila Petra Nograšek (za otroške folklorne skupine) in Vasja Samec (za odrasle folklorne skupine). Na podlagi strokovnih ocen in presoj so bile izbrane tudi skupine za nastope in s tem zastopanje območja na višjih nivojih, tako regijskem kot tudi državnem.

Folklorne skupine so z nastopi dokazale, da delujejo resnično kakovostno in obenem potrdile pomen organiziranega delovanja. Uvodoma so občinstvo z izštevankami, igrami, zbadljivkami in ohranjanjem drugih folklorizmov iz otroškega sveta, navdušile tri folklorne skupine, Otroška folklorna skupina »Avrikelj« Komenda, Otroška folklorna skupina KD Domžale in Otroška folklorna skupina KD Svoboda Mengeš. Za mladimi so nastopili še odrasli, in sicer folklorni skupini, ki delujeta v okviru društev upokojencev, to sta Folklorna skupina DU Komenda in Folklorna skupina DU Moravče. Nato pa so se nam predstavile še štiri folklorne skupine, ki delujejo kot samostojna kulturna društva, Folklorna skupina KD Groblje, Folklorna skupina »Trzinka« - TD Kanja Trzin, Folklorna skupina KD Svoboda Mengeš in Folklorna skupina Kamnik.

Ob današnjem dogodku, kjer smo si ogledali folklorna izročila različnih področij širše Gorenjske in področja Bele krajine, je zbrane nagovorila tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar. Z uvodnimi besedami je poudarila pomen ljudskih plesnih običajev in folklore, kot tudi pomen vrednot, ki jih ljudje vključeni v folklorno dejavnost, vzgajajo med ljudmi. »Vsekakor je folklora izjemnega pomena tako za našo narodno samozavest kot tudi za ohranjanje kulturne in etnološke dediščine našega naroda. Ob tej priložnosti bi izrazila čestitke in veselje, da imamo resnično aktivno območno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki nam z vsakoletnimi številnimi dejavnostmi popestri kulturno dogajanje naše občine. Verjamem, da bomo ob današnjem dogodku uživali. Občina Kamnik bo to dejavnost še naprej podpirala, saj se zavedamo njenega izjemnega pomena. V upanju, da se bomo na območnih revijah srečevali še v večjem številu, vam želim prijeten večer.«

Kamničanke, Kamničani in mnogi drugi, ki prihajate v naše mesto, vljudno vabljeni na dogodke, ki smo vam jih pripravili ob praznovanju občinskega praznika občine Kamnik. Program prireditev je objavljen pod rubriko Prihajajoči dogodki in v meniju na levi strani spletne strani.


<< Nazaj | Novice