Mali grad

Umik železnih skulptur iz Parka Evrope

13.03.2012

 

Iz opisa je razvidno, zakaj je »Dnevni center« umeščen v urbano sredino starega mestnega jedra, ki omogoča dostopnost, aktivnost in komunikacijo. Poudariti je potrebno, da v okviru dejavnosti delovne terapije uporabniki aktivno sodelujejo pri urejanju okolice, ki mora biti predvsem prijetna vsem občanom in občankam mesta Kamnika. Do umestitve dnevnega centra v bližino parka, katerih uporabniki v okviru delovne terapije aktivno sodelujejo pri urejanju okolice, si moramo naliti »čistega vina« in priznati, da je bil park žrtev narkomanskih in pivskih aktivnosti.

Center za socialno delo Kamnik in Občina Kamnik sta v letu 2011 pripravila projekt »Dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju Kamnik«. Dogovorili smo se, da bo Dnevni center deloval v prostorih Železniške postaje Kamnik - Mesto, ki so občinska last, prostori pa so bili v ta namen tudi ustrezno obnovljeni. Center za socialno delo Kamnik je prevzel nalogo izvajalca programa, Občina Kamnik pa je zagotovila sredstva za delovanje programa. Z dnem 3. januar 2012 so se v Dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju vključili prvi uporabniki. Uporabniki so sodelovali pri načrtovanju dejavnosti, urejanju prostorov in okolice stavbe ter bližnjega parka. Center za socialno delo Kamnik, Občina Kamnik in Arboretum Kamnik smo se tudi dogovorili za sodelovanje glede urejanja parka.

V Dnevnem centru želimo uporabnikom, ki imajo težave v duševnem zdravju omogočiti čimbolj kakovostno preživljanje časa, razviti njihove sposobnosti in okrepiti njihove življenjske možnosti.

Izvajalec v okviru programa skupaj z uporabniki načrtuje različne dejavnosti kot so:

  1. terapevtske aktivnosti v obliki skupinskih delavnic z različnimi vsebinami (ročna dela, likovno, glasbeno in besedno izražanje), z namenom razvijanja fine in grobe motorike, socialne vključenosti, učenja delovanja v skupini, razvijanja občutka odgovornosti do ostalih članov, učenja nudenja in sprejemanja pomoči, razvijanja komunikacijskih spretnosti, treninga kognitivnih sposobnosti…
  2. rekreativne aktivnosti kot so razgibavanje, različne telesne vadbe in sprehodi, ki omogočajo večanje obsega gibov sklepov, mišične moči in splošne kondicije telesa.
  3. zazvijanje socialnih veščin v obliki komunikacije v dnevnih stikih s prebivalci Kamnika in okolice.

Preko teh aktivnosti se veča nadzor nad lastnim življenjem uporabnikov in s tem krepi njihovo samopodobo, s čimer dosežejo kakovostnejše življenje, kar vpliva tudi na zmanjševanje predsodkov okolice. Uporabnikom v Dnevnem centru se pomaga pri vzpostavljanju in vzdrževanju socialne mreže ter pri njihovem vključevanju v okolje; usmerjamo jih kje lahko pridobijo informacije, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju z različnih področij (npr. banka, Upravna enota, Sodišče ipd…). Prav tako, pa se uporabnikom omogoča in jih spodbuja k vključevanju v aktivnosti, ki se odvijajo v širši skupnosti, npr. prireditve na prostem, obisk kina, gledaliških predstav in drugih prireditev.

Nekateri umetniki, kulturniki, ki bi morali biti povezani z vsemi segmenti življenja, očitno ne premorejo razumevanja in verjamejo, da si lahko prostor lastijo in ozmerjajo vsakega, tudi institucijo, ki jih podpira in financira. Očitno je Občina Kamnik naredila »gnusno, barbarsko« dejanje, ko se je z upravljalcem Doma kulture Kamnik, Kulturnim društvom Priden Možic, Goranom Završnikom dogovorila o umiku skulptur. Za te skulpture, ki so bile postavljene v park brez dovoljenja lastnika v času Kamfesta, so se dnevno vrstile pritožbe in prigovarjanja številnih občanov, ki so jih kovinske konstrukcije v starem mestnem jedru zelo motile.

Kaj je javni prostor? Javni prostor je nakit mesta, je najbolj demokratičen prostor, saj mora ponujati enake možnosti za vse meščane. Ali je res vsak element lahko del javnega prostora?

Kultura v odprti družbi učinkuje združevalno, obenem pa svojemu okolju drži ogledalo!


<< Nazaj | Novice