Mali grad

Udeležencev tradicionalnega prvomajskega srečanja v Kamniški Bistrici to leto nad pričakovanji

01.05.2010

 

Vsakoletno prvomajsko srečanje v Kamniški Bistrici je letos na sončen sobotni dan v konec doline privabilo lepo število obiskovalcev. Te so ob vhodu pozdravili z rdečimi nageljni, simboli prvomajskega srečanja, katerih so to leto podelili več kot 500.

Za tradicionalno prvomajsko prireditev v Kamniški Bistrici zadnja leta skrbi Delavska zveza SD v sodelovanju z Občino Kamnik, MPZ Solidarnost in Mestno godbo Kamnik. Slednji so s tradicionalno budnico pričeli v zgodnjih jutranjih urah, ko so ob 3.45 uri na Glavnem trgu kot  prve prebudili prebivalce mesta.

Zbrane je uvodoma pozdravil podžupan občine Kamnik Brane Golubovič, ki je izpostavil težke razmere, s katerimi se mnogi danes žal srečujejo. Gladovna stavka 9 tujih delavec, ki so zgolj želeli plačilo za opravljeno delo, je nedolgo nazaj opozorila na razmere, ki vladajo, in ki so daleč stran od razmer, katerih bi si razvita družba želela.

» Aktualna vlada, tako kot prejšnja, pripravlja reformo trga dela. Obžalujem, da je vlada zaradi nesoglasji prekinila socialni dialog s sindikati in tako delovno pravno zakonodajo poslala v medresorsko usklajevanje. Nobena reforma, četudi je potrebna, brez širokega družbenega konsenza ne more uspeti in tega bi se vlada morala zavedati, saj je neuspeh z reformo trga dela doživela že prejšnja vlada. Ljudje morajo reforme sprejeti, da pa to dosežemo, je potrebno nedvoumno, z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami, predstaviti učinke sprememb na kratki in dolgi rok« je nadaljeval podžupan Golubovič.

Zaključil je, da v Sloveniji obstaja družbena skupina, ki šteje okoli 270.000 prebivalcev starih od 18 do 30 let, ki nimajo za seboj sindikatov ali političnih strank ter jim država po končanem izobraževanju ne omogoča osamosvojitve. Poudaril je, da bi se morala družba in predvsem politika zavedati, da je od našega današnjega ravnanja z mlado generacijo odvisno, kako bomo vsi mi živeli »jutri«. Podžupan je zato pozval, da je nujno potrebno, da v mlade zaupamo, jih spoštujemo ter jim omogočimo, da postanejo samostojni.

 

V nadaljevanju je zbrane pozdravila poslanka DZ mag. Julijana Bizjak Mlakar ter orisala rdeč nagelj kot simbol, ki naznanja spremembe, le-te pa so danes nujno potrebne. »Spremembe naj privedejo do izginotja tistih brezčutnih kapitalistov, ki niso odgovorni do delavstva. Tako delavskemu razredu, nezaposlenim ter mladim je potrebno omogočiti boljše razmere in dostojno življenje, za kar se moramo boriti skupaj« je še pozvala Mlakarjeva. Povedala je, da so predstavniki Delavske zveze SD, ki je pred leti prevzela organizacijo dogodka (v sodelovanju z Občino Kamnik, Mestno godbo Kamnik in MPZ Solidarnost), po tem, ko so sindikati to opustili, danes podelili okoli 550 rdečih nageljnov. Letošnja prireditev je tako ena bolje obiskanih v zadnjih letih.

Slavnostni govornik, predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar, je v svojem govoru prav tako kritično orisal današnje razmere, ob tem pa opozoril tudi na predvideno vladno reformo pokojninskega sistema, ki, po njegovem mnenju, ni najbolj premišljena.

 

 

Za prijetno vzdušje je v nadaljevanju popoldneva poskrbel ansambel Toneta Rusa.

 

<< Nazaj | Novice