Mali grad

Umrl je častni občan Občine Kamnik Janez Majcenovič

04.12.2018

 

Umrl je častni občan Občine Kamnik Janez MajcenovičUmrl je častni občan Občine Kamnik Janez Majcenovič. Pogreb pokojnika bo na kamniških Žalah v soboto, 8. decembra 2018, ob 12. uri. Žara bo na dan pogreba od 9. ure dalje v tamkajšnji poslovilni vežici.

Janez Majcenovič, rojen v delavsko-obrtniški družini na Perovem v Kamniku, je osnovno šolo in nižjo gimnazijo obiskoval v domačem mestu, višjo gimnazijo (Realko) pa v Ljubljani. Tam je maturiral, nato študiral matematiko na Prirodoslovno-matematični fakulteti in leta 1960 postal diplomirani matematik. Kot sicer nadobuden profesor pa že kmalu po začetku službovanja zaradi očitkov politične neprimernosti v pedagoških vrstah ni bil več zaželen. Življenje in delo Janeza Majcenoviča ob poklicni usmerjenosti vseskozi pomembno opredeljuje tudi področje kulture. Od svojega šestega leta do danes je zvest cerkvenemu petju na kamniških korih; bil je soustanovitelj Mešanega pevskega zbora Planika v Kamniku in član Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Dvaintrideset let je bil dejaven v vrstah Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik, in sicer kot član zbora, odbornik in solist baritonist. Pri LIRI je nastopal v več kot 50 solističnih vlogah, med njimi je bilo pet krstnih izvedb; posnel je dve veliki gramofonski plošči, štiri kasete in več radijskih oddaj; sodeloval je na številnih koncertih po Sloveniji in odmevnih gostovanjih v tujini, na festivalih in tekmovanjih. Nastopal in snemal je tudi z drugimi kamniškimi zbori, kot so Cantemus, Titan in Cerkveni zbor Stranje.

Najvidnejše poudarke s poklicno-strokovnega in ljubiteljsko-kulturnega področja v življenjepisu Janeza Majcenoviča dopolnjujejo tudi druge dejavnosti, ki segajo od njegovega prispevka kamniškemu športu in šahu do doprinosa k boljšemu poznavanju (kamniške) zgodovine, spodbujanju domoljubja in utrjevanju širše humanistične zavesti. Bil je odbornik, tajnik, načelnik in tehnični vodja Plavalnega kluba Kamnik ter tekmovalec in funkcionar v Šahovski sekciji društva Solidarnost. Desetletja njegove družbene aktivnosti zaznamujejo aktivno sodelovanje s pomenljivimi prispevki v Občinski izobraževalni skupnosti, Zvezi kulturnih organizacij Kamnik in ne nazadnje v njegovi domači Krajevni skupnosti Perovo.

Občinski svet Občine Kamnik mu je v letu 2015 podelil naziv častni občan Občine Kamnik za življenjsko delo na področju naravoslovnih strok in pomenljive prispevke, ki jih je ob poklicnih zadolžitvah vseskozi dopolnjeval z govorico glasbe in v spremstvu vrednot najširših duhovnih razsežnosti, s čimer je bogatil Kamnik in obenem prispeval ugleden delež k njegovi širši prepoznavi in uveljavitvi.


<< Nazaj | Novice