Mali grad

Umrl častni občan občine Kamnik, prof. dr. Mirko Juteršek

10.02.2011

 

Prof. dr. Mirko Juteršek, v Podgorju rojeni umetnostni zgodovinar in likovni publicist, je po končani kamniški gimnaziji na Filozofski fakulteti diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine in za svoje diplomsko delo o ikonah v hrastoveljski cerkvi prejel tudi Prešernovo nagrado. Leta 1962 je opravil bibliotekarski strokovni izpit z nalogo, ki je še danes nepogrešljiv pripomoček za raziskovanje novejše likovne umetnosti na Slovenskem. Za doktorsko disertacijo si je leta 1971 izbral slikarja Matija Jamo in njegovo delo.

Strokovno se je med drugim izpopolnjeval v Münchnu in v Moskvi ter postal izvedenec za ikonsko slikarstvo in rusko umetnost, kar je kot docent in izredni profesor na oddelku za umetnostno zgodovino od leta 1968 do 1989 tudi predaval. Vseskozi se je raziskovalno ukvarjal z umetnostno zgodovino in svoja dognanja tudi objavljal v strokovnih publikacijah ter v dnevnem časopisju. Več kot 35 let je deloval kot stalni sodni izvedenec in cenilec za področje likovne umetnosti. Skoraj dvajset let je kot stalni zunanji sodelavec Radia Ljubljana za različne oddaje pripravljal prispevke kot likovni kritik o likovnih razstavah v Sloveniji.

Od leta 1989 do upokojitve septembra 1996 je bil direktor Slovanske knjižnice v Ljubljani. Od leta 1996 pa vse do smrti je predaval umetnostno zgodovino na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.

Leta 2007 je prejel najvišje občinsko priznanje za svoj prispevek k razvoju likovne galerijske dejavnosti v Kamniku in v Sloveniji.

Fotografije: http://castni.kamnik-perovo.si


<< Nazaj | Novice