Mali grad

Učenke in učenci Osnovne šole Marije Vere v športnem duhu z Vetrom v laseh

04.06.2015

 

Kamniški osnovnošolci so imeli dopoldan pravo športno zabavo, polno raznovrstnih izzivov in preizkusov. Smeha in veselja ob gibanju in športnih aktivnostih ni manjkalo. Na igrišču Osnovne šole Marije Vere se jim je pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj z ravnateljico Osnovne šole Marije Vere Violeto Vodlan, v. d. direktorjem Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem in predsednikom Krajevne skupnosti Duplica Francem Sveteljem.

Projekt Veter v laseh - s športom proti zasvojenosti, katerega nacionalni organizator in koordinator je množična družbena organizacija Športna unija Slovenije, zveza društev za športno rekreacijo in vzgojo, že 20 let zapored navdušuje mlade po vsej Sloveniji in mnogi imajo nanj zelo lepe spomine. Na enodnevnih dogodkih otroci in mladostniki uživajo v pestrem športnem programu, ki ga spremljajo ustvarjalne delavnice. S projektom si prizadevajo za širitev ljubezni do športa in kroga redno aktivnih s poudarkom na vključevanju tistih, ki so v športu manj dejavni, hkrati pa povečati ozaveščenost mladih o pozitivnih učinkih zdravega in aktivnega življenjskega sloga na eni ter negativnih posledicah sodobnih zasvojenosti na drugi strani.

Lokalni izvajalec prilagodi program lokalnemu okolju in zmožnostim. Največja nagrada za organizatorje predstavljajo čudovit dan, preživet v športnem vzdušju, ter smeh in veselje na otroških obrazih. V zadnjih letih je bil koncept akcije osvežen z namenom, da ga približajo sodobnim otrokom in mladostnikom. Temelji na ekipnem duhu, sodelovanju in povezovanju članov ekipe, ki skupaj izvajajo raznovrstne športne animacije in ustvarjajo v kreativnih spremljevalnih delavnicah na temo zdravega in aktivnega življenjskega sloga. Prireditev ni tekmovalne narave, temveč poteka v sproščenem vzdušju. Vse aktivnosti so pripravljene tako, da jih lahko izvajajo otroci brez predhodnega predznanja, hkrati pa so zanimive tudi otrokom, ki že poznajo posamezno športno panogo. Poudarja in nagrajuje se angažiranost in motiviranost pri izvedbi, medtem ko je učinkovitost izvedbe manj pomembna, saj želijo organizatorji to, da mladi v športu in gibanju uživajo ne glede na telesne sposobnosti in rezultatsko uspešnost. 

Prireditev Veter v laseh je bila tako namenjena otrokom in mladostnikom Osnovne šole Marije Vere, ki so spoznavali čare športa in gibanja kot zabavne alternative vsem vrstam zasvojenosti. Otroci so se preizkusili v košarki, nogometu, ameriškemu nogometu, odbojki, tenisu, atletiki, gimnastiki, plesu, poligonu orientacije in podobnim športom, predvsem pa so bili navdušeni nad maskoto prireditve Vihro, ki je dogajanju vnesla pozitivno energijo in igrivost.

Zbrane je sprva pozdravila ravnateljica Osnovne šole Marije Vere Violeta Vodlan, natopaje mladim športnikom, ki so današnji dan preživeli v duhu zdravega življenjskega sloga nekaj besed namenil župan Marjan Šarec: »Gibanje je izjemnega pomena za vsakega posameznika. In prav vi, dragi otroci, imate možnost, da s svojim gibanjem in s svojim športnim udejstvovanjem naredite življenje bolj zdravo in telesu ponudite več športa, kot pa mi odrasli, ki se premalo zavedamo pomena gibanja. Danes preživite lep dan v različnih športih, veliko jih bo in morda se bo kdo navdušil nad kakšnim športom, za katerega si nikoli ne bi mislil, da bi mu všeč. Občina Kamnik je namreč športna občina, imamo veliko športnih klubov, zato izgovorov za ne športnost pravzaprav ni. Del športa pa je tudi »fair play«, zato se danes ne jezite, ni vse v tekmovanju, ampak v druženju in gibanju. Spoštovani vsi, želim vam izjemno, izjemno lep športen dan. Hvala.«

Po dopoldanskih športnim udejstvovanjih so učenci šole v popoldanskem času povabili še mamice, očke, babice, dedke, tete, strice, sestrice, bratce, sestrične, bratrance, ..., skratka vse, ki jih imajo radi, da so si skupaj ogledali delovanje različnih kamniških društev.

Super športna zabava se je zaključila ob podelitvi nagrad najboljšim, vsi pa so bili deležni slastnih palačink ob obilici dobre volje in razposajenosti.


<< Nazaj | Novice