Mali grad

Ujeti Okusi Kamnika in arome na tržnici Podeželje in Eko

30.05.2015

 

Čudovito jutro in bogata ponudba kmečkih pridelkov in izdelkov so bili  dovolj velik razlog , da so se mnogi sobotno dopoldne odločili preživeti v središču mesta na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Stojnice na Glavnem trgu so od 8. do 13. ure pokale po šivih od zdrave lokalno pridelane hrane.

Okoliški pridelovalci domače hrane so s krušnimi, mesnimi in mlečnimi izdelki, domačimi siri in drugimi zdravimi dobrotami ustregli kupcem, ljubiteljem tradicionalne slovenske podeželjske kulinarike, za prijetno vzdušje in z nekaj plesnimi koraki pa so poskrbeli člani Folklorne skupine Kamnik. Na tržnici je bilo poskrbljeno tudi za otroke, saj je Hiška pisanih daril pripravila ustvarjalno delavnico na temo češenj.

Svoje pridelke so ponudili Zelenjavni vrt Tina, kmetija Pr Prajz, kmetija Pr Anžič,  biodinamična kmetija Pri Vodiškarju – Bio Iris, kmetija Pibernik, Hiša slaščic Tarangela, kmetija Pr Gabršk, Zlata ptička, Ivankini krofi, Hiška pisanih daril, Vrtnarstvo Bohinec je ponudilo kvalitetne sadike zelenjave in zelišč, ena od stojnic pa  je bila namenjena Sadjarstvu Jakončič iz Goriških Brd, na kateri so se bohotile slastne, rdeče, briške češnje.

Iskreno čestitamo tudi nagrajenim  kmetijam iz kamniškega okolja, ki so na  26. razstavi Dobrot slovenskih kmetij, ki je minuli konec tedna potekala na Ptuju, prejele kar lepo bero nagrad. Kmetija Pri Homarju iz Gradišča v Tuhinju je prejela zlato priznanje za domač dimljen sir, zlato priznanje sta za trnič prejeli kmetija Pr Gabršk v Češnjicah  in kmetija  Pr Španc v Zgornjih Stranjah, ki je prejela tudi srebrno priznanje za skuto iz kislega mleka. Kmetija Pr Kajet pa je domov prinesla tri zlata priznanja: za ovsene kekse, janeževe upognjence in buhteljne, za katere ji je strokovna komisija podelila tudi prestižni znak kakovosti.

Vse omenjene nagrajene kmetije svoje kvalitetne izdelke ponujajo tudi na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, na kar smo lahko posebej ponosni.

Veliki traven  nam je torej zadnjo soboto prinesel obilo sončnih žarkov, razlaga ljudskega imena pravi, da je to čas velike trave. Bo že držalo, vabimo pa vas, da se tržnega dne udeležite tudi v mesecu rožniku, ko bomo roko podali poletju.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice